Αθλητισμος

«Γεννήθηκαν γυναίκες και αγωνίζονται ως γυναίκες» η απάντηση της ΔΟΕ στην Μελόνι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά τον αποκλεισμό της Αντζέλα Καρίνι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oλυμπιακοί Αγώνες: Η απάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την γυναικεία πυγμαχία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έθεσε το θέμα της διαμάχης μεταξύ των δύο φύλων στην πυγμαχία στον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, μετά την αποχώρηση της Ιταλίδας πυγμάχου Άντζελα Καρίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη μέση του αγώνα την Πέμπτη.

Η Καρίνι αποχώρησε αφού δέχθηκε μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα από την Αλγερινή αντίπαλό της Ιμάνι Κελίφ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης (με τον Μπαχ), συζητήθηκε επίσης η περίπτωση της αθλήτριας και το θέμα των κανόνων για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες», ανέφερε το γραφείο της Μελόνι, προσθέτοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση και η ΔΟΕ θα παραμείνουν σε επαφή για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα στο μέλλον.

Η Κελίφ και η πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting πήραν την άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι αφού η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) το καθεστώς της ως διοικητικό όργανο της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης του 2024 στο Παρίσι.

Και οι δύο είχαν αποκλειστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 αφού δεν τήρησαν τους κανόνες επιλεξιμότητας της IBA που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Οι Διαφορές Σεξουαλικής Διαταραχής είναι μια ομάδα σπάνιων παθήσεων που αφορούν γονίδια, ορμόνες και αναπαραγωγικά όργανα. Ορισμένα άτομα με DSDs μεγαλώνουν ως γυναίκες, αλλά έχουν χρωμοσώματα φύλου XY και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι η απόφαση της IBA να αποκλείσει τους πυγμάχους πέρυσι ήταν αυθαίρετη και η κύρια αιτία για τον σάλο ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν η Βρετανίδα συγγραφέας J. K. Rowling και ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk.

«Η Αλγερινή (πυγμάχος) γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, πυγμαχεί ως γυναίκα και είναι γυναίκα στο διαβατήριό της. Επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που παλεύει με μια γυναίκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για τις αθλήτριες που αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία.

Εν τω μεταξύ, το προεδρικό γραφείο και ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν εξέφρασαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στον Λιν, ο οποίος έχει αγώνα στις 15:30 τοπική ώρα (1330 GMT).

Ο Παν Μεν-αν, γενικός γραμματέας του προεδρικού γραφείου της Ταϊβάν, δήλωσε στο Facebook ότι υποστηρίζει τη Λιν και ότι είναι λάθος να «υφίσταται ταπείνωση, προσβολές και λεκτικό εκφοβισμό μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής σας και μιας αμφιλεγόμενης ετυμηγορίας στο παρελθόν».

Πηγή: Reuters