Αθλητισμος

Politico: 5 λόγοι που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι απόλυτα επιτυχημένοι

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη οι φόβοι των Γάλλων τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί είναι απόλυτα επιτυχημένοι - Τι φοβόντουσαν οι Γάλλοι και γιατί τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν

Υπερπλήρη μετρό, ατελείωτους ελέγχους ασφαλείας και μια σειρά από ατυχίες φοβόντουσαν οι Παριζιάνοι ότι θα ήταν τα χαρακτηριστικά στην πόλη τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα Ολυμπιακών Αγώνων, το εφιαλτικό αυτό σενάριο δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντιθέτως, το Παρίσι σφύζει από ολυμπιακό πνεύμα, με πλήθος κόσμου να συρρέει στις υπαίθριες εκδηλώσεις και να συγκεντρώνεται κάθε βράδυ για να παρακολουθήσει όσα συμβαίνουν.

Δεν έγιναν όλα χωρίς προβλήματα. Μια συντονισμένη επίθεση σταμάτησε το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές παραπονέθηκαν για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού στο Ολυμπιακό χωριό, ενώ οι αγώνες τριάθλου αναβλήθηκαν λόγω των αυξημένων επιπέδων E. Coli στο νερό (το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους αθλητές, εξακολουθούσε να είναι βρώμικο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης).

Όμως, παρά τα ζητήματα αυτά, το γαλλικό κοινό γοητεύτηκε από τους Αγώνες, με τους οπαδούς να παρακολουθούν με αγωνία τις επιδόσεις των αγαπημένων τους αθλητών σε χώρους σε όλη την πρωτεύουσα.

«Είναι πολύ συγκινητικό ... όλοι εργάζονται για να συντονιστούν και είναι εξαιρετικό να βλέπεις τι παράγει», δήλωσε την Τρίτη η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ακόμα και οι Γάλλοι αγαπούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η υπεραπόδοση των Γάλλων αθλητών, συμπεριλαμβανομένων των στρατοσφαιρικών επιδόσεων του 22χρονου κολυμβητή Λεόν Μαρσάν, έχει αναμφίβολα συμβάλει στην ενίσχυση του ενθουσιασμού.

Σε όλο το Παρίσι έχουν δημιουργηθεί ζώνες φιλάθλων για να απολαύσουν τον αγώνα σε μεγάλες οθόνες και να χειροκροτήσουν συλλογικά τους αθλητές. Το εγχείρημα είναι επιτυχημένο μέχρι στιγμής, με 150.000 επισκέπτες μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πόλη του Παρισιού.

Οι ζώνες αυτές ήταν γεμάτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Τετάρτη για να γιορτάσουν τα κατορθώματα του Μαρσάν, παρά την έντονη ζέστη που πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η τελετή έναρξης σίγουρα δεν ήταν βαρετή 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με μια θεαματική, σχεδόν τετράωρη τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε εξωτερικό χώρο, παρά την καταρρακτώδη βροχή. Σε σκηνοθεσία του Γάλλου καλλιτεχνικού διευθυντή Thomas Jolly, η τελετή συνδύασε την ιστορία της Γαλλίας με τη σύγχρονη εικόνα της.

Τα σημαντικότερα σημεία της τελετής περιελάμβαναν μια εμφάνιση από το μεταλλικό συγκρότημα Gojira, την οποία εισήγαγε μια αναπαράσταση της ακέφαλης Μαρίας-Αντουανέτας, και ένα medley από την ποπ σταρ Αγιά Νακαμουρά.

Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία της Νακαμουρά είχαν οδηγήσει σε οργή τους ακροδεξιούς πολιτικούς στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λεπέν, η οποία χαρακτήρισε την παρουσία της ως «απόπειρα εξευτελισμού του γαλλικού λαού». Η Νακαμουρά, μία από τις γαλλόφωνες καλλιτέχνιδες με τις περισσότερες ροές στον κόσμο, έχει καταγωγή από το Μάλι και η μουσική της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη αργκό.

Ίσως η πιο εμβληματική στιγμή ήταν η ερμηνεία της Σελίν Ντιόν στον «Ύμνο της Αγάπης» από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ, που σηματοδότησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Γαλλοκαναδής τραγουδίστριας μετά τη δημοσιοποίηση του συνδρόμου της δυσκαμψίας.

Ικανοποιήθηκε το γούστο όλων;

Το πιο αμφιλεγόμενο τμήμα, ωστόσο, παραμένει μια σκηνή την οποία οι επικριτές εξέλαβαν ως παρωδία του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι -κάτι που οι διοργανωτές διέψευσαν- προκαλώντας την οργή θρησκευτικών και πολιτικών αξιωματούχων παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών των οργισμένων επικριτών ήταν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την τελετή «ντροπή».

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, το γαλλικό κοινό ήταν ενθουσιασμένο: σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, το 86% όσων είχαν δει ή ακούσει για την τελετή έναρξης τη χαρακτήρισε επιτυχημένη, όπως έδειξε δημοσκόπηση της Harris Interactive.

«Στη Γαλλία, μας επιτρέπεται να αγαπάμε, όπως θέλουμε και ποιον θέλουμε, μας επιτρέπεται να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε ... Έχουμε πολλά δικαιώματα και η ιδέα ήταν να αναδείξουμε αυτές τις αξίες», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το τοπίο του Παρισιού

Εκτός από τους παραδοσιακούς αθλητικούς χώρους του Παρισιού, οι Αγώνες αξιοποιούν τα εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις. Ένα γήπεδο μπιτς βόλεϊ έχει δημιουργηθεί κάτω από τον Πύργο του Άιφελ και ένα πάρκο BMX έχει κατασκευαστεί κοντά στην Place de la Concorde.

Ο μαραθώνιος θα εκτείνεται από το κέντρο του Παρισιού μέχρι το Château de Versailles, ενώ οι αγώνες ξιφασκίας διεξάγονται κάτω από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του Grand Palais.

Τα logistics είναι στην πραγματικότητα αρκετά ομαλά

Κατά την προετοιμασία της τελετής έναρξης, οι Παριζιάνοι είχαν απογοητευτεί από τις 44.000 μεταλλικές μπάρες που είχαν στηθεί ως μέρος ενός τεράστιου μηχανισμού ασφαλείας για την ασφάλεια της εκδήλωσης και φοβούνταν έναν εφιάλτη για τις μετακινήσεις μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν έκτοτε αρθεί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σχεδόν κανονικά, ενώ μόνο μερικές στάσεις κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι κλειστές. Τα επίπεδα αφθονίας είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμα, με πολύ λίγα υπερπλήρη τρένα, και οι διακοπές της κυκλοφορίας έχουν παραμείνει περιορισμένες.

Όπως συνέβαινε και πριν από τους Αγώνες, η ασφάλεια θα παραμείνει πιθανότατα το κύριο μέλημα των γαλλικών αρχών μέχρι το τέλος της διοργάνωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί "σημαντικά ή αξιοσημείωτα περιστατικά", δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πράκτορες ασφαλείας θα παραμείνουν κινητοποιημένοι μέχρι την τελετή λήξης στις 11 Αυγούστου.

Πηγή: Politico