Αθλητισμος

Ίντερσεξ πυγμάχος κέρδισε σε 46 δευτερόλεπτα τον αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

H Καρίνι αποσύρθηκε από το ρινγκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Καρίνι έχασε από την Κελίφ σε 46 δευτερόλεπτα 

Ο πολυδιαφημισμένος αγώνας της Αλγερινής Ιμάνι Κελίφ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με την Αντζέλα Καρίνιστη φάση των 16 διήρκεσε 46 δευτερόλεπτα, αφού η Ιταλίδα αναγκάστηκε να σταματήσει μετά από ένα ισχυρό χτύπημα στη μύτη.

Η Kελίφ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ολυμπιακών Αγώνων από τότε που αποκλείστηκε πριν από έναν αγώνα για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, επειδή παραβίασε τους κανόνες επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA) που εμποδίζουν τους αθλητές με χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Κρίθηκε, ωστόσο, επιλέξιμη να αγωνιστεί στο Παρίσι, μια διοργάνωση που διοργανώνεται από τη ΔΟΕ, αφού ο Ολυμπιακός οργανισμός αφαίρεσε πέρυσι τη διεθνή αναγνώριση της IBA για θέματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση.

Η Κελίφ μπήκε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού εν μέσω δυνατών επευφημιών από τους οπαδούς που κρατούσαν σημαίες της Αλγερίας και η Ιταλίδα δεν ήταν αμέσως αντάξια της ταχύτητας και του μεγαλύτερου βεληνεκούς της αντιπάλου της.

«Πάντα τιμούσα την πατρίδα μου με αφοσίωση», δήλωσε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να πολεμήσω πια. Έβαλα τέλος στον αγώνα γιατί μετά το δεύτερο χτύπημα, μετά από χρόνια εμπειρίας στο ρινγκ και μια ζωή γεμάτη αγώνες, ένιωσα έναν δυνατό πόνο στη μύτη μου. Είπα 'φτάνει' γιατί ... δεν μπορούσα να τερματίσω τον αγώνα. Έτσι σκέφτηκα, ίσως είναι καλύτερα να δώσω ένα τέλος στον αγώνα».

Ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για τις αθλήτριες που αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία.

Η πυγμαχία διοικείται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την αφαίρεση της αναγνώρισης της IBA και δεν έχει επικαιροποιήσει τους κανόνες επιλεξιμότητας, αλλά έχει χρησιμοποιήσει εκείνους που εφαρμόστηκαν σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ΔΟΕ άνοιξε το δρόμο για την καθώς και για τη διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιο στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια για τον ίδιο λόγο, να αγωνιστεί στους Αγώνες.

Η απόφαση της ΔΟΕ προκάλεσε αναστάτωση πριν από τους Αγώνες, καθώς ορισμένοι προειδοποίησαν για ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αντιπάλων των πυγμάχων.