Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσα ευρώ αξίζει τελικά το χρυσό μετάλλιο

Η λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την αξία του στο μέλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
χερι κραταει χρυσό μετάλλιο
Η Oxford Economics υπολογίζει την αξία των χρυσών μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στα 950 ευρώ © Mondadori Portfolio/Getty Images

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσα ευρώ αξίζει τελικά το χρυσό μετάλλιο 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο ακριβώς αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο και από τι είναι κατασκευασμένο.

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Πόσα χρήματα αξίζει τελικά ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο;

Σύμφωνα με το Euronews, το ποσοστό χρυσού στα ολυμπιακά μετάλλια είναι αμελητέο, αλλά η έκδοση του Παρισιού 2024 περιέχει μια λεπτομέρεια που μπορεί να εκτοξεύσει την αξία τους στα ύψη στο μέλλον. Το μετάλλιο ζυγίζει 529 γραμμάρια, αλλά μόνο έξι γραμμάρια είναι χρυσός (περίπου το 1,3% του συνολικού του βάρους). Το υπόλοιπο είναι καθαρό ασήμι. Το χρυσό μέρος αποτελείται μόνο από μια πλάκα που τοποθετείται πάνω από τον ασημένιο πυρήνα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, τα χρυσά μετάλλια κατασκευάζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρυσό. Αλλά οι πολιτικές εξοικονόμησης χρημάτων μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σήμαιναν ότι από την Αμβέρσα το 1920, η ποσότητα του χρυσού που αποτελούσε τα μετάλλια μειώθηκε.

Το ασημένιο μετάλλιο, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ασήμι, ενώ το χάλκινο αποτελείται από ένα μείγμα από κράμα χαλκού, κασσίτερου και ψευδαργύρου.

Χρυσό μετάλλιο στα 950 ευρώ το κομμάτι

Η Oxford Economics υπολογίζει την αξία των χρυσών μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στα 950 ευρώ. Η εκτίμηση αυτή είναι σύμφωνη με τις τρέχουσες αγοραίες τιμές χρυσού 24 καρατίων και ασημιού στερλίνας ανά γραμμάριο.

Ωστόσο, τα μετάλλια του Παρισιού 2024 κοσμούνται με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την αξία τους στο μέλλον: ένα κομμάτι σίδερο από το αρχικό πλαίσιο του Πύργου του Άιφελ, τοποθετημένο στο κέντρο του μεταλλίου, με το λογότυπο του Παρισιού 2024.

Αυτά τα μεταλλικά κομμάτια αφαιρέθηκαν από τον εμβληματικό πύργο κατά τη διάρκεια διαφόρων έργων ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού με την πάροδο των ετών και στη συνέχεια διατηρήθηκαν από τις Αρχές.

Η απόφαση να συνδεθεί το ολυμπιακό βραβείο με το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας ελήφθη από μια επιτροπή αθλητών, υπό την προεδρία του θρύλου του γαλλικού δίαθλου, Μαρτέν Φουρκάντ.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, η αξία των χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων θα αυξάνεται με την πάροδο των ετών, φτάνοντας περίπου τα 1.500 ευρώ μέχρι το 2032, όταν η Αυστραλία θα φιλοξενήσει τους θερινούς αγώνες στο Μπρίσμπεϊν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.