Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Θα επηρεάσει τις επιδόσεις των αθλητών ο καύσωνας;

Γιλέκα με πάγο στους αθλητές, μπουκάλια με νερό και προπονήσεις στη σκιά

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Θα επηρεάσει τις επιδόσεις των αθλητών ο καύσωνας; - Τα μέτρα που λαμβάνονται από τη διοργάνωση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους αθλητές να λαμβάνουν τα πρώτα μετάλλια. Η θερμοκρασία στο Παρίσι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν ένα κύμα καύσωνα θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιδόσεις των αθλητών. Μετά τις βροχές, η θερμοκρασία ανεβαίνει, με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Τη στιγμή που ολόκληρη η Γαλλία και δη το Παρίσι κινούνται σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, οι θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, Ήδη έχει εκδοθεί προειδοποίηση για «κίτρινο συναγερμό», ενώ σε «πορτοκαλί συναγερμό» βρίσκονται Μπορντό και Λυών.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιλέκα με πάγο, μπουκάλια με νερό και προπονήσεις στη σκιά

Σύμφωνα με το BBC, οι αγώνες ιστιοπλοΐας πραγματοποιούνται στη Μασσαλία, στις ακτές της Μεσογείου στη νότια Γαλλία, όπου οι αθλητές φορούσαν γιλέκα από πάγο για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη. Οι πινακίδες στους αγωνιστικούς χώρους ενθάρρυναν τους θεατές να φορούν καπέλα, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να φορούν  αντηλιακό. Οι διοργανωτές έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε άθλημα και χώρο διεξαγωγής - ορισμένα αθλήματα, για παράδειγμα, έχουν ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας και αν αυτό ξεπεραστεί δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο αγώνας. 

Την Τρίτη, παίκτες του τένις έλαβαν ένα παρατεταμένο διάλειμμα μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου σετ. Μάλιστα, ο Βρετανός Τζακ Ντρέιπερ ήταν δυσαρεστημένος με τα μπουκάλια νερού που είχαν οι παίκτες στο Ρολάν Γκαρός. «Δεν έχω παίξει με τέτοια ζέστη, είναι πραγματικά δύσκολα εκεί έξω», είπε ο νούμερο 27 του κόσμου Ντρέιπερ. «Δίνουν μπουκάλια στους παίκτες, αλλά τα μπουκάλια δεν μένουν δροσερά», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός ιππέας dressage Carl Hester είπε ότι είχε προσαρμόσει της προπονήσεις του για να προστατεύσει τον εαυτό του και το άλογό του στη ζέστη. «Αν πραγματικά σκέφτεσαι το άλογό σου, κάνεις ζέσταμα στη σκεπαστή αρένα για να μην το πειράξει ο ήλιος και μετά βγαίνεις για την παράσταση».

Στο BMX δόθηκαν γιλέκα με πάγο και μπουκάλια νερού σε αναβάτες, οι οποίοι επίσης έβρισκαν λίγη σκιά κάτω από ομπρέλες. Περισσότερα από 300 σιντριβάνια έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, ενώ υπάρχει μέριμνα για πρόσβαση σε σκιερούς χώρους. «Δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες ακυρώσεις, αλλά θα αξιολογούμε κατά περίπτωση. Δεν θα θέσουμε κανέναν σε κίνδυνο», δήλωσε την Τρίτη στο BBC Sport ο διευθυντής επιχειρήσεων του Παρισιού 2024.

Το Ολυμπιακό χωριό σχεδιάστηκε αρχικά για να μην διαθέτει κλιματισμό, αλλά υπό το φως των ανησυχιών για τη ζέστη, τοποθετήθηκαν 2.500 προσωρινές μονάδες ψύξης.

Θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι οι πιο ζεστοί στην Ιστορία;

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Rings of Fire: Heat Risks» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο «άνοιξαν ένα παράθυρο σε έναν ανησυχητικό, κλιμακούμενο κανόνα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Με θερμοκρασίες πάνω από 34 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να πλησιάζει το 70%, οι Αγώνες χαρακτηρίστηκαν ως «οι πιο ζεστοί στην ιστορία». «Οι διαγωνιζόμενοι έκαναν εμετό και λιποθύμησαν στις γραμμές τερματισμού, αναπηρικά καροτσάκια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους αθλητές μακριά από τις ηλιόλουστες αρένες ενώ ο Ρώσος τενίστας Ντανίιλ Μεντβέντεφ ρώτησε στη διάρκεια του Αγώνα τον διαιτητή ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σβήσει στο γήπεδο λόγω υπερβολικής ζέστης

Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή και ο συνεχιζόμενος ρυθμός χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει κάνει τον κόσμο να θερμαίνεται περαιτέρω τα τρία χρόνια από τότε και τα κρούσματα ακραίας ζέστης που θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τα αθλητικά γεγονότα έχουν αυξηθεί. «Γνωρίζουμε τώρα ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το ρεκόρ θερμότητας του Τόκιο», δήλωσε η Έμα Πόκοκ, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων να συμβάλλει στη ζέστη ρεκόρ τους τελευταίους μήνες».

Η Πόκοκ περιέγραψε την έκθεση «Rings of Fire» ως «διακύβευμα στο έδαφος» και μια επείγουσα έκκληση προς τις Αρχές του αθλητισμού να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια θέρμανση. «Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε κινδυνεύει».

Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ, κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «καυτές» ημέρες (25 βαθμούς Κελσίου +) και εννέα ακόμη «καυτές» (30 Κελσίου +) ημέρες το χρόνο.

Το Παρίσι έχει βιώσει 50 καύσωνες από το 1947, και έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2003, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - την ίδια ώρα που θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες - ένας καύσωνας ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 14.000 θανάτους στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France υπάρχει 70% πιθανότητα το καλοκαίρι να είναι πιο ζεστό από το συνηθισμένο. «Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι ελίτ αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, της έντασης και της διάρκειας περιόδων καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού οδηγώντας σε περισσότερους αγώνες που διοργανώνονται σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα».

Οι ζεστές και/ή υγρές συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο για τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους, μειώνοντας τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα σε αγώνες αντοχής. Για τους αθλητές που αγωνίζονται σε υπερβολική ζέστη, οι κίνδυνοι για την υγεία κυμαίνονται από ηλιακό έγκαυμα και θερμικές κράμπες, μέχρι θερμική εξάντληση ή ακόμα και κατάρρευση από θερμοπληξία, κάτι που είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ανησυχίες για την υγεία και τις ζωές των αθλητών

Ο Αυστραλός δρομέας Rhydian Cowley δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία και τις ζωές των αθλητών. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπερβολική ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος στον γενικό πληθυσμό και ότι ακόμη και με προηγούμενη προετοιμασία και παρέμβαση, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους αθλητές να αγωνιστούν. «Οπότε, οπωσδήποτε, ανησυχώ ότι η υπερβολική ζέστη στους Αγώνες θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές των αθλητών». Η Αυστραλή ακοντίστρια Kelsey-Lee Barber, χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Τόκιο και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πόσο γρήγορα έγινε πραγματικότητα ο αγώνας σε ακραίες θερμοκρασίες. «Ενώ έχουμε προσαρμοστεί στην πιθανότητα να ανταγωνιζόμαστε σε ακραία ζέστη, η μεγαλύτερη εικόνα του γιατί το βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται: απλώς έγινε αποδεκτό και προγραμματίστηκε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρύτερη εικόνα όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας».

Ο Sebastian Coe, πρόεδρος του World Athletics  και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, είπε ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης στους αθλητές «μπορεί να είναι ποικίλες και ευρείες», από μικρότερα ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση, όπως η διαταραχή ύπνου και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έως χρονισμοί συμβάντων, σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως άγχος και τραυματισμός που σχετίζεται με τη ζέστη. «Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό. Βρισκόμαστε σε αγώνα ενάντια στο χρόνο. Και αυτός είναι ένας αγώνας που απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε». 

 Διαβάστε επίσης → Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελικά, πόσο καθαρός είναι ο Σηκουάνας;