Αθλητισμος

«Ένιωσα αδικημένη και αβοήθητη»: Η Δώρα Γκουντούρα αποκαλύπτει πώς βίωσε τον αποκλεισμό της

Επιστολή διαμαρτυρίας σε ΔΟΕ και Διεθνή Ομοσπονδία για τη διαιτησία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Δώρα Γκουντούρα για τον αποκλεισμό της στην ξιφασκία - Επιστολή διαμαρτυρίας σε ΔΟΕ και Διεθνή Ομοσπονδία για τη διαιτησία

Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση αποκλεισμού της Δώρας Γκουντούρα από τους «4» στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο αγώνισμα της ξιφασκίας που διεξήχθη χθες (29.07). Η ίδια έκανε δηλώσεις μία ημέρα μετά τον αγώνα της και την τεράστια προσπάθεια που έκανε ώστε να προκριθεί αποκαλύπτοντας πώς νιώθει μετά από όσα έγιναν.

Οι αποφάσεις του Ιταλού διαιτητή, Λουίτζι Μαρτιλότι, που οδήγησαν στον αποκλεισμό της Δώρας Γκουντούρα από τη Γαλλίδα Μανόν Απιτί-Μπρουνέ, η οποία τελικά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, οδήγησαν τo αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στη Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας για τη διαιτησία, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στην επιστολή, που έφυγε το πρωί της Τρίτης (30.07) προς τον Έλληνα υπηρεσιακό (από το 2022) πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μανώλη Κατσιαδάκη και την οποία υπογράφει ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Πέτρος Συναδινός, αναφέρεται:

«Αγαπητέ κύριε Κατσιαδάκη,

Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ επίσημα για τη μεταχείριση της Θεοδώρας ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα στο ατομικό της σπάθης στα προημιτελικά που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στον χώρο του Grand Palais. Ως ο Αρχηγός Αποστολής της Τeam Hellas και έχοντας παρακολουθήσει τον αγώνα, ανησυχώ σοβαρά για τις άδικες συνθήκες που επηρέασαν την απόδοση της Θεοδώρας.

Ειδικότερα:

1. Η Θεοδώρα υποβλήθηκε σε αποφάσεις που πιστεύουμε ότι ήταν μεροληπτικές και δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα. Σύμφωνα με το βίντεο του αγώνα και τη γνώμη των ειδικών, η κρίση των διαιτητών ήταν άδικη υπό την πίεση των Γάλλων παραγόντων. Όλα αυτά οδήγησαν στον αποκλεισμό της αθλήτριάς μας από τον επόμενο γύρο.

2. Επιπλέον, αυτό που είδαμε όλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ότι η Θεοδώρα αντιμετώπισε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε το fair play, αλλά και μία ενοχλητική συμπεριφορά από πλευράς θεατών και επισήμων.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα όλων των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κυρίως για την ευημερία των συμμετεχόντων, όλοι οι αθλητές να αντιμετωπίζονται δίκαια και με σεβασμό. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία θα λάβει σοβαρά υπόψη τη διαμαρτυρία και θα διεξαγάγει διεξοδική έρευνα για το θέμα.

Είμαι διαθέσιμος να παράσχω οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτείται. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Με τους καλύτερους Ολυμπιακούς χαιρετισμούς

Πέτρος Συναδινός, Αρχηγός Αποστολής».

Δώρα Γκουντούρα: «Ένιωσα αδικημένη και αβοήθητη - Εγώ παίζω τίμια»

Η Δώρα Γκουντούρα μετά την ήττα της μίλησε στην εκπομπή Summer's Cool για τα συναισθήματά της για τον αποκλεισμό και για την αδικία που ένιωσε απέναντί της από μεριά του διαιτητή.

Ο Χάρης Γιακουμάτος μίλησε και αυτός για τον αποκλεισμό της συντρόφου του, Δώρα Γκουντούρα, και αποκάλυψε πώς έζησε ο ίδιος την στιγμή του αγώνα της, τον οποίον παρακολουθούσε από το στάδιο στο Παρίσι.

«Ο χειρότερος διαιτητής όλων των εποχών»: Αντιδράσεις μετά τον αποκλεισμό της Δώρας Γκουντούρα

Μετά τον αποκλεισμό της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, ο Ιταλός διαιτητής δέχτηκε πλήθος μηνυμάτων στο Facebook από Έλληνες που ήταν έξαλλοι με τις αποφάσεις του. «Ο χειρότερος διαιτητής όλων των εποχών. Όλοι είδαμε τι έκανες. Ντροπή!», «Μόνο τυφλός θα σε έλεγε καλό διαιτητή» και «Πολλά λεφτά, έτσι; Δεν βλέπεις χρώματα, ειδικά το πράσινο, δύο φορές;», ήταν κάποια από τα σχόλια που υπάρχουν στην ανάρτησή του για το πόσο περήφανος αισθάνεται για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάλιστα, το «ελληνικό ξέσπασμα» δεν έμεινε εκεί, καθώς ο Μαρτιλότι δέχτηκε αρκετά μηνύματα και στο Instagram, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κλειδώσει το προφίλ του.

Τα δάκρυα της Δώρας Γκουντούρα μετά τον αποκλεισμό

Η Δώρα Γκουντούρα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της μετά τον αποκλεισμό της από τα ημιτελικά της ξιφασκίας και δάκρυσε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στην ΕΡΤ.

«Η αντίπαλός μου είναι εξαιρετική, αλλά έχω ενστάσεις. Η διαιτησία είναι η δικαιολογία των αδύναμων. Όμως το σκορ έπρεπε να είναι 14-14 και να κριθεί στον πόντο» είπε αρχικά και συνέχισε με δάκρυα στα μάτια:

«Δεν είναι στεναχώρια, αλλά συγκίνηση. Το μετάλλιό μου έρχεται στην προπόνηση καθημερινά, εδώ δεν ήρθε. Συνεχίζουμε. Πιο δυνατούς μας κάνουν τέτοιες καταστάσεις».

Θανάσης Δελενίκας: «Αυτό που έγινε ήταν σκάνδαλο»

Από την πλευρά του, ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας, ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με τα διαιτητικά λάθη που έγιναν, δηλώνοντας τα εξής: «Αυτό που έγινε ήταν σκάνδαλο. Έπαιζε μια Γαλλίδα και… έπρεπε να κερδίσει. Το παιχνίδι ήταν καθαρά δικό μας. Είναι τεράστια αδικία. Παίζουν με τον κόπο των παιδιών».