Αθλητισμος

Viral η φωτογραφία του σέρφερ Γκάμπριελ Μεντίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Αψηφά τη βαρύτητα

Εμβληματικό στιγμιότυπο στο Παρίσι 2024 - Μοιάζει να ισορροπεί στον αέρα o αθλητής

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Viral η φωτογραφία του σέρφερ Γκάμπριελ Μεντίνα - Ο Βραζιλιάνος αθλητής στέκεται στον αέρα και σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Ο σέρφερ Γκάμπριελ Μεντίνα χάρισε στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 μια από τις πιο αξέχαστες εικόνες της διοργάνωσης, με έναν εναέριο πανηγυρισμό τόσο καλά ισορροπημένο που έμοιαζε εξωπραγματικός.

Σε έναν μακρινό ύφαλο 16.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, ο Βραζιλιάνος σέρφερ πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με σκορ 9,90 στην πέμπτη προθέρμανση τη Δευτέρα και προκρίθηκε στον προημιτελικό, ενώ ένας φωτογράφος που παρακολούθησε την προσπάθειά του δημιούργησε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες των τελευταίων ημερών από τον χώρο του αθλητισμού.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σέρφερ αψηφά τη βαρύτητα

Έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη, ο πανηγυρισμός του Μεντίνα απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Jerome Brouillet. Τόσο ο σέρφερ όσο και η σανίδα του φαίνεται να επιπλέουν πάνω από το νερό, καθώς κρατάει το δεξί του χέρι στον αέρα, ενώ σχηματίζει το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά του.

Παρά το γεγονός ότι έγραψε ιστορία, ο Μεντίνα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει ακόμα καλύτερα.

«Ένιωσα ότι ήταν ένα 10άρι. Έχω κάνει μερικά 10άρια στο παρελθόν και είπα: “Σίγουρα αυτό είναι 10άρι”. Το κύμα ήταν τόσο τέλειο», δήλωσε ο Μεντίνα.

Ο Βραζιλιάνος απογειώθηκε από ένα θηριώδες κύμα στο Teahupo'o της Ταϊτής τη Δευτέρα δείχνοντας τον ουρανό με βιβλική γαλήνη, με τις κινήσεις του να αντικατοπτρίζονται από τη σανίδα του σερφ.

Τι δήλωσε ο φωτογράφος που κατέγραψε την προσπάθεια του σέρφερ

Το πλάνο τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Jérôme Brouillet, ο οποίος δήλωσε ότι «οι συνθήκες ήταν τέλειες, τα κύματα ήταν ψηλότερα από ό,τι περιμέναμε».

Τράβηξε τη φωτογραφία ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα κοντινό σκάφος, αποτυπώνοντας τη σουρεαλιστική εικόνα με τέτοια ακρίβεια που στην αρχή κάποιοι υποψιάστηκαν παρέμβαση του Photoshop ή της τεχνητής νοημοσύνης.

Με τις εικόνες να αποστέλλονται αυτόματα από τη φωτογραφική μηχανή στους αρχισυντάκτες του, η αντίδραση ήρθε σύντομα και ο Brouillet παραδέχεται ότι «σοκαρίστηκε λίγο» από τον θαυμασμό: «Απλώς έλεγξα το τηλέφωνό μου στο εξάλεπτο διάλειμμα μετά τη φωτογράφιση και είχα πολλές ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σκέφτηκα ότι κάτι συμβαίνει με αυτή τη λήψη και μετά είδα ότι μοιράστηκε στο ESPN και σκέφτηκα: “τέλεια”».

Με παράθεμα από την Καινή Διαθήκη σχολίασε τη νίκη του ο αθλητής

Ο Μεντίνα, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, επιχείρησε το τέλειο σκορ και το πολυπόθητο «δεκάρι», αλλά έπρεπε να αρκεστεί στο 9,9, την καλύτερη βαθμολογία των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι στιγμής.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram αργότερα, ο θρησκευόμενος σέρφερ παρέθεσε ένα απόσπασμα του αποστόλου Παύλου από την επιστολή προς Φιλιππησίους 4:13: «Όλα τα μπορώ, διαμέσου του Xριστού που με ενδυναμώνει».

Οι φίλοι του αθλήματος ελπίζουν ότι η εντυπωσιακή εικόνα θα συμβάλει στην προώθηση του σέρφινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης μόλις για δεύτερη φορά, μετά το ντεμπούτο του το 2021.

(Με πληροφορίες Guardian, The Athletic)