Αθλητισμος

Η Ζενγκ Χαοχάο είναι η νεότερη αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων - Μόλις τελείωσε το δημοτικό

11 ετών και 11 μηνών η εκπρόσωπος της Κίνας στο αγώνισμα του σκέιτμπορντ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Η Ζενγκ Χαοχάο νεότερη αθλήτρια της διοργάνωσης - Αγωνίζεται στο σκέιτμπορντ και μόλις αποφοίτησε από το δημοτικό.
Σε ηλικία 11 ετών και 11 μηνών, η Ζενγκ Χαοχάο είναι η νεότερη αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 © Zhe Ji/Getty Images

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Η Ζενγκ Χαοχάο νεότερη αθλήτρια της διοργάνωσης - Αγωνίζεται στο σκέιτμπορντ και μόλις αποφοίτησε από το δημοτικό.

Νεότερη αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 είναι η Ζενγκ Χαοχάο.

Σε ηλικία 11 ετών και 11 μηνών, η Ζενγκ Χαοχάο είναι και η μικρότερη εκπρόσωπος της Κίνας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η νεότερη αθλήτρια αγωνίζεται στο σκέιτμπορντ

Για κάποιον που παρακολούθησε προσεκτικά τους Αγώνες του Τόκιο, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί το άθλημα στο οποίο θα συμμετάσχει: Το σκέιτμπορντ μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ακριβώς στην προσπάθεια της ΔΟΕ να κάνει «άνοιγμα» στις μικρότερες ηλικίες και οι μετρήσεις από το Τόκιο έδειξαν ότι το πείραμα πέτυχε υπεράνω πάσης προσδοκίας.

Γεννημένη στην πόλη Χουιζού, στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η Ζενγκ πήρε ένα σκέιτ ως δώρο για τα έβδομα γενέθλιά της και το λάτρεψε.

Meet The Youngest Athlete At The 2024 Olympics: 11-Year-Old Chinese Skateboarder Zheng Haohao

Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στην περιφερειακή ομάδα της Γκουανγκντόνγκ και το 2021 έγινε η νεότερη αθλήτρια που συμμετείχε στους Εθνικούς Αγώνες της Κίνας, κατακτώντας τη 14η θέση.

Το 2023 έκανε το ντεμπούτο της στις διεθνείς διοργανώσεις και τελικά εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό της, και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' όσο είχε φανταστεί: μόλις πριν δύο εβδομάδες, αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο.

«Αισθάνομαι πραγματικά σαν να κλωτσάω κ...ους όταν κάνω σκέιτ! Αισθάνομαι λίγο νάρκισσος», δηλώνει η ίδια στην κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV), τονίζοντας ότι βασικός στόχος της στο Παρίσι είναι να διασκεδάσει:

«Για μένα, ανταγωνισμός είναι να βρίσκομαι με καλούς φίλους. Ξέρω περισσότερους από 10, μεταξύ των 20 κορυφαίων σκειτμπόρντερς του κόσμου. Είναι σαν να παίζουμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, όλοι πρέπει να δείξουν το καλύτερο που μπορούν».

@chineseembassyinus

#Chinese skateboarder Zheng Haohao, age 11, is ready to compete at the Paris olympics! #China #zhenghaohao #athelete #parisolympics2024

♬ 原声 - ChineseEmbassyinUS - ChineseEmbassyinUS

Η διπλωματία του σκέιτμπορντ στην Κίνα

Η Κίνα ενέταξε το 2022 το σκέιτμπορντ στο εθνικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής, που ακολουθείται στα σχολεία, με στόχο την καλλιέργεια δημιουργικότητας και ψυχικής δύναμης στη νεολαία, που συχνά υπερφορτώνεται με μαθήματα.

Παράλληλα, οι αρχές της χώρας είδαν στο σκέιτμπορντ μία ευκαιρία να αλλάξουν τη διεθνή εικόνα, που θέλει την Κίνα να πρωταγωνιστεί κυρίως σε αθλήματα που απαιτούν σκληρή πειθαρχία και πολλά χρόνια δουλειάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.