- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Athens Finals 2024: Μιλήσαμε με τους κορυφαίους αθλητές Beach Volley
Athens Finals 2024: Παρακολουθήσαμε τα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley στο Σύνταγμα και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές
Το beach volley δεν είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα και αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τo άθλημα. Bέβαια, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για εκατοντάδες Αθηναίους οι οποίοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, 17 – 21 Ιουλίου, ώστε να απολαύσουν τον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος beach volley. Οι ομάδες αντρών και γυναικών έδωσαν μάχες στην άμμο, χαρίζοντας θέαμα, και εμείς τους γνωρίσαμε λίγο παραπάνω και μάθαμε ποια είναι τα στοιχεία αυτού του αθλήματος που τους κινητοποιεί ώστε, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες ζέστης, να κυνηγάνε μια μπάλα με σκοπό να μην την αφήσουν να ακουμπήσει στο έδαφος. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν χθες με τα παιχνίδια τρίτης θέσης και τους τελικούς στις δύο κατηγορίες και με τις βραβεύσεις να γίνονται από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.
Tο beach volley στην Ελλάδα
Ήταν 1η Αυγούστου του 2012 όταν η ελληνική αποστολή κατέγραψε την τελευταία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το δίδυμο Τσαρτσιάνη – Αρβανίτη βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε όμιλο με Ρωσία, Κίνα και Ελβετία. Μπορεί οι Ελληνίδες αθλήτριες να αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, έφυγαν όμως από τη Βρετανία καταγράφοντας νίκη με 2-1 απέναντι στη Ρωσία.
Μπορεί από τότε να μην έχει καταφέρει κάποια ελληνική ομάδα να συμμετέχει σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων και το άθλημα να μην έχει την ανάλογη προβολή από τα μέσα, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η άνθησή του, ειδικότερα σε επίπεδο αρχαρίων. Ο προπονητής της ακαδημίας Beach Volley Academy και καθηγητής Volley Σάλας και Beach Volley στα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ζακυνθινός μού εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό: «Το beach volley είναι ένα άθλημα με πολλά οφέλη. Είναι ιδιαίτερο σπορ καθώς γυμνάζει το σώμα, αλλά και το μυαλό. Υπάρχει το τεχνικό κομμάτι, όπως σε όλα τα αθλήματα με μπάλα, αλλά και το τακτικό που είναι επίσης απαραίτητο. Επειδή κάθε ομάδα αποτελείται από δύο παίκτες είναι ατομικό και ομαδικό ταυτόχρονα. Η συνύπαρξή σου με τον συμπαίκτη μοιάζει με σχέση που έχει κάποιος με φίλο ή φίλη του. Το άθλημα σου δίνει τη δυνατότητα να γυμναστείς, να παίξεις και να διασκεδάσεις στην άμμο. Οι κραδασμοί σε αυτή την επιφάνεια δεν είναι συχνοί, έτσι αποφεύγονται και οι σοβαροί τραυματισμοί. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την ενασχόληση με το συγκεκριμένο σπορ όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους χειμερινούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητες προπονητικές εγκαταστάσεις που μπορεί να πάει καποιος, με γήπεδα άριστων προδιαγραφών και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προπόνησης».
Όσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τελικά του Συντάγματος, από 17 εώς 21 Ιουλίου, αντιλαμβανόστε πως αυτή είναι μόνο η μύτη του παγόβουνου. Όλες οι ομάδες που παρευρίσκονται στους αγώνες και εκείνες που δεν τα κατάφεραν αλλά συμμετείχαν σε προηγούμενα τουρνουά, έχουν αφιερώσει πολλές ώρες προπόνησης για να μπορούν να ασχολούνται με το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο προπονητής της Ακαδημίας Athens Beach Center και παλαιότερος Πρωταθλητής Ελλάδος στο beach volley Φερνάντο Μπιλίρης ανέφερε ότι «Για να προσεγγίσει κάποιος το επίπεδο πρωταθλητή Ελλάδος στο άθλημα απαιτείται σκληρή προπόνηση και πνευματική προετοιμασία. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η παιδεία που έχει κάποιος στο σπορ από το ξεκίνημά του ή το επίπεδο που βρίσκεται σχετικά με τις επαφές του με την μπάλα. Η προπόνηση πρέπει να είναι καθημερινή και σε μεγάλη συχνότητα. Βέβαια το beach volley στην Ελλάδα βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και κανείς δεν βιοπορίζεται μόνο από αυτό, οπότε οι αθλητές και οι αθλήτριες πολλές φορές έχουν διαφορετική δουλειά και προπονούνται στον ελεύθερό τους χρόνο αποκλειστικά, οπότε αυτό κάνει τις προπονήσεις αρκετά δύσκολες κάποιες φορές. Αν ένας αθλητής έχει ταλέντο, στόχο και όρεξη για δουλειά σίγουρα θα φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο κάποια στιγμή. Στο τέλος βέβαια το σημαντικότερο είναι ο καθένας και καθεμία που ασχολείται με τον αθλητισμό να μη χάνει την ισορροπία του, να βάζει στόχους και να απολαμβάνει τη διαδικασία βελτίωσής του. Να ζει το ταξίδι με σωματική και ψυχική υγεία».
Σημαντικό κομμάτι της προπόνησης των αθλητών και αθλητριών beach volley δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνει στην άμμο, αλλά και η μυική ενδυνάμωσή τους. Ο γυμναστής αθλητών beach volley και μέλος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Βόλεϊ Σάλας Δήμος Μακράκης είπε «Έχει ξεφυγει τόσο πολύ σωματικά και σε ταχύτητες πλέον ο αθλητισμός, που είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι η ενδυνάμωση. Βλέπουμε συχνά πάρα πολλούς τραυματισμούς σοβαρούς ή μεγάλη αστάθεια στην απόδοση των παικτών. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος ο οποίος δεν γυμνάζεται να μην έχει αυξομειώσεις στην απόδοσή του, είτε από αγώνα σε αγώνα είτε από τουρνουά σε τουρνουά. Θα είναι και η περίοδος ντεφορμαρίσματός του μεγαλύτερη, οπότε θα θυσιάσει περισσότερα τουρνουά για την ξεκούρασή του. Πλέον πρέπει σε κάθε τουρνουά να είσαι στο 100% και η ενδυνάμωση μαζί με τη διατροφή μπορεί να είναι η ειδοποιός διαφορά».
Athens Finals 2024: Πέντε ημέρες γεμάτες beach volley
Είναι η πρώτη φορά που ο τίτλος των πρωταθλητών Ελλάδας θα κρινόταν στην Αθήνα και την Πλατεία Συντάγματος. Τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα παιζόταν στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όμως η πρωτεύουσα υποδέχτηκε το μεγάλο ραντεβού του beach volley. Το σκηνικό είχε στηθεί στην εντέλεια. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας έβαλαν τα δυνατά τους και ετοίμασαν πυρετωδώς την αρένα, στην οποία θα ρίχνονταν οι ομάδες του τουρνουά από τα προκριματικά μέχρι και τους τελικούς.
Ακόμα και για τους πρωταγωνιστές, το τουρνουά στο Σύνταγμα είναι ξεχωριστό. Ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδας Σταύρος Ντάλας ανέφερε «Πάντα τα παιχνίδια στην Αθήνα είναι εντυπωσιακά. Είναι το μεγαλύτερο γήπεδο, στήνεται κυριολεκτικά από το πουθενά και γεμίζει πάντα με κόσμο ίσως στο πιο κεντρικό σημείο της Ελλάδας. Πραγματικά είναι πολύ ωραίο, πως παρ' όλο που ο δήμαρχος άλλαξε πρόσφατα, ο θεσμός όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά αναβαθμίστηκε σε τελικά Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Μακάρι η Αθήνα να στέφει πρωταθλητές κάθε χρόνο».
«Ξεχωρίζω το τουρνουά στο Σύνταγμα. Είναι το καλύτερο γήπεδο που έχω παίξει. Ζεις τον παλμό της κερκίδας και όλοι μπήκαμε να δώσουμε το 100%. Με τη συμπαίκτριά μου Χρύσα Γιαννέλου κατακτήσαμε την 7η θέση, οπότε η φετινή χρονιά μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Είμαι πολύ υπερήφανη για ό,τι έχουμε χτίσει εντός και εκτός γηπέδου. Το να περνάς καλά κάνοντας κάτι που αγαπάς δεν αφορά μόνο τη νίκη, αλλά και το να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να βελτιώνεσαι. Είχαμε και τη μαγική μας στιγμή στον Πειραιά με τη 2η θέση. See you all next year» ήταν τα λόγια της Ευανθίας Μπαλδώκα.
Μέχρι να φτάσουμε στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα κρινόταν και ο τίτλος, έχει προηγηθεί μια μεγάλη σεζόν στην άμμο. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πριν την Αθήνα έχει περάσει από τα Masters της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και του Σχοινιά. Οι ομάδες συγκεντρώνουν βαθμολογίες ανάλογα με την παρουσία τους και οι καλύτερες 6 σε άντρες και γυναίκες μπήκαν στο κυρίως ταμπλό της Αθήνας. Από τα προκριματικά προκύπτουν οι δύο ομάδες που συμπληρώνουν τις τελικές δεκάδες και από και πέρα «We got game».
Ο τίτλος έχει τη σημασία και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσότερων που παρευρίσκονται στις κερκίδες, όμως στο γήπεδο δεν παίχτηκαν μόνο τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή έλαβαν χώρα μια σειρά από δράσεις που είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Η ΕΟΠΕ πραγματοποίησε έναν αγώνα επίδειξης Sitting Beach Volleyball, το οποίο είναι η έκδοση του αθλήματος για Άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήταν μια προσπάθεια προώθησης του αθλήματος στο ευρύ κοινό και όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες «αγκάλιασαν» την προσπάθεια της Ομοσπονδίας.
Λίγο πριν τους τελικούς σε άνδρες και γυναίκες το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ορίζοντες μαζί με διεθνείς παίκτες και παίκτριες της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ συμμετείχαν σε έναν αγώνα επίδειξης, με σκοπό την πληροφόρηση του κόσμου γύρω από τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Το beach volley είναι ένα άθλημα που παίζεται σε ακραίες συνθήκες ήλιου και ζέστης, έτσι αρκετές φορές είναι απαραίτητο οι παίκτες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Φινάλε με τους τελικούς
Η στιγμή που όλοι περίμεναν έφτασε το βράδυ της Κυριακής, η ώρα των τελικών για τις ομάδες ανδρών και γυναικών. Μετά από 5 γεμάτες μέρες παιχνιδιών, τα ζευγάρια ήταν Ιωάννα Περδικάκη / Διονυσία Μάτιου – Λίζα Τριανταφυλλίδη / Δήμητρα Μαναβή και Ιάσωνας Κανέλλος / Παναγιώτης Ιωαννίδης – Αντιόλ Κόλα / Βαγγέλης Σιδέρης.
Στις γυναίκες τα προγνωστικά έπεσαν μέσα. Λίζα Τριανταφυλλίδη και Δήμητρα Μαναβή μπήκαν στα τελικά με τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και δικαίωσαν τις προσδοκίες. Επικράτησαν με 2-0 σετ (21-10, 21-15) στον τελικό και στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος. Η κυριαρχία τους στην άμμο στη σεζόν ήταν απόλυτη και αδιαμφισβήτητη, καθώς κέρδισαν όλα τα τουρνουά Masters της χρονιάς. Περδικάκη και Μάτιου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς πως παίζουν ελάχιστο καιρό ως συμπαίκτριες.
«Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την πίεση του πρωταθλητή και το βάρος του φαβορί. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Είχαμε πολλές συζητήσεις με τη Δήμητρα, μοιραστήκαμε σκέψεις και προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα, το άγχος και την πίεση. Τα αφήσαμε όλα στην άκρη και θέλαμε να χαιρόμαστε αυτό που αγαπάμε να κάνουμε» ανέφερε η back to back πρωταθλητρία Λίζα Τριανταφυλλίδη μετά την απονομή.
Η συμπαίκτριά της, Δήμητρα Μαναβή, συμπλήρωσε «Δεν σκέφτηκα καθόλου το αν είμαστε φαβορί ή όχι. Με τη Λίζα βλέπαμε κάθε ματς ξεχωριστά. Πιστεύω ότι έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ και η διαδρομή ήταν απολαυστική. Ήταν μια δύσκολη χρονιά γιατί εγώ μένω Θεσσαλονίκη και η Λίζα Αθήνα και όσο είχαμε αγώνες, δεν κάναμε προπονήσεις μαζί. Ήταν περίεργο άλλα άξιζε γι΄αυτή τη στιγμή».
Στους άνδρες είχαμε το success story του τουρ. Ο Αντιόλ Κόλα με τον Βαγγέλη Σιδέρη μπήκαν στα τελικά ως το απόλυτο αουτσάιντερ, αλλά στέφθηκαν πρωταθλητές νικώντας με 2-1 σετ (21-16, 16-21, 15-10) τους Κανέλλο και Ιωαννίδη, οι οποίοι έχουν υπάρξει πρωταθλητές Ελλάδας στο παρελθόν. Μάλιστα ήταν αυτοί που απέκλεισαν στα ημιτελικά τους περσινούς πρωταθλητές Σταύρο Ντάλλα και Δημήτρη Χατζηνικολάου, κάτι που έχριζε τους Κανέλλο - Ιωαννίδη το απόλυτο φαβορί.
Ήταν η πρώτη χρονιά του Βαγγέλη Σιδέρη στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Δεν έχει ασχοληθεί με βόλεϊ σάλας στο παρελθόν και ήταν αθλητής της κωπηλασίας. Παρ' όλα αυτά επέδειξε φοβερή πνευματική συγκρότηση, κάτι που ήταν έκδηλο σε όλα τα τουρνουά. «Αν μου έλεγες έναν χρόνο αργότερα ότι θα συνέβαινε αυτό που έγινε σήμερα, θα έλεγα ότι είσαι τρελός. Δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω. Οι θυσίες που απαιτούνται είναι πολλές και κυρίως στον προσωπικό σου χρόνο, όμως έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν και είμαι χαρούμενος γι΄αυτό. Η σκληρή δουλειά μαζί με την υπομονή, στο τέλος φαίνονται. Με τον συμπαίκτη μου είμαστε διαφορετικοί, εγώ πιο ήρεμος αυτός πιο έντονος σαν χαρακτήρας και έτσι καταφέρνει να με τσιτώνει στις κρίσιμες στιγμές» εξέφρασε ο Βαγγέλης Σιδέρης μετά τον τελικό.
Ο Αντιόλ Κόλα είχε ξαναβρεθεί σε τελικό στο παρελθόν και δεν τα είχε καταφέρει. Φέτος ήξερε πριν τον αγώνα πως είναι η στιγμή του και το πέτυχε. «Είναι κάτι που κυνηγάω χρόνια και είχα φτάσει κοντά το 2022 με τον Σταύρο Ντάλλα, αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει. Η απειρία μάς είχε στοιχίσει. Πέρυσι εκείνος στέφθηκε πρωταθλητής και χάρηκα σαν να το είχα κερδίσει εγώ. Νομίζω ότι και αυτός χάρηκε το ίδιο για εμένα φέτος.
»Ήταν η πρώτη χρονιά του συμπαίκτη μου σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για εμάς. Πιο πολύ δυσκόλευε τους αντιπάλους, καθώς εμείς παίζαμε πολύ ελεύθερα. Ήμασταν αουτσάιντερ, αλλά πιστεύαμε ότι μπορούμε να “κάνουμε ζημιές”. Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα ήταν το πρώτο διεθνές τουρνουά του Βαγγέλη και τον περίμενα αγχωμένο. Ήταν πολύ απόλυτα έτοιμος πνευματικά και εκεί είπα μέσα μου ότι το έχουμε», μου είπε εκστασιασμένος ο Αντιόλ Κόλα.
Την Τρίτη θέση σε άνδρες και γυναίκες κατέκτησαν οι Ντάλλας – Χατζηνικολάου και Λάβδα – Καραγκούνη αντίστοιχα.
Η τελευταία εικόνα ανήκει δικαιωματικά στους νικητές και τα φώτα πέφτουν πάνω τους, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν κατέκτησαν κάποιον τίτλο, όμως μπορούν να λένε ότι κατέθεσαν στο γήπεδο ό,τι είχαν. Ένας από αυτούς είναι ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος μαζί ε τον συμπαίκτη του Ιάκωβο Καφούρο κατέλαβαν την 5η θέση. Ο Τσιγαρίδας αγωνίστηκε με εμφανέστατο πρόβλημα στο γόνατο και σε δήλωσή του εξέφρασε ότι «Έπαιζα με τραυματισμό στο πόδι από τη Θεσσαλονίκη και χρειάστηκε ειδική διαχείριση για να ολοκλήρωσω το τουρ. Είναι, καλώς ή κακώς, και αυτό κομμάτι της διαδικασίας. Αγαπάμε πολύ το άθλημα και παρ΄όλο που τα έσοδα δεν είναι πολλά, παλεύουμε για το καλύτερο. Το κίνητρό μας είναι ο ανταγωνισμός και ότι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Ήθελα να τελειώσουμε με καλύτερο finish μαζί με τον Ιάκωβο Καφούρο, δεν μας βγήκε να πάμε στα ημιτελικά όμως παρά τις δυσκολίες τερματισαμε σε μία πολύ καλή θέση».
Τα τελικά beach volley της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος έκλεισαν με τις καλύτερες αναμνήσεις, πολλά χαμόγελα, πλούσιο θέαμα και την υπόσχεση του δημάρχου Αθήνας, Χάρη Δούκα, ότι το τουρνουά θα γίνει θεσμός.
Ραντεβού το 2025.