Αθλητισμος

Μάνος Ζερδεβάς: «Η κούραση δεν μπαίνει στην εξίσωση, όταν μιλάμε για τον μεγαλύτερο στόχο της τετραετίας»

Τι είπε ο τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μάνος Ζερδεβάς: Τι είπε ο τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Στο Τόκιο, μαζί με τους συνοδοιπόρους και συναθλητές του στην Εθνική ομάδα πόλο ανδρών έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Μια εκπληκτική και υπερήφανη πορεία στο ολυμπιακό τουρνουά σταμάτησε στη Σερβία, η οποία άφησε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου την Ελλάδα. Τώρα, στο Παρίσι, η Εθνική Ελλάδας παραμένει μια πανίσχυρη δύναμη και η «χρυσή» φουρνιά πολιστών μπορεί και ονειρεύεται για ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Μάνος Ζερδεβάς αποτελεί εκ των πρωταγωνιστών της «γαλανόλευκης», ενώ θεωρείται από τους κορυφαίους τερματοφύλακες παγκοσμίως.

Πώς μπορεί να περιμένει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένας αθλητής που στους προηγούμενους κέρδισε ένα μετάλλιο; «Σίγουρα με τεράστια ανυπομονησία και ενθουσιασμό», μου απαντά ο Μάνος και εξηγεί: «Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση για εμάς τους πολίστες και μετρώ αντίστροφα για να ξεκινήσουν».

Μάλιστα, αυτήν τη φορά, θα μπορέσει να ευχαριστηθεί και την Τελετή Έναρξης, αφού στο Τόκιο απουσίαζε όλη η Εθνική λόγω του αγώνα που είχε την επόμενη ημέρα το πρωί. «Το συναίσθημα αυτό θα είναι πρωτόγνωρο ακόμα και για μένα γιατί στους προηγούμενους που συμμετείχα δεν μπορέσαμε να παραστούμε ως εθνική ομάδα πόλο λόγω του ότι παίζαμε την επόμενη μέρα το πρωί και είναι μια πολύωρη διαδικασία που αποφύγαμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι για την πρεμιέρα. Φέτος, όμως, γίνεται δύο μέρες πριν τον πρώτο αγώνα οπότε ανυπομονώ να το ζήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου».

Μάνος Ζερδεβάς: «Υπάρχουν απαιτήσεις και από τον κόσμο και από εμάς»

Είναι, άραγε, ένα επιπρόσθετο βάρος η πορεία της εθνικής μας στους προηγούμενους Αγώνες; «Και ναι, και όχι», μου απαντά. «Ναι, γιατί υπάρχουν απαιτήσεις και από τον κόσμο και από εμάς. Όχι, γιατί είμαστε επαγγελματίες και αγωνιζόμαστε πάντα με το βάρος της καλύτερης δυνατής παρουσίας». Το ασημένιο μετάλλιο «γυαλίζει» στα μάτια των αντιπάλων μας; Τους πεισμώνει να θέλουν περισσότερο να μας δουν εκτός βάθρου; «Σίγουρα όταν αντιμετωπίζει κανείς μια ομάδα μεταλλίου, που κατακτά συχνά κάποια θέση στο βάθρο, έρχεται υποψιασμένος. Προσωπικά θεωρώ πως το δυνατότερο σημείο της ομάδας μας είναι η συνοχή και η συμπαγής μας άμυνα. Παίζουμε πάντα με σύνεση και πλάνο και η ομαδικότητα είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει. Αυτό σίγουρα φοβίζει περισσότερο τους αντιπάλους μας».

Η Εθνική ομάδα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με ΗΠΑ και Ιταλία στους ομίλους, αλλά επιπλέον και με Κροατία και Μαυροβούνιο αυτή τη φορά. Κάθε ματς και μια πρόκληση. Ένας τόσο δυνατός όμιλος σε προετοιμάζει καλύτερα για τη συνέχεια ή είναι ενδεχομένως πιο εξαντλητικό λόγω του απαιτητικού προγράμματος;

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχεις εύκολο παιχνίδι ακόμα και με τις υποδεέστερες ομάδες. Η διοργάνωση είναι έτσι δομημένη ώστε να είναι όλα τα παιχνίδια ενδιαφέροντα. Το κομμάτι της κούρασης δεν μπαίνει στην εξίσωση όταν μιλάμε για τον μεγαλύτερο στόχο της τετραετίας», εξηγεί ο Μάνος Ζερδεβάς.

Είσαι έτοιμος να βουτήξεις στην πισίνα, τι σκέφτεσαι; τον ρωτάω. «Νομίζω επεξεργάζομαι τους αντιπάλους και λίγο περισσότερο τους καλούς σουτέρ της αντίπαλης ομάδας, συγκεντρώνομαι σε αυτά που έχουμε δουλέψει στην προετοιμασία και όπως οι περισσότεροι έχω την καθιερωμένη μου ρουτίνα ζεστάματος», απαντά και αποκαλύπτει τα γούρια του: «Θα έλεγα ότι έχω κάποιες κινήσεις που κάνω πριν την έναρξη κάθε οκταλέπτου κάτω από το νερό, κάτι που έχω ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια και νομίζω θα τα συνεχίσω για όλη μου την καριέρα».

Του θέτω το υποθετικό σενάριο πως η «μοίρα» φέρνει την Εθνική Ελλάδας στον τελικό κόντρα στη Σερβία και τον ρωτώ τι θα προτιμούσε σε αυτή την περίπτωση. Έναν τελικό που θα κριθεί στα πέναλτι με δική του απόκρουση ή μια ευρεία νίκη με πολλά τέρματα διαφορά;

Ο Μάνος Ζερδεβάς είναι ξεκάθαρος. «Νομίζω θα προτιμούσα μια νίκη απέναντι στους Σέρβους με μια τελευταία μου απόκρουση, γιατί αυτές οι ιστορίες είναι που μένουν όσο αγχωτικάκαι να είναι τα τελευταία λεπτά ενός τελικού», παραδέχεται σαν να το έχει ήδη ονειρευτεί.

Η ευχή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; «Υγεία, πίστη και αυτοπεποίθηση για να ευχαριστηθούν όλοι αυτή την σπουδαία γιορτή».