Αθλητισμος

Μαργαρίτα Πλευρίτου: «Είναι τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου»

Η Ελληνίδα πολίστρια μίλησε στην Athens Voice για την επιστροφή της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαργαρίτα Πλευρίτου: Η Ελληνίδα πολίστρια μίλησε στην Athens Voice για την επιστροφή της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Την τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας πόλο γυναικών πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μόλις 14 χρονών. Πλέον, στα 29 της χρόνια, η Μαργαρίτα Πλευρίτου είναι μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες πολίστριες και μαζί με τις υπόλοιπες 12 συναθλήτριές της ταξιδεύει στο Παρίσι με μοναδικό στόχο την επανάληψη του μεταλλίου των Αγώνων της Αθήνας.

Ευθύνη ή ανυπομονησία; Τι υπερισχύει στο μυαλό της λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία; «Θεωρώ ότι είναι συνδυασμός των δύο. Από τη μια πλευρά, θέλουμε πραγματικά να δείξουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε και ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή που θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Από την άλλη, έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Η ευθύνη να εκπροσωπήσουμε την πατρίδα μας με τον καλύτερο τρόπο μάς γεμίζει αποφασιστικότητα, ενώ η προσμονή να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία μάς δίνει κίνητρο και ενθουσιασμό».

Η ερώτηση που πηγάζει αυτόματα από την απάντησή της είναι μία: «Πώς και πόσο περιμένεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες;»

«Η λέξη ανυπομονησία μοιάζει πολύ μικρή μπροστά σε αυτό που νιώθω μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι αγώνες. Είναι ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα με επιμονή και πολύ σκληρή δουλειά», μου απαντά και η συζήτησή μας πάει στην Τελετή Έναρξης, ένα από τα highlight όλων των Αγώνων.

«Εκείνη την ημέρα πιστεύω ότι θα νιώσω ένα μείγμα από δέος, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό. Η είσοδος στην τελετή έναρξης είναι μια στιγμή που σηματοδοτεί την κορύφωση των προσπαθειών μου και είναι τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Το ονειρευόμουν πάρα πολλά χρόνια, ήθελα πάρα πολύ να νιώσω όλα αυτά τα συναισθήματα, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα, ως γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι η πρώτη ομάδα που ξεκινάει την τελετή. Θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία που θα γεμίσει την καρδιά μου με χαρά».

Η κουβέντα πάει πιο πολύ στα αγωνιστικά και ζητώ να μάθω την τελευταία της σκέψη πριν ξεκινήσει ένας αγώνας, αλλά και τυχόν γούρια που μπορεί να έχει.

«Η τελευταία μου σκέψη είναι να παραμείνω συγκεντρωμένη, να θυμάμαι όλη τη σκληρή δουλειά και την προετοιμασία που έχω κάνει, και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να τιμήσω την ομάδα και τη χώρα μου. Τώρα ως προς τα γούρια μου... Πιο παλιά μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά προκατειλημμένη με την ημέρα του αγώνα. Έπρεπε πάντα να κάνω ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, π.χ. να φάω το ίδιο πρωινό, να φτιάξω με συγκεκριμένη σειρά την τσάντα του αγώνα. Πλέον δεν είμαι καθόλου προκατειλημμένη, απλώς έχω μια συγκεκριμένη ρουτίνα η οποία με βολεύει».

Μαργαρίτα Πλευρίτου: «Η ομαδικότητα και η συνοχή μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους αντιπάλους»

Η εθνική μας θα βρεθεί στον Β΄ όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και τη διοργανώτρια Γαλλία. Σε τέτοιο επίπεδο φυσικά δεν χωρούν προβλέψεις ούτε χαρακτηρισμοί περί φαβορί και αουτσάιντερ. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά της Εθνικής μας που θεωρεί η Μαργαρίτα Πλευρίτου πως φοβούνται οι αντίπαλοί μας;

«Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες γνωρίζουμε πολύ καλά η μία την άλλη μετά από τόσα χρόνια που αγωνιζόμαστε αντίπαλες, οπότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που φοβούνται περισσότερο. Είναι το σύνολο που έχουμε καταφέρει, η συνοχή, η ομαδικότητα και η αποφασιστικότητά μας που μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους αντιπάλους».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εθνική μας ηττήθηκε από την Ισπανία στην τελευταία επίθεση του μικρού τελικού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, κάτι που άφησε τη «γαλανόλευκη» στην τέταρτη θέση. Πώς θα προτιμούσε την κατάληξη ενός τελικού με τις Ισπανίδες στους Ολυμπιακούς; Να κριθεί στην τελευταία φάση, αυτήν τη φορά υπέρ μας ή με διαφορά πολλών γκολ;

«Όταν είναι ντέρμπι, το παιχνίδι έχει περισσότερο πάθος και ένταση. Ο στόχος είναι μια καλή εμφάνιση με ένα θετικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, είτε κερδίσουμε όπως κέρδισε η Ισπανία είτε με μεγάλη διαφορά, δεν έχει καμία ουσία στο τέλος. Η νίκη είναι πάντα νίκη και το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να αποδώσουμε τα μέγιστα και να πετύχουμε τον στόχο μας».

Για το τέλος άφησα όπως σε όλες τις συνεντεύξεις την ερώτηση για μια ευχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η απάντηση της Μαργαρίτας αποδεικνύει το πνεύμα του Oλυμπισμού. «Εύχομαι να είναι γεμάτοι με αθλητικό πνεύμα, ευγενή άμιλλα και να προσφέρουν σε όλους τους αθλητές την ευκαιρία να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό».