Αθλητισμος

Νέα σελίδα στην εθνική Αγγλίας - Παραιτήθηκε ο Γκάρι Σάουθγκεϊτ

Δεχόταν σφοδρή κριτική για την απόδοση της ομάδας - Ο επίλογος γράφτηκε με ήττα στον τελικό του Euro 2024

Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Euro 2024: Παραιτήθηκε από τη θέση του προπονητή της εθνικής Αγγλίας ο Γκάρι Σάουθγκεϊτ - Ο απολογισμός της πορείας του και τα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων.

Επιβεβαιώθηκε η είδηση που πολλοί περίμεναν μετά τον επίλογο του Euro 2024, καθώς ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από προπονητής της εθνικής Αγγλίας έπειτα από οκτώ χρόνια.

Έχοντας οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στον τελικό του Euro 2024, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ήλπιζε ότι θα επέκτεινε το συμβόλαιό του, αλλά ο Γκάρι Σάουθγκεϊτ αποφάσισε να αναζητήσει μια νέα πρόκληση.

Η ήττα από την Ισπανία στον τελικό του Euro 2024 έριξε αυλαία στην καριέρα του Γκάρι Σάουθγκεϊτ με τα «Τρία λιοντάρια» © EPA/Friedemann Vogel

Παραιτήθηκε στον απόηχο του Euro 2024 ο πλέον επιτυχημένος προπονητής της Αγγλίας

«Ως περήφανος Άγγλος, ήταν η υψηλότερη τιμή της ζωής μου να παίζω και να προπονώ την Αγγλία», δήλωσε ο Σάουθγκεϊτ.

«Σήμαινε τα πάντα για μένα και τα έδωσα όλα. Αλλά ήρθε η ώρα για αλλαγή και για ένα νέο κεφάλαιο. Ο τελικός της Κυριακής στο Βερολίνο εναντίον της Ισπανίας ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι ως προπονητής της Αγγλίας».

Ο 53χρονος Σάουθγκεϊτ είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Αγγλίας όσον αφορά τη σταθερή απόδοση σε μεγάλες διοργανώσεις.

Εκτός από τον τελικό του Euro 2024, η Αγγλία έφτασε επίσης στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2021, χάνοντας από την Ιταλία, και σε έναν ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, όταν ηττήθηκε από την Κροατία.

Στο άλλο του Παγκόσμιο Κύπελλο, η ομάδα αποκλείστηκε από τη Γαλλία στα προημιτελικά.

Εθνική Αγγλίας: Ποια ονόματα ακούγονται στην κούρσα της διαδοχής

Ο Έντι Χάου της Νιούκαστλ και τρεις πρώην προπονητές της Τσέλσι, ο Γκράχαμ Πότερ, ο Τόμας Τούχελ και ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για τη διαδοχή του Σάουθγκεϊτ.

Ο Έντι Χάου, ο οποίος στο παρελθόν έχει περιγράψει το πόστο της Αγγλίας ως την «απόλυτη» δουλειά, θεωρείται ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, εφόσον η ομοσπονδία προσεγγίσει τη Νιούκαστλ.

Οι επόμενοι αγώνες της Αγγλίας είναι με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Φινλανδία στο πλαίσιο του Nations League τον Σεπτέμβριο.

«Η ομάδα που πήραμε στη Γερμανία είναι γεμάτη από συναρπαστικά νεαρά ταλέντα και μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο που όλοι ονειρευόμαστε», δήλωσε ο Σάουθγκεϊτ.

«Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτούς και ελπίζω να στηρίξουμε τους παίκτες και την ομάδα στο Σεντ Τζορτζ Παρκ, καθώς και την ομοσπονδία που προσπαθεί καθημερινά να βελτιώσει το αγγλικό ποδόσφαιρο κατανοώντας τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές».

Χρεώθηκε τις κακές εμφανίσεις της Αγγλίας ο Σάουθγκεϊτ

Ο Γκάρι Σάουθγκεϊτ πέρασε μεγάλο μέρος του Euro 2024 υπό τεράστια πίεση, μετά τις κακές εμφανίσεις της Αγγλίας στη φάση των ομίλων και στη φάση των 16 απέναντι στη Σλοβακία.

Του πέταξαν άδεια ποτήρια μπίρας και τον αποδοκίμασαν μετά τη λευκή ισοπαλία της Αγγλίας με τη Σλοβενία στον τελευταίο αγώνα του ομίλου.

Ο Σάουθγκεϊτ ανέλαβε την Αγγλία αρχικά ως υπηρεσιακός προπονητής τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Σαμ Άλαρνταϊς. Είχε δηλώσει ότι πίστευε ότι ο χρόνος του θα τελείωνε αν η Αγγλία δεν κέρδιζε το τουρνουά στη Γερμανία.

Ο Σάουθγκεϊτ, ο οποίος εργάζεται στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία από το 2013, έχει θαυμαστές στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έδωσε στον Έρικ Τεν Χαγκ νέο συμβόλαιο αυτό το καλοκαίρι.

Η μοναδική του δουλειά στο ποδόσφαιρο συλλόγων ήταν στη Μίντλεσμπρο, την περίοδο 2006-09.

(Με πληροφορίες του Guardian)