- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με έμπνευση την πρωτοπορία και την ιστορία τα φετινά ολυμπιακά γραμματόσημα
Τα Ελληνικά Γραμματόσημα έχουν μία πλούσια παράδοση στο σχεδιασμό ολυμπιακών γραμματοσήμων
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας μιλά στην ATHENS VOICE για τη νέα σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ
Τα Ελληνικά Γραμματόσημα, με μία πλούσια παράδοση στο σχεδιασμό ολυμπιακών γραμματοσήμων, η οποία ξεκινά ήδη από τα πρώτα παγκοσμίως ολυμπιακά γραμματόσημα του 1896, αφιερώνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού δύο γραμματόσημα.
Το πρώτο γραμματόσημο έχει θέμα την ιστορία του Παρισιού, ως διοργανώτριας πόλης. Σε αυτό αποτυπώνονται οι Παρισινές Ολυμπιάδες του 1900, του 1924 και 2024, σαν σελίδες βιβλίου, χρησιμοποιώντας τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας, μπλε, λευκό και κόκκινο επιτρέποντας στο τελευταίο να αφήσει τα ίχνη του στο σχήμα του εμβληματικού Πύργου του Άιφελ.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ
Παραμένοντας στην ίδια χρωματική παλέτα, το δεύτερο γραμματόσημο έχει θέμα μία από τις καινοτομίες των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων: την προσθήκη νέων αθλημάτων, που στοχεύει να κάνει αυτούς τους Αγώνες περισσότερο νεανικούς και ενθουσιώδεις. Αυτό το πνεύμα ενσωματώνει η σύλληψη αυτού του γραμματοσήμου, που αφιερώνεται στα νεανικά αθλήματα του skateboard και του breakdance, που θα απολαύσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Μιλώντας στην ATHENS VOICE για το θέμα o Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Λάζαρος Λαζαρίδης τόνισε: «Η Ελλάδα συνδέεται με τα ολυμπιακά γραμματόσημα από τότε που συνδέεται και με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1896 εκδόθηκαν στην χώρα μας τα πρώτα, παγκοσμίως, ολυμπιακά γραμματόσημα, από την πώληση των οποίων ενισχύθηκαν οικονομικά οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έκτοτε, σπουδαίοι καλλιτέχνες – ο Τάσσος, ο Γράββαλος, ο Φασιανός, ο Τσόκλης και πολλοί ακόμα - υπογράφουν τα ελληνικά ολυμπιακά γραμματόσημα, που φημίζονται παγκοσμίως για την απαράμιλλη καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία.
Φέτος, τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν δύο γραμματόσημα στα χρώματα της γαλλικής σημαίας: το πρώτο έχει θέμα την ιστορία του Παρισιού ως διοργανώτριας πόλης και το δεύτερο αφιερώνεται στην πρωτοπορία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων και συγκεκριμένα στην προσθήκη δύο νεανικών αθλημάτων, του skateboard και του breakdance».
Για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό των φετινών ολυμπιακών γραμματοσήμων, η σχεδιάστριά τους, Δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, σημειώνει: «Επιλέγω με το ένα γραμματόσημο να αναδείξω την ιστορία που έχει το Παρίσι στους Ολυμπιακούς και με το δεύτερο, όχι ακριβώς την ευκαιριακή προσθήκη των νέων αθλημάτων σε αυτούς του Αγώνες, αλλά το γεγονός ότι αυτή η πόλη έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την έννοια της πρωτοπορίας. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός στο δεύτερο γραμματόσημο έχει άλλους συμβολισμούς. Δηλαδή ο Πύργος του Άιφελ με μία πιο κλασσική και περιγραφική γραφή στο φόντο και οι αθλητές με λιτές φόρμες κινούνται μέσα στη χρωματική «έκρηξη». Δημιουργούνται έτσι δύο χώροι και δύο χρόνοι.». Την Σειρά συμπληρώνουν ο Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας αλλά και Set Pack.
Ιστορική Αναδρομή
Σύμφωνα με το λεύκωμα 175 χρόνια Ελληνικά Ταχυδρομεία (1828-2003), τον Αύγουστο του 1895 τυπώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για την έκδοση και την κυκλοφορία αναμνηστικών Γραμματοσήμων των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Η σειρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούνταν από δώδεκα γραμματόσημα με οχτώ διαφορετικές παραστάσεις, οι οποίες απεικόνιζαν σύμπλεγμα παλαιστών με κίονες κορινθιακού ρυθμού, τον Δισκοβόλο του Μύρωνα με κίονες ιωνικού ρυθμού, έναν παναθηναϊκό αμφορέα με την πολιούχο Αθηνά και κίονες κορινθιακού ρυθμού, ένα τέθριππο άρμα με οδηγό την πτερόεσσα Νίκη, το Παναθηναϊκό Στάδιο με φόντο την Ακρόπολη, τον Ερμή του Πραξιτέλους με τον Διόνυσο και κίονες ιωνικού ρυθμού, τη Νίκη του Παιωνίου με κίονες κορινθιακού ρυθμού και μια αναπαράσταση της Ακρόπολης των Αθηνών.
Το 1906, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην Αθήνα της Μεσολυμπιάδας, κυκλοφόρησε η δεύτερη σειρά των Ολυμπιακών - αθλητικών Γραμματοσήμων που αποτελούνταν από 14 γραμματόσημα, τα οποία απεικόνιζαν τον Απόλλωνα Δισκοβόλο από αρχαίο αργυρό νόμισμα της Κω, τον Άλτη από αρχαία παράσταση, τη Νίκη επί αγωνιστικού αμφορέα από αρχαίο αργυρό νόμισμα, τον Ατλάντα υποβαστάζοντα τον Ουρανό στους ώμους του - ενώ προσφέρει τα Μήλα των Εσπερίδων στον Ηρακλή, από αρχαία παράσταση - την πάλη Ηρακλή και Ανταίου, παλαιστές με φόντο την Ακρόπολη με κίονες ιωνικού ρυθμού, το θεό των Αγώνων Δάμωνα ως πτερωτό έφηβο από αρχαίο κάτοπτρο, αρχαίους δρομείς και τη θεά της Νίκης σε τελετή θυσίας πριν από τους αγώνες με ιερείς και λαμπαδηδρόμους.
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έθεσαν σε κυκλοφορία από τον Νοέμβριο του 2000,σειρες ολυμπιακών γραμματοσήμων. Η πρώτη σειρά είναι αφιερωμένη στο σήμα των Αγώνων και κυκλοφόρησε σε έξι διαφορετικές αξίες και χρωματισμούς. Τον Μάρτιο του 2002 κυκλοφόρησε η δεύτερη σειρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σχέδια του ζωγράφου - χαράκτη Γεώργιου Βαρλάμου με αρχαίες παραστάσεις αγγείων και αγαλμάτων. Τον Οκτώβριο του 2002 κυκλοφόρησε η τρίτη σειρά γραμματοσήμων, σχεδιασμένη από το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό με τίτλο Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα 2004 - Οι Νικητές και αποτελείται από τέσσερα γραμματόσημα με διαφορικές παραστάσεις και αξίες, στα οποία απεικονίζονται στεφανωμένοι νικητές αγώνων. Τον Φεβρουάριο του 2003 κυκλοφόρησε η τέταρτη σειρά γραμματοσήμων, σχεδιασμένη από το ζωγράφο Κώστα Τσόκλη, με θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 - Όργανα Αθλημάτων, η οποία απεικονίζει αθλητικά όργανα. Μια πέμπτη σειρά γραμματοσήμων κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2003 με τίτλο Σώμα και Πνεύμα, σχεδιασμένη από τη Μίνα - Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη. Περιλαμβάνει πέντε γραμματόσημα με σκηνές από την κίνηση της ανθρώπινου σώματος του αθλητή. Τέλος τον Νοέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε και νέα σειρά γραμματοσήμων φιλοτεχνημένη από τον Αλέκο Φασιανό με τίτλο Αθλούμενοι. Πρόκειται για έξι γραμματόσημα με αναπαραστάσεις από τα κλασσικά αθλήματα με σύγχρονους αθλητές.