Αθλητισμος

Λιονέλ Μέσι: Η τελευταία παράσταση του GOAT με την Αργεντινή

«Se Terminó Leo»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Se Terminó Leo»
© Carmen Mandato / Getty Images

Λιονέλ Μέσι: Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αφήνει την αγαπημένη του Αργεντινή Πρωταθλητρία Αμερικής και Κόσμου

Δεν έχουν περάσει και δα πολλά χρόνια από τον Ιούνιο του 2016. Ο Λιονέλ Μέσι «κουβάλαγε» στις πλάτες του για ακόμη μία φορά ένα ολόκληρο έθνος στο Κόπα Αμέρικα. Στον τελικό απέναντι στη Χιλή στα γήπεδα των ΗΠΑ αστοχεί σε πέναλτι και η Αργεντινή έφυγε για ακόμα μία φορά ηττημένη από διοργάνωση εθνών. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Λέο «διαλύεται» στο κλάμα στο κέντρο του γηπέδου. Έχουν προηγηθεί το Μουντιάλ του 2014 μετά τον χαμένο τελικό με τους Γερμανούς και ένα ακόμα Κόπα Αμέρικα το 2015 με ήττα πάλι από τη Χιλή στα πέναλτι. Ένας ζωντανός εφιάλτης για τον ίδιο και ένα τρόπαιο με την Αργεντινή, που μάλλον δεν θα έρθει ποτέ.

«Se Terminó Leo»
© Omar Vega / Getty Images

«Δεν μπορεί με την Αργεντινή», «Εκεί δεν υπάρχουν Ινιέστα και Τσάβι να τον κουβαλήσουν», «Ό,τι και να κάνει δεν θα φτάσει ποτέ τον Μαραντόνα» ήταν μερικά από αυτά που ακουγόντουσαν για πολύ καιρό στα ποδοσφαιρικά στέκια. Οκτώ χρόνια μετά δύο κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα και ενός Μουντιάλ με την Αλμπισελέστε κάνουν εκείνο το βράδυ του Ιουνίου 2016 να φαίνεται πολύ μακρινό. Ο Λιονέλ Μέσι θα ήταν ο κορυφαίος όλων των εποχών ακόμα και αν δεν τα κατάφερνε με την Αργεντινή.

Λιονέλ Μέσι: Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών

Η γενιά μου πάντα αισθανόταν λίγο άτυχη. Τις περισσότερες φορές υπήρχε ένας παιχταράς, τον οποίο όσοι βρίσκονται στην ηλικία μου, δεν τον είχαν προλάβει. Για τον παππού μου ήταν ο Πελέ, για τον θείο μου ο Λεβ Γιασίν της αγαπημένης του Σοβιετικής Ένωσης, για τον πατέρα μου ο Μαραντόνα και η «θεϊκή» κοτσίδα του Ρομπέρτο Μπάτζιο, που τον έκανε να «δακρύσει» στο χαμένο πέναλτι της Σκουάντρα Ατζούρα απέναντι στη Βραζιλία το 1994. Μεγάλοι παίκτες όλοι αδιαμφισβήτητα, όμως κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει τον Λέο από το Ροζάριο. Έπειτα από τη χθεσινή κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα στο Μαϊάμι, είναι και επίσημα ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία. Χρειαζόταν όμως αυτά για να είναι ο κορυφαίος;

«Se Terminó Leo»
© David Ramos / Getty Images

Το χορτάρι είναι πάντα ο καθρέφτης ενός ποδοσφαιριστή και αυτά που έκανε ο Μέσι εκεί τον καθιστούν G.O.A.T. Έχουν υπάρξει στην ιστορία του ποδοσφαίρου κορυφαίοι γκολτζήδες που «τίναζαν» τα δίχτυα, πλει μέικερς που όλο το παιχνίδι πέρναγε από τα πόδια τους και βιρτουόζοι της στρογγυλής θεάς, που «μάγευαν» τα πλήθη με ένα άγγιμά της. Ο Λιονέλ Μέσι κατάφερνε να τα συνδυάζει όλα αυτά σε ένα τρομακτικό πακέτο όντας κορυφαίος σε όλους αυτούς τους τομείς και σε μία διάρκεια 15 ετών.

Ο Μέσι έχει καταφέρει να σκοράρει 840 γκολ σε όλη την καριέρα του, ενώ κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων σε μία ημερολογιακή χρονιά με 92. Μόνο στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια έχει 3018 πετυχημένες ντρίμπλες, ενώ έχει και τις περισσότερες επιτυχημένες στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα καταγράφει μέχρι στιγμής τον συνολικό αριθμό γκολ και ασίστ στα 1137, το οποίο δεν «αγγίζεται» από κανέναν άλλον παίκτη στην ιστορία.

Ο Λιονέλ Μέσι ήρθε σε αυτό τον πλανήτη για να δείξει πως είναι πραγματικά να είσαι ο καλύτερος όλων των εποχών.

Ποτέ κανένας δεν τα κατάφερε μόνος του ούτε και ο Μέσι

Ακόμα και με τα παραπάνω στατιστικά και όλες αυτές τις αξεπέραστες παραστάσεις στο χορτάρι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αμφισβήτησαν. Ο λόγος ήταν πως στο τέλος πάντα κάτι συνέβαινε και δεν τα κατάφερνε με την Αργεντινή. Το αν είχε ο ίδιος ευθύνη ή όχι για τους περισσότερους δεν είχε σημασία.

Στο ποδόσφαιρο αγωνίζονται 11 ποδοσφαιριστές. Ένας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ μίας ομάδας αλλά ποτέ δεν κατάφερε μόνος να πάρει τίτλους. Ακόμα και ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν για να χτίσει τη δυναστεία με τους Σικάγο Μπουλς χρειάστηκε στο πλάι του ένα τρομερό supporting cast. Τόνι Κουκοτς, Ντένις Ρόντμαν, Ρον Χάρπερ, Στιβ Κερ και φυσικά ο Σκότι Πίπεν ήταν ποιοτικοί παίκτες, οι οποίοι δέχτηκαν να κάνουν λίγο πιο «πίσω» και πολλές φορές να συνεισφέρουν σε άλλα κομμάτια από αυτά που συνήθιζαν για το καλό του συνόλου.

«Se Terminó Leo»
© Maddie Meyer / Getty Images

Ο Μέσι ακόμα και 45 χρονών να φτάσει, πάντα θα είναι ο «go to guy» της Αργεντινής, όμως χωρίς αμφιβολία δεν θα είχε καταφέρει και εκείνος τίποτα χωρίς τους κατάλληλους συμπαραστάτες. Πετσέλα, Μοντιέλ, Ταλιαφίκο, Ρομέρο, Γκαρνάτσο, Παρέδες, Ντε Πολ, Μακάλιστερ, Νίκο Γκονζάλεζ και μερικοί ακόμα, ήταν στο πλάι του αρχηγού τους, όταν τους χρειάστηκε αυτή τη φορά. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ έγινε ο «φύλακας άγγελος» της εστίας και ξεχώρισε σε όλες τις διοργανώσεις, ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ δεν αστόχησε, όπως έκαναν ο Ιγκουαίν με τον Παλάσιος μερικά χρόνια πριν και ο Ντι Μάρια έγινε ο Σκότι Πίπεν δίπλα στον Τζόρνταν της Εθνικής Αργεντινής.

«Se Terminó Leo»
© Maddie Meyer / Getty Images

Η σκυτάλη στους επόμενους

«Φοβάμαι κάπως τη στιγμή που όλα θα τελειώσουν. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι και θέλω να το απολαμβάνω. Έχω επίγνωση ότι δεν μένει πολύς χρόνος».

Αυτό είχε αναφέρει ο Μέσι πριν λίγο καιρό στο ESPN σχετικά για το πότε σκέφτεται να τελειώσει την καριέρα του. Είμαι 31 χρονών και εχώ συνδυάσει τα καλοκαίρια μου, με το να βλέπω τον Μέσι να τα δίνει όλα για την Αργεντινή του και τον λαό της σε όλα τα γήπεδα του κόσμου ανεξαρτήτως συνθηκών και καιρού. Πριν λίγες μέρες ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα το Κόπα Αμέρικα στις ΗΠΑ είναι η τελευταία παράστασή του με την Εθνική Αργεντινής, κάτι που φαντάζει λογικό. Ο Μέσι είναι 37 ετών και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ θα είναι 38 πριν γίνει η πρώτη σέντρα και 39 στη μέση του τουρνουά.

Χθες γύρω στο 60ο λεπτο της αναμέτρησης δέχτηκε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον αστράγαλο. Προσπάθησε να παίξει με πόνο, όπως είχε κάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Ο Σκαλόνι αποφασίζει να τον αλλάξει στο 66 και στη θέση του περνάει τον Νίκο Γκονζάλεζ. Μπορεί πολλοί να μην το καταλαβαίνουν εκείνη τη στιγμή αλλά ίσως να γράφτηκε ιστορία.

«Se Terminó Leo»
© Buda Mendez / Getty Images

Η πιο γνώριμη φιγούρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχοντας ένα χαρακτηριστικό βάδισμα πόνου, με εκατοντάδες παιχνίδια στην πλάτη του για χάρη της αγαπημένης του Αργεντινής «δίνει» τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Κάθεται στον πάγκο δίπλα στον Παρέδες, αυτός του χαιδεύει στωικά το κεφάλι χωρίς να πει κουβέντα και ο Λέο βάζει τα κλάματα. Ξέρει ότι για τα επόμενα λεπτά δεν θα μπορεί να βοηθήσει τους συμπαίκτες του και αυτό τον σκοτώνει. Αυτό όμως είναι οκ, ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν και χώρις αυτόν. Παράλληλα η εικόνα του λαβωμένου του αστραγάλου σοκάρει τους τηλεθεατές. 

«Se Terminó Leo»
© Carmen Mandato / Getty Images

Η Αργεντινή όμως έχει ακόμα το άστρο του μαζί της και τον αέρα του νικητή. Δεν καταρρέει πια στη θέα του φυσικού ηγέτη της να μην μπορεί να συνεχίσει και παίζει το παιχνίδι στα ίσια. Ο Μέσι έχει την ευκαιρία από τον πάγκο να γίνει μάρτυρας μιας εικόνας από το μέλλον, την εθνική Αργεντινής χωρίς εκείνον.

Με ένα καταπληκτικό γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνεζ οι Αργεντίνοι τα κατάφεραν και κατέκτησαν το δεύτερο διαδοχικό Κόπα Αμέρικα. Φλασμπακ στο 2019 και στον τελικό με τη Βραζιλία ο δημοσιογράφος που έκανε τη μετάδοση Πάμπλο Χιράλ στη λήξη του αγώνα αναφώνησε «Se Terminó Leo» (Τελείωσε Λέο) με ανακούφιση, επειδή το τεράστιο βάρος ενός τίτλου με την Αργεντινή έχει μόλις φύγει από πάνω του.

«Τελείωσε Λέο».

Τα έδωσες όλα και άντεξες στις πιο δύσκολες στιγμές. Αφήνεις την Αργεντινή Πρωταθλήτρια Αμερικής και Κόσμου. Μπορείς πλέον να ξεκουραστείς, όποτε το αποφασίσεις.

«Se Terminó Leo»
© Maddie Meyer / Getty Images

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.