Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ιπτάμενα ταξί θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό του Παρισιού

Διχάζουν οι αντιδράσεις για ηχορύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος

Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άναψε «πράσινο φως» για τα ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί στο Παρίσι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Πλωτή εξέδρα, η οποία θα επιτρέψει την απογείωση και την προσγείωση ιπτάμενων ηλεκτρικών ταξί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου, προβλέπει κυβερνητική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εξέδρα θα τοποθετηθεί στον Σηκουάνα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz στο νοτιοανατολικό Παρίσι και «η εκμετάλλευσή της θα μπορεί να συνεχισθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024», διευκρινίζεται στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, το πράσινο φως της οποίας για το πείραμα αυτό αναμενόταν εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με το France24, oι πτήσεις θα περιοριστούν σε δύο ανά ώρα, μεταξύ 8:00 π.μ. και 5:00 μ.μ., και δεν θα γίνονται περισσότερες από 900 καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου «δεδομένου του πειραματικού χαρακτήρα», αναφέρεται στο διάταγμα.

Διχάζουν οι αντιδράσεις

Στις ιδιωτικές εταιρείες που θα παρέχουν τα ιπτάμενα ταξί περιλαμβάνονται η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου του Παρισιού ADP και η Volocopter με έδρα τη Γερμανία.

Οι υποστηρικτές προβάλλουν τα ιπτάμενα ταξί ως μια μορφή αεροπορίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ελπίζουν ότι οι μελλοντικές μεγαλύτερες εκδόσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασθενοφόρα ή σε άλλους ρόλους.

Αλλά πολλοί αξιωματούχοι της πόλης του Παρισιού έχουν χλευάσει τα σχέδια ως επιβλαβή για το περιβάλλον.

Η εθνική περιβαλλοντική αρχή της Γαλλίας διαπίστωσε ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων της εξέδρας προσγείωσης ήταν «ελλιπής» σε θέματα όπως η ηχορύπανση, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης, τα ταξί δεν έχουν πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) - πράγμα που σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να προσφέρουν μόνο δωρεάν πτήσεις επίδειξης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.