Αθλητισμος

Ιστορική πρόκριση για την Εθνική μπάσκετ μετά από 16 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επικράτησε της Κροατίας με 80-69 και ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Προολυμπιακό Τουρνουά: Ιστορική πρόκριση για την Εθνική στο Παρίσι - Επικράτησε της Κροατίας με 80-69 και ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι

Δεκαέξι χρόνια μετά το Πεκίνο (2008), η εθνική μπάσκετ των ανδρών επιστρέφει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί για το μοναδικό εισιτήριο μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά που οδηγούσε στο Παρίσι... ή πιο σωστά στη Λιλ, όπου θα διεξαχθεί το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ. Απίστευτες οι εκδηλώσεις χαράς των Ελλήνων φιλάθών στο ΣΕΦ που δεν σταματούσαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Βασίλη Σπανούλη.

Η αμυντική της προσήλωση και αποτελεσματικότητα, χάρισε στην εθνική τη νίκη σε όλες τις αναμετρήσεις στο Προολυμπιακό Τουρνουά, στον τελικό με την Κροατία με 80-69, σε μια βραδιά που η «Χρβάτσκα» είχε τα κορμιά για να μαρκάρει πιο αποτελεσματικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ιστορική πρόκριση για την Εθνική μπάσκετ μετά από 16 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πρώτα με τα τρίποντα του σέντερ της Ελλάδας Γιώργου Παπαγιάννη (4/5 στο ημίχρονο και 5/8 στο σύνολο) και τον Βασίλη Τολιόπουλο να βγάζει ενέργεια και να βάζει πόντους, και στην 3η περίοδο με τον Νικ Καλάθη (14π., 11 ασ.) να βρίσκει το χέρι του η εθνική προηγήθηκε με +13 (53-66) στο 30ό λεπτό. Και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ευστοχεί σε τρίποντο στο τέλος για να φθάσει τους 23 πόντους (και 8 ριμπάουντ), το τέσσερα στα τέσσερα στο ΣΕΦ ήταν γεγονός... μαζί και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την Κροατία, double double σημείωσε ο σέντερ των Λος Αντζελες Κλίπερς με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ. Ο Μάριο Χεζόνια και ο Μάριο Ντρέζνιακ πέτυχαν από 15 πόντους, ενώ 14 πόντους είχε ο Ντάριο Σάριτς που μάζεψε και 12 ριμπάουντ.

Στον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού Τουρνουά τοποθετείται η εθνική Ελλάδας σύμφωνα με την κλήρωση. Πρώτος αντίπαλός της στη Λιλ θα είναι ο Καναδάς στις 27 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκύψει από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας στις 30 Ιουλίου (στον τελικό απόψε Ισπανία-Μπαχάμες), ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80

Η αναμέτρηση

Οι Καλάθης, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννης ξεκίνησαν βασικοί για την Ελλάδα. Η Κροατία είχε στην αρχική πεντάδα τους Σμιθ, Ματέο Ντρέζνιακ, Χεζόνια, Σάριτς και Ζούμπατς. Η εθνική όσο κι αν ήθελε, δεν κατάφερε να τρέξει και να οικοδομήσει διαφορά όπως είχε κάνει στην 1η περίοδο στα πρώτα τρία ματς με Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο και Σλοβενία. Οι Κροάτες έκλεισαν καλά τη ρακέτα τους και κράτησαν στους 4 πόντους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα 7 λεπτά που έμεινε στο παρκέ πριν δώσει τη θέση του στον Ντίνο Μήτογλου.

Ο Μάριο Χεζόνια με 10 πόντους δημιούργησε «πονοκέφαλο» στην εθνική που είχε, όμως «καυτό» με το... τζάμπολ τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο διεθνής σέντερ ευστόχησε σε δύο τρίποντα και τέλειωσε το 1ο δεκάλεπτο επίσης με 10 πόντους, αλλά και με 2 φάουλ. Μπορεί να προηγήθηκε με 9-12 με τρίποντο του Καλάθη η Ελλάδα, αλλά ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ δεν είχε ξεκινήσει καλά, μετρούσε 0/3 δίποντα και ένα λάθος. Ο Σάριτς έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην Κροατία (18-14) με τρίποντο κι εκεί ήταν που με 5 σερί πόντους ο Παπαγιάννης κράτησε όρθια την εθνική (18-19).

Οι Τολιόπουλος και Λαρεντζάκης μόλις είχαν πάρει τη θέση των Ουόκαπ και Παπανικολάου (έκανε νωρίς 2 φάουλ). Και μετά το 20-19 του Χεζόνια, ο Λαρεντζάκης ευστόχησε σε τρίποντο (20-22), κέρδισε και φάουλ πάνω στο σουτ από τον Χεζόνια, αλλά ήταν άστοχος στη βολή. Οι Κροάτες ισοφάρισαν σε 22-22, αφού αυτή τη φορά ήταν ο Λαρεντζάκης που έστειλε τον Χεζόνια στη γραμμή των βολών. Η εθνική είχε 5/11 τρίποντα στο τέλος της 1ης περιόδου, ενώ οι Κροάτες 1/4.

Ο Σπανούλης επανέφερε τον σούπερ σταρ της εθνικής, Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο παρκέ για τη 2η περιόδου και αυτός σημείωσε τους πέντε πρώτους πόντους, για το 24-27. Σάριτς και Χεζόνια βγήκαν να πάρουν ανάσεις με τον σέντερ των Κλίπερς Ίβιτσα Ζούμπατς να επιστρέφει, αλλά και τον Τόνι Νάκιτς. Ο Βασίλης Τολιόπουλος είχε δώσει ενέργεια στην ομάδα και πρόσφερε και σκορ και με τον Παπαγιάννη να ευστοχεί στο 3ο του τρίποντο, η εθνική έκανε το 29-32. Ο Τολιόπουλος... ζήλεψε και ευστόχησε κι αυτός έξω από τα 6.75 (29-35), με την εθνική να προσπερνά για πρώτη φορά με +6.

Για να ξεφύγει και με +8 η «επίσημη αγαπημένη» (29-37) από λέι απ του Τόμας Ουόκαπ. Με 4 διαδοχικούς πόντους του Ματέο Ντρέζνιακ, η «Χρβάτσκα» μείωσε σε 33-37 και ο... Παπαγιάννης είχε κέφια! Ο σέντερ της εθνικής ευστόχησε και σε 4ο τρίποντο (33-40). Μετά από άστοχο τρίποντο του Καλάθη, ο Ζούμπατς πέτυχε τρεις σερί πόντους (36-40), για να μειώσει στον πόντο η Κροατία με ένα ακόμη τρίποντο του Ματέο Ντρέζνιακ (39-40). Με ζώνη οι Κροάτες και τους Σάριτς, Ζούμπατς και Χεζόνια παρατεταγμένους κατά σειρά στη ρακέτα, ο Αντετοκούνμπο δεν μπορούσε να μπει, γι αυτό και πήρε σουτ από μεσαία απόσταση κάνοντας το 39-42. Και μετά από κακή πάσα του Ζούμπατς, ο Κώστας Παπανικολάου ευστόχησε στο 8ο τρίποντο της εθνικής, για το 39-45 στο ημίχρονο. Ο Παπαγιάννης μετρούσε 16 πόντους με 4/5 τρίποντα!

Το δεύτερο ημίχρονο

Με το αρχικό σχήμα, δηλαδή τους Καλάθη, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη μπήκε στην 3η περίοδο η εθνική. Ο Νικ Καλάθης... βρήκε το χέρι του... ευτυχώς για την εθνική! Σημείωσε δύο τρίποντα, δίποντα και βολές απαντώντας στους Κροάτες που είδαν τον Ματέο Ντρέζνιακ να συνεχίζει να είναι εύστοχος έξω από τα 6.75 (50-58). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέρα από τον τομέα των ριμπάουντ, δεν πρόσφερε στο σκορ «κλεισμένος» από τους Σάριτς και Ζούμπατς, για να πάει στον πάγκο 4:51 πριν το τέλος της 3ης περιόδου με 3ο φάουλ. Κι ο Καλάθης έφτασε τους 14 πόντους «γράφοντας» το 50-60, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε συνέχεια... 50-62. Το Νο 34 των Μπακς και της εθνικής, Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε στο παρκέ και σκόραρε, 50-64. Ζούμπατς και Ντρέζνιακ μείωσαν σε 53-64, και ο Αντετοκούνμπο διαμόρφωσε το σκορ της 3ης περιόδου (53-66).

Το επιμέρους σκορ 9-6 της Κροατίας στις αρχές της 4ης περιόδου... απλώς δεν άφησε τη διαφορά να ξεφύγει περισσότερο από τους 10 πόντους (62-72). Για να ευστοχήσει ξανά (!) σε τρίποντο ο Γιώργος Παπαγιάννης (62-75) φτάνοντας τα 5/8! ο Μάριο Χεζόνια που είχε «κολλήσει» στους 10 πόντους της 1ης περιόδου πέτυχε ένα τρίποντο (65-75). Ο Παπαγιάννης συνέχισε να κάνει απίστευτη δουλειά στη ρακέτα και όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κέρδισε το φάουλ από τον επίσης NBAερ Ίβιτσα Ζούμπατς και έβαλε τις βολές, το 65-77 ήταν μη αναστρέψιμο, στα 1:09΄΄ που απέμεναν. Γι’ αυτό και ο Σπανούλης τράβηξε στον πάγκο του “ Greek Freak”, με τον Καλαϊτζάκη να περνά στο παρκέ... όχι όμως για πολύ. Ο Σπανούλης, μετά το 67-77, από τον Ζούμπατς επανέφερε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που... ευστόχησε σε τρίποντο (67-80), στα 33 δεύτερα. Ο Μάριο Χεζόνια με 2/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό 69-80.

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Σαλίνς (Λετονία), Ανάγια (Παναμάς)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Γιόζιπ Σέζαρ): Φιλίποβιτς, Σμιθ 4 (1), Κρούσλιν, Χεζόνια 15 (1), Μ. Ντρέζνιακ 15 (3), Ντ. Ντρέζνιακ 2, Νάκιτς, Σάριτς 14 (2), Ζούμπατς 19 (6), Μπράνκοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Ουόκαπ 6 (3/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 5 (1), Καλάθης 14 (2/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 11 ασίστ), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 19 (2/2 δίποντα, 5/8 τρίποντα), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 8 (1), Αντετοκούνμπο 23 (7/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 2