Αθλητισμος

«Απόλυτη» Αγγλία στα πέναλτι και πρόκριση στους «4»

Τα γκολ που οδήγησαν στην παράταση τον προημιτελικό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Euro 2024: Η Αγγλία νίκησε την Ελβετία - Τα γκολ που οδήγησαν στην παράταση τον προημιτελικό

H Αγγλία μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι πήρε το «εισιτήριο» για τους «4» του Euro 2024, επικρατώντας με 5-3 της Ελβετίας στο Ντίσελντορφ, έχοντας απόλυτη ευστοχία από την ασβεστένια βούλα κι ενώ ο Πίκφορντ είχε αποκρούσει την εκτέλεση του Ακάντζι.

Πλέον, η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα περιμένει το νικητή του τελευταίου χρονικά προημιτελικού που ακολουθεί, μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας (22:00), προκειμένου να μάθει την αντίπαλό της στον μεγάλο ημιτελικό της 10ης Ιουλίου στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ.

Ένα από τα χειρότερα, ίσως το χειρότερο, πρώτα 45λεπτα που έχουν παιχτεί έως τώρα στο Euro 2024 ήταν αυτό του τρίτου χρονικά προημιτελικού ανάμεσα στην Αγγλία και στην Ελβετία.

Καμία κλασική ευκαιρία και φάσεις... με το σταγονόμετρο μπροστά από τις δύο εστίες, παιχνίδι χωρίς ρυθμό με το... «Γιάννη να φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Κάποιες ατομικές ενέργειες του Σάκα, ο οποίος «ταλαιπώρησε» τον Εμπισερ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Αγγλία στο διάστημα του πρώτου μέρους, απέναντι σε μία απογοητευτική σε σχέση με τα όσα μας είχε προσφέρει στα προηγούμενα παιχνίδια, Ελβετία.

Ένα σουτ του Ράις στο 15' από το ημικύκλιο της περιοχής με τη μπάλα να βρίσκεται στον Σερ και να απομακρύνεται στη συνέχεια από τον Βάρκγας κι άλλο ένα του Μέινου στο 18' με την ίδια κατάληξη ήταν όλες κι όλες οι πιο αξιόλογες επισκέψεις στην περιοχή του Ζόμερ.

Γκολ από το... πουθενά η Ελβετία, άμεση η απάντηση της Αγγλίας

Το σκηνικό στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε καθόλου, τουλάχιστον, μέχρι το 75ο λεπτό. Από κει και πέρα είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό ματς.

Όλα ξεκίνησαν 15 λεπτά πριν το 90', όταν η Ελβετία στη μοναδική φάση που έκανε στο ματς κατάφερε να πάρει το προβάδισμα με την κοντινή προβολή του Εμπολό μετά το γύρισμα του Εντόι και την αδυναμία του Στόουνς να απομακρύνει τη μπάλα.

Το 1-0 ανάγκασε τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ να προχωρήσει άμεσα σε τρεις αλλαγές κάνοντας την ομάδα του άκρως επιθετική.

Πέντε λεπτά μετά την ψυχρολουσία που δέχτηκαν οι Άγγλοι κατάφεραν να «επιστρέψουν». Ο Σάκα πήρε τη μπάλα έξω την περιοχή, την έφερε στο αριστερό του πόδι και με άπιαστο σουτ την έστειλε πρώτα στο δεξί δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Ζόμερ για το 1-1.

Η Ελβετία τις ευκαιρίες στην παράταση

Η Αγγλία ήταν πιο «ζωντανή» στην παράταση και στο 95' έφτασε κοντά στο 2-1, αλλά ο Ζόμερ έκανε σπουδαία επέμβαση σε κόρνερ στο σουτ του Ράις. Νέα καλή στιγμή για τους Άγγλους στο 102', με τον γκολκίπερ της Ελβετίας να μπλοκάρει το αδύναμο σουτ του Μπέλιγχαμ μέσα από την περιοχή.

Ωστόσο, η ομάδα που έχασε τις μεγάλες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά του επιπλέον ημιώρου ήταν αυτή του Μουράτ Γιακίν. Αρχικά στο 118' με το δοκάρι του Σακίρι με το απευθείας κόρνερ που εκτέλεσε ο επιθετικός των Ελβετών κι ένα λεπτό μετά με το σουτ του Βίντμερ από κοντά, το οποίο έφυγε άουτ.

Τα πέναλτι

Πάλμερ: 1-0
Ακάντζι: Απόκρουση Πίκφορντ
Μπέλιγχαμ: 2-0
Σερ: 2-1
Σάκα: 3-1
Σακίρι: 3-2
Τόνεϊ: 4-2
Αμντούνι: 4-3
Αλεξάντερ-Αρνολντ: 5-3


Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Κίτρινες: Κέιν - Σερ, Βίντμερ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78' Πάλμερ), Τρίπιερ (78' Έζε), Μέινου (78' Σο), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Κέιν (110' Τόνεϊ), Φόντεν (115' Αλεξάντερ-Αρνολντ)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ (118' Σιέρο), Ρίντερ (64' Τσούμπερ), Τζάκα, Εμπισερ (118' Αμντούνι), Εντόι (98' Ζακάρια), Εμπολό (109' Σακίρι), Βάργκας (64' Βίντμερ)