Αθλητισμος

EURO 2024: Γιατί η ιστορία δεν είναι στο πλευρό Ολλανδίας και Ισπανίας

Τουλάχιστον όπως υποστηρίζει αθλητικός οικονομολόγος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

EURO 2024: Γιατί η ιστορία δεν είναι στο πλευρό Ολλανδίας και Ισπανίας

Οι μεγάλες σε σκορ και «πειστικές» νίκες στα πρώτα νοκ-άουτ παιχνίδια των μεγάλων τουρνουά, σαν αυτές που έκαναν η Ισπανία και η Ολλανδία στη φάση των «16» του EURO 2024 κόντρα σε Γεωργία (4-1) και Ρουμανία (3-0) αντίστοιχα, δεν αποτελούν καλό... οιωνό για τη συνέχεια.

Από το 1986 κι έπειτα οι, 15 από τις 19 ομάδες που κέρδισαν τον πρώτο νοκ άουτ αγώνα ενός EURO ή του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τρία ή περισσότερα γκολ αποκλείστηκαν στον επόμενο γύρο!

Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από τον Άλεξ Κρούμερ, αθλητικό οικονομολόγο και καθηγητή στο University College του Μόλντε της Νορβηγίας.

Η Ισπανία και η Ολλανδία ήταν οι μόνες ομάδες στη φάση των «16» του EURO 2024 που κέρδισαν με τρία ή περισσότερα γκολ διαφορά, κ έχουν πλέον μπροστά τους στους προημιτελικούς της διοργανώτρια Γερμανία και την Τουρκία.

Οι ομάδες που έχουν «σπάσει» το συγκεκριμένο στατιστικό είναι μόνο η Γερμανία (δύο φορές), η Βραζιλία και η Δανία. «Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι ομάδες δεν πρέπει να βασίζονται πολύ στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά μάλλον να προσαρμόζουν την προετοιμασία τους στον νέο αντίπαλο», είπε ο Κρούμερ.

Πρόσθεσε δε ότι ένας πιθανός λόγος για το μη φυσιολογικό ποσοστό των φαβορί που χάνουν στον επόμενο γύρο, θα μπορούσε να είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση κι ο εφησυχασμός απ’ τις μεγάλες νίκες τους.