Αθλητισμος

Δυνατά τεστ για την Εθνική στο Ακρόπολις - Στην τελική ευθεία για το Προολυμπιακό Τουρνουά

Με τον Γιάννη Αντετοκούμπο σε εξαιρετική κατάσταση

Θόδωρος Σούμας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας απολογισμός των εμφανίσεων της Εθνικής Ελλάδας στο Τουρνουά Ακρόπολις - Ώρα για τον μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετμπολ προετοιμάστηκε με τρία φιλικά παιγνίδια για τον έναν όμιλο του προκριματικού, προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που θα διεξαχθεί 2 με 7 Ιουλίου στο ΣΕΦ και θα οδηγήσει μία μοναδική ομάδα στην Ολυμπιάδα του καλοκαιριού στο Παρίσι. Η «Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης», η ΕΟΚ, πήρε το μεγάλο ρίσκο να διοργανώσει το προκριματικό τουρνουά του ομίλου στον οποίο συμμετέχει κι η Εθνική μας, στον Πειραιά. Την βοήθησε οικονομικά και η πολιτεία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ριψοκινδυνευμένο και το κόστος υπερτροφικό, σχεδόν 2 εκατομμύρια, που αν η Ελλάδα δεν προκριθεί θα πάνε χαμένα...

Εθνική Ελλάδας: Ένας απολογισμός των εμφανίσεων στο Τουρνουά Ακρόπολις

Το πρώτο φιλικό της νέας Εθνικής Ελλάδας υπό τον Β.Σπανούλη, στο ΣΕΦ, ήταν εναντίον της Πολωνίας που τη νικήσαμε 78-73. Στο πρώτο της φιλικό, η Εθνική μπάσκετ έδειξε ακόμη σχετικά ασύνδετη και ότι χρειάζεται δουλειά στις προπονήσεις και στα επόμενα φιλικά για να αποκτήσει η ομάδα ομοιογένεια, συνοχή και καλή χημεία. Σταδιακά, μέσα στο ματς, οι παίκτες άρχισαν να συντονίζονται καλύτερα μεταξύ τους. Θα είναι δυστυχώς αρκετοί οι απόντες παίκτες μας στο προολυμπιακό τουρνουά λόγω αποθεραπειών, όπως οι Σλούκας, Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο και Ρογκαβόπουλος. Μα θα υπάρξει και ένας μεγάλος παρών εναντίον των Μπαχάμες, ο εκπληκτικός NBAer Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Μερικοί νέοι παίκτες της έδειξαν πως έχουν δυνατότητες, ιδίως οι Τολιόπουλος (12π, 3/8 τρίποντα), Χαραλαμπόπουλος (11π, ¾ τρίποντα, 4 ασίστ) και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (8π, 6 ριμπάουντ). Διακρίθηκαν επίσης οι Παπαγιάννης με 12π, 2/4 τρίποντα, 4 ριμπ., και οι πλεϊμέικερ Καλάθης και Γουόπαπ, με 5 & 6 ασίστ αντίστοιχα.

Στον πρώτο αγώνα του φιλικού τουρνουά προετοιμασίας Ακρόπολις, η Εθνική Ελλάδας εναντίον του αδύναμου Μαυροβουνίου (εξαίρεση ο ταλαντούχος σέντερ του, τού ΝΒΑ Βούτσεβιτς) έπαιξε για μεγάλο διάστημα ολοκληρωτικό μπάσκετ. Δηλαδή σκληρή, εξοντωτική άμυνα (το Μαυροβούνιο έβαλε μόνο 57π), πολλά ριμπάουντ, 51, εκ των οποίων 17 επιθετικά, και καλή επίθεση γιατί βάλαμε 86π. Επίσης είχαμε πολλές, 26 ασίστ, για μόνο 9 λάθη.

Σκόρερ μας ήταν οι Παπαγιάννης (12π, 6 ριμπ.), Μήτογλου (10π, 12 ριμπ.), Λαρεντζάκης (9π, 3/6 τρίποντα, 4 ασίστ) και Καλάθης (8π, 6 ριμπ., 4 ασίστ). Κάθε παίκτης προσέφερε πολλά στην ομάδα, με δυνατό σύνθημα το «όλοι μαζί» που η Εθνική υπό τον προπονητή Β.Σπανούλη, το κάνει πράξη με ψυχή, πάθος και συνεκτικότητα. Τα τρίποντά μας δεν ήταν σπουδαία γιατί κάποιοι παίκτες (Μήτογλου, Ματζούκας, ο ελληνοποιημένος Γουόκαπ και ο Τολιόπουλος) αστόχησαν σ’ αυτά, το συνολικό ποσοστό μας ήταν 34%, δηλ. μεσαίας επιτυχίας. Τα πολλά τρίποντα της Εθνικής όταν είναι με χαμηλά ποσοστά από αρκετούς παίκτες, αποτελούν πρόβλημα... Ο κόουτς τούς ζητά να σουτάρουν από την περιφέρεια όλοι, ξεμαρκαριζόμενοι, με αυτοπεποίθηση, ώστε να ενεργοποιούν το όπλο του τριπόντου.

Στο τρίτο και σημαντικότερο φιλικό της Εθνικής, επειδή για πρώτη φορά έπαιξε ο σουπερστάρ του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Ελλάδα νίκησε τις Μπαχάμες 102-75. Το ζητούμενο του ματς ήταν βέβαια η ισορροπημένη, κατάλληλη κι αρμονική ενσωμάτωση του Γιάννη στην ομάδα, το πώς θα αφομοιωθεί ο Γ.Αντετοκούνμπο, γιατί κανένας κόουτς μας δεν τον έχει μέχρι σήμερα ενσωματώσει καλά κι αποτελεσματικά και αυτός προσπαθεί να προσαρμοστεί σωστά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ της FIBA, το οποίο διαφέρει από αυτό του ΝΒΑ, κυρίως στο πώς μπορούν να αμύνονται επάνω του οι παίκτες στην Ευρώπη. Στην αρχή υπήρξαν ορισμένες στιγμές αμηχανίας στον συντονισμό. Ο Γιάννης έδειξε σε καλή φόρμα και παρουσίασε τις τεράστιες δυνατότητές του. Μπόρεσε, όταν μαρκαριζόταν από δύο ή και τρεις αντιπάλους, να μοιράζει την μπάλα στους συμπαίκτες του… Η ομάδα είχε συνολικά 38 ασίστ, δείγμα καλών συνεργασιών των παικτών μας. Ο Γιάννης, μετά από 78 ημέρες αποχής λόγω τραυματισμού, πέτυχε 14π και 5 ριμπάουντ σε 15 λεπτά.

Άλλοι διακριθέντες ήταν οι Μήτογλου (18π), Καλάθης (7π, 11 ασίστ), Παπανικολάου (14π, 2/3 τρίποντα), Παπαγιάννης (11π), Τολιόπουλος (9π, 2/4 τριπ., 3 ασίστ), Λαρεντζάκης (8π, 3 ασίστ), Γουόκαπ (6π, 9 ασίστ, 4 ριμπ.) και Καλαϊτζάκης (6π, 3 ασίστ). Για άλλη μια φορά η άμυνά μας ήταν σκληρή.