Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι τελευταίες πινελιές στα μετάλλια

Με ένα κομμάτι βγαλμένο από τον Πύργο του Άιφελ και τη θεά Νίκη τα μετάλλια, τα οποία θα κρεμαστούν στο λαιμό νικητών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι τελευταίες πινελιές στα μετάλλια των Αγώνων - Με ένα κομμάτι βγαλμένο από τον Πύργο του Άιφελ και τη θεά Νίκη τα μετάλλια, τα οποία θα κρεμαστούν στο λαιμό νικητών 

Με ένα εξάγωνο μεταλλικό κομμάτι βγαλμένο από τον Πύργο του Άιφελ και φυσικά την Ελληνίδα θεά Νίκη, τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δέχονται τις τελευταίες πινελιές.

Σχεδιασμένα από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Chaumet, άρχισαν να κατασκευάζονται στο νομισματοκοπείο του Παρισιού τον Ιανουάριο 5.084 μετάλλια, τα οποία θα κρεμαστούν στο λαιμό νικητών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλητών.

Η προετοιμασία-όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλίας «O’ Globo», η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου, έχει «περισσότερα από 30 στάδια» - από την παραλαβή των μετάλλων μέχρι τη μετατροπή τους σε μετάλλια, εξηγεί ο εκτελεστικός πρόεδρος του νομισματοκοπείου, Μαρκ Σβαρτς.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι τελευταίες πινελιές στα μετάλλια των Αγώνων

Στην έδρα του νομισματοκοπείου του 18ου αιώνα στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου συνυπάρχουν βιομηχανικές μηχανές και παραδοσιακά ξύλινα και μεταλλικά εργαλεία, κάθε μετάλλιο μεταφέρεται προσεκτικά από το ένα εργαστήριο στο άλλο.

Μια πρέσα 700 τόνων χαράζει τα μέταλλα με τα επιδιωκόμενα μοτίβα: αστραπή μπροστά και την Ελληνίδα θεά της νίκης Nike στο πίσω μέρος, για Ολυμπιακά μετάλλια. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν θέα στον Πύργο του Άιφελ με επιγραφές στη γραφή Μπράιγ.

«Για εμάς δεν είναι μετάλλιο, είναι κόσμημα. Και το σχεδιάζουμε ως ένα μοναδικό κομμάτι για κάθε αθλητή » λέει ο Μπενουά Βερούλ, επικεφαλής του εργαστηρίου Chaumet, ο οποίος αναδεικνύει την «τεχνογνωσία» των τεχνιτών του και του νομισματοκοπείου.

Όπως συνηθίζεται, η διοργανώτρια χώρα κατασκευάζει τα δικά της μετάλλια, αλλά ο Γάλλος ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν, είχε ζητήσει από το νομισματοκοπείο του Παρισιού να το κάνει για την Αθήνα το 1896.

«Είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς» να κατασκευάζουμε αυτά τα μετάλλια

«Είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς» να κατασκευάζουμε αυτά τα μετάλλια, εξηγεί ο Τζάκι Φρέχελ, βιομηχανικός διευθυντής του νομισματοκοπείου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, «μετά τους Αγώνες, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μαζί με τους νικητές αθλητές».

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι η εξαφάνιση του δαχτυλιδιού που χρησιμοποιήθηκε για να γλιστρήσει η κορδέλα πάνω από το μετάλλιο, το οποίο τώρα μπαίνει απευθείας σε μια σχισμή που βρίσκεται στην άκρη του.

Η καταγραφή των στοιχείων, ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται και το τύλιγμα είναι τα τελευταία στάδια της διαδρομής των μεταλλίων στο νομισματοκοπείο του Παρισιού, με ρυθμό 120 την ημέρα.

Στη συνέχεια συσκευάζονται προσεκτικά για παράδοση στην Brinks, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μεταφορά μετρητών, η οποία θα αποθηκεύει τα μετάλλια σε ασφαλή τοποθεσία πριν τα διανείμει σε κάθε απονομή.

Επίσης είναι σημαντικό ότι για να μην χαθούν ή να καταλήξουν σε λάθος μέρος, κάθε μετάλλιο έχει ένα μικροτσίπ.