Αθλητισμος

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1986, το Χέρι του Θεού

Η ιστορία πίσω από το πιο πολυσυζητημένο γκολ στα χρονικά του ποδοσφαίρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1986, το Χέρι του Θεού
Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1986, το Χέρι του Θεού © Wikipedia

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1986, το Χέρι του Θεού - Η ιστορία πίσω από το πιο πολυσυζητημένο γκολ στα χρονικά του ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου του 1986, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γράφει ιστορία πετυχαίνοντας το γκολ που συζητήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο στα χρονικά του ποδοσφαίρου.

Σαν σήμερα το περιβόητο... «χέρι του Θεού»

Μεξικό, 1986. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρίσκεται ίσως στο peak της πλούσιας καριέρας του και όντας ο κορυφαίος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής αγωνίζεται με τα χρώματα της Αργεντινής στο Μουντιάλ. Εκεί, ο Μαραντόνα επιβεβαίωσε την κυριαρχία του και πραγματοποίησε μοναδικές εμφανίσεις και οδήγησε εύκολα την Αργεντινή στην κορυφή του ομίλου της με νίκες απέναντι σε Νότια Κορέα, Βουλγαρία και μοναδική ισοπαλία κόντρα στην Ιταλία. Εύκολο ήταν και το πέρασμα της Αργεντινής από την Ουρουγουάη με 1-0.

Σειρά είχε η Αγγλία στα προημιτελικά στον απόηχο του πολέμου των Φόκλαντς που είχε δημιουργήσει τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένας αγώνας που έμελλε να μείνει στην ιστορία, με το γκολ που ψηφίστηκε ως το «Γκολ του Αιώνα» από την ίδια τη Fifa. Το γνωστό «χέρι του Θεού».

Το παιχνίδι βρίσκεται στο 51ο λεπτό. Η μπάλα βρίσκεται στον αέρα όπως και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος βλέπει τον σαφώς ψηλότερο κίπερ της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον να πηδάει για να την απομακρύνει. Ο «Ντιεγκίτο» όμως τεντώνει όσο χρειάζεται το χέρι του και τη στέλνει στα δίχτυα. Οι Άγγλοι ωρύονται. Ζητούν την ακύρωση του τέρματος αλλά ο Τυνήσιος διαιτητής το κατακύρωσε καθώς δεν είχε καλή οπτική επαφή με τη φάση. Το δεύτερο γκολ σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα και προήλθε σε μια επέλαση 60 μέτρων μακριά από το αντίπαλο τέρμα, πέρασε πέντε παίκτες της Αγγλίας μαζί με τον τερματοφύλακα. Η γαλλική εφημερίδα L’Équipe περιέγραψε το Μαραντόνα σε εκείνο το παιχνίδι ως «μισός διάολος, μισός άγγελος». Ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα: «Το γκολ αυτό μπήκε λίγο από το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο από το χέρι του Θεού».

MARADONA vs ENGLAND (1986 WORLD CUP) BOTH GOALS...

Ο Μαραντόνα για το «χέρι του Θεού» και το πώς... ξεγέλασε τον διαιτητή

«Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν και κανείς δεν ερχόταν… "Ελάτε αγκαλιάστε με, ειδάλλως ο διαιτητής δεν θα το επιτρέψει"» θυμήθηκε σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο Μαραντόνα για τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν μετά το «Χέρι του Θεού» στο Μουντιάλ του 1986.

«Είχα μια ιδέα. Να βάλω το χέρι μου στο κεφάλι μου. Όταν προσγειώθηκα, είδα την μπάλα στα δίχτυα και φώναζα “γκολ, γκολ”. Ο Σέρχιο Μπατίστα ήρθε τρέχοντας πάνω μου και μου είπε: “Όντως το έβαλες με το χέρι σου;”. Τότε, του είπα: “Σκάσε, παλιομ… και απλά αγκάλιασέ με”.

Ήρθε και ο Βαλντάνο και μου λέει: “Μην μου πεις ότι αυτό ήταν το χέρι σου”. Και του απάντησα το ίδιο πράγμα: “Θα σου πω αργότερα, Βαλντάνο. Σταμάτα να μου σκοτίζεις τα αρχ…”.», αποκάλυψε ο «Ντιεγκίτο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.