Αθλητισμος

Ο Κιλιάν Εμπαπέ στέλνει μήνυμα κατά της γαλλικής ακροδεξιάς - «Ο εξτρεμισμός χτυπά την πόρτα της εξουσίας»

«Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία», λέει ο σταρ των Les Bleus

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιλιάν Εμπαπέ: Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας στέλνει πολιτικό μήνυμα - Προτρέπει ψήφο κατά των άκρων στις βουλευτικές εκλογές.
Μήνυμα στους Γάλλους ψηφοφόρους έστειλε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Κιλιάν Εμπαπέ © EPA/Sarah Meyssonnier

Κιλιάν Εμπαπέ: Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας στέλνει πολιτικό μήνυμα - Προτρέπει ψήφο κατά των άκρων στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα του την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα της Γαλλίας στο Euro 2024, περιγράφοντας τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ως κομβική στιγμή για τη γαλλική ιστορία.

Κιλιάν Εμπαπέ: Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας στέλνει πολιτικό μήνυμα - Προτρέπει ψήφο κατά των άκρων στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ μίλησε ανοιχτά για τους φόβους του αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία © EPA/Christopher Neundorf

Κιλιάν Εμπαπέ: «Βλέπουμε τα άκρα να χτυπούν την πόρτα της εξουσίας»

Οι τυπικές ερωτήσεις σχετικά με τις αγωνιστικές προκλήσεις που θα μπορούσε να θέσει η Αυστρία στην ομάδα του κατά την αποψινή σύγκρουση του τέταρτου ομίλου στο Ντίσελντορφ υποβιβάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου πριν από τη σέντρα, με τον Εμπαπέ να μιλά ανοιχτά για τους φόβους του, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Γαλλία «είναι τρομακτική».

«Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει ξαναδεί», είπε ο Εμπαπέ. «Και αυτός είναι ο λόγος που θέλω απευθυνθώ στο σύνολο του γαλλικού λαού, αλλά στη νεολαία. Είμαστε μια γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε τα άκρα να χτυπούν την πόρτα της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας».

Το Σάββατο, η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ζήτησε να γίνει σεβαστή η ουδετερότητα της εθνικής ομάδας και να μην πολιτικοποιηθούν οι Les Bleus μετά την αναπάντεχη απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές 2024 από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Η κίνηση Μακρόν βύθισε τη Γαλλία σε πολιτική αβεβαιότητα και συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Από μέρους της, η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέφερε ότι παρότι απορρίπτει οποιεσδήποτε πιέσεις για πολιτική εκμετάλλευση της εθνικής ομάδας, οι παίκτες ήταν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Εμπαπέ: «Η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική και πρέπει να δράσουμε»

Ο επιθετικός Μάρκους Τουράμ προέτρεψε τους ανθρώπους να «παλεύουν καθημερινά» για να αποτρέψουν το RN να κατακτήσει την εξουσία και ο Εμπαπέ αντιμετώπισε την κατάσταση κατά μέτωπο.

«Συμμερίζομαι την άποψή του. Συμμερίζομαι την ίδια άποψη όταν μίλησα για διαφορετικότητα, ανεκτικότητα και σεβασμό», είπε ο Εμπαπέ. «Το αυριανό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι είμαι σε θέση να το πω και το έχω πει ξανά και ξανά, αλλά υπάρχει μια κατάσταση που είναι ακόμα πιο σημαντική από το παιχνίδι.

»Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ενάντια σε ακραίες απόψεις και ενάντια σε ιδέες που διχάζουν τους ανθρώπους. Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου ή στις αξίες μας».

Η UEFA έχει αυστηρούς κανόνες ενάντια σε ομάδες ή παίκτες που κάνουν πολιτικές δηλώσεις, αλλά ο Εμπαπέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί εκ νέου, αν και είπε ότι δεν ήθελε να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας.

«Όλοι νοιάζονται. Όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στη Γαλλία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν πιο άνετα να πουν κάτι και να μιλήσουν», είπε ο 25χρονος επιθετικός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε όλους τους παίκτες μας και προφανώς τη γαλλική ομάδα. Αλλά το έχουμε σκεφτεί και νομίζω ότι κάτι θα κάνουμε.

»Οι άνθρωποι λένε να μην ανακατεύουμε ποδόσφαιρο και πολιτική, αλλά εδώ μιλάμε για μια κατάσταση που είναι πραγματικά σημαντική, πιο σημαντική από το παιχνίδι. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική και πρέπει να δράσουμε».

Ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ είπε ότι σέβεται το δικαίωμα των παικτών του να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις.

«Είναι η ελεύθερη βούλησή τους», είπε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι σπουδαίοι παίκτες αλλά και Γάλλοι πολίτες και δεν είναι αδιάφοροι για την κατάσταση στη χώρα».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.