Euro 2024: Τα Dark Horses της διοργάνωσης
Η ηρωική Ουκρανία θα είναι στο Euro 2024 © Nur Photo / Getty Images
Αθλητισμος

Euro 2024: Τα Dark Horses της διοργάνωσης

Σέντρα απόψε με Γερμανία - Σκωτία
giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Euro 2024: Τέσσερις ομάδες που περιμένουν λίγοι αλλά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού

«Μαύρο Άλογο (μτφρ. dark horse) είναι μία φράση που περιγράφει στον αθλητισμό την ομάδα εκείνη, που δεν περιμένει κανείς αλλά καταφέρνει να φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η ρίζα της προέρχεται φυσικά από τις ιπποδρομίες».

Σήμερα έχουμε σέντρα στο Euro 2024, όπου η οικοδέσποινα Γερμανία αντιμετωπίζει τη Σκωτία στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όλα είναι έτοιμα για τις 24 ομάδες να μπουν στην αρένα και να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν τα φαβορί, οι σάκοι του μποξ και μερικές τις οποίες πολλοί δεν περιμένουν, όμως έχουν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν και να προσφέρουν πολλές συγκινήσεις. Τα μαύρα άλογα εξάλλου δείχνουν τη στόφα τους στην τελική ευθεία.

Η σταχτοπούτα Ουγγαρία

Στον πρώτο όμιλο σαν το απόλυτο αουτσάιντερ βρίσκεται η Ουγγαρία του Μάρκο Ρόσι. Ο Ιταλός τεχνικός είναι στον πάγκο των Μαγυάρων από το 2018 και πλέον είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της χώρας. «Τον βλέπουμε σαν τον δικό μας Γιούργκεν Κλοπ. Από αμφισβητίες έχουμε γίνει ονειροπόλοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οπαδοί τους. Ο Μάρκο Ρόσι έχει μετατρέψει τους Ούγγρους σε μία πολύ σκληρή και δεμένη ομάδα. Το έδειξαν με το παραπάνω στο προηγούμενο Euro, όπου σε ένα όμιλο με Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο αποκλεισμός τους από τα τελικά του τελευταίου Μουντιάλ δεν τους απογοήτευσε και ετοιμάζονται για τα παιχνίδια που έχουν μπροστά τους.

Έχουν πάνω απ ΄όλα το ταλέντο για να το κάνουν. Το βαρύ όνομα είναι φυσικά ο Ντομινίκ Σομποσλάι αλλά στο ρόστερ υπάρχουν και άλλοι. Ο Κέβιν Ξόμποθ είναι αυτός που με την ταχύτητα τους βγάζει γρήγορα στην κόντρα και αριστέρα κρατήστε το όνομα του Μίλος Κέρκεζ από την Μπόρνμουθ.

Στηρίζονται πολύ στο ότι είναι ένα σύνολο που παίζει καιρό μαζί και γνωρίζονται πολύ καλά. Όλα αυτά μέχρι να φτάσει η μπάλα στον Σομποσλάι και αυτός να δημιουργήσει. Επίσης διαθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο τερματοφυλάκων με τους Ντενίς Ντιμπούζ και Πίτερ Γκουλάτσι να θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση κάτω από τα δεκάρια. Μεγάλο δίλημμα για τον Ρόσι, καθώς η εύκολη επιλογή Γκουλάτσι της Λειψίας προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό στον χιαστό.

Γερμανία, Σκωτία και Ελβετία αντίπαλοι για τους Ούγγρους σε έναν όμιλο πολύ δύσκολο γι΄αυτούς, όμως έχουν τη δυναμική να κάνουν την έκπληξη.

Euro 2024: Τα Dark Horses της διοργάνωσης
© Anadolu / Getty Images

© Anadolu / Getty Images

Η πολύ σκληρή Αυστρία

Ο Ραλφ Ράγκνικ είναι ένας πολύ καλός προπονητής και το εξάμηνο πέρασμά του από την προβληματική Γιουνάιτεντ τον αδίκησε πολύ. Η μοίρα τον έφερε στον πάγκο της Αυστρίας, την οποία έχει μετατρέψει σε μία καλοδουλεμένη μηχανή. Στον όμιλο θα βρει Ολλανδία, Γαλλία και Πολωνία με στόχο να κάνει το απόλυτο ριφιφί.

Οι Αυστριακοί έχουν την ευκαιρία να λάμψουν μπροστά στα βλέμματα πολλών οπαδών τους, καθώς τα τελικά γίνονται στη «γειτονιά» τους. Υπό τις οδηγίες του Ράγκνικ έχουν μετατραπεί σε μία ομάδα που έχει αστείρευτη ενέργεια, πιέζει σε όλο τη γήπεδο και πάντα στο μυαλό των παικτών είναι το πώς θα είναι όλο και πιο επιθετικοί.

Στην Αυστρία πρωταγωνιστεί, όπως είναι λογικό η Μπουντεσλίνγκα, διότι τα περισσότερα αστέρια της είναι από εκεί. Ξεχωρίζουν οι Ζάμπιτσερ, Μπαουμγκάρντνερ, Λάιμερ και Γκρέγκοριτς. Αιχμή του δόρατος αποτελεί για ακόμη μία φορά ο Μάρκο Αρναούτοβιτς κι ας είναι πλέον 35 ετών. Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί και η περίπτωση του Βίμερ από τη Βόλφσπουργκ, ο οποίος σύμφωνα και με τους ίδιους τους συμπάικτες του διαθέτει κάτι «εξωτικό» στο παιχνίδι του.

Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας εντός αγωνιστικού χώρου, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό για το συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού.

3rd GREEK TOPWOMEN AWARDS 2024: Οι Γυναίκες - πρότυπα, Οι «Μητέρες - κουράγιο»
© Stefan Matzke - sampics / Getty Images

© Stefan Matzke - sampics / Getty Images

Η ηρωική Ουκρανία

Το ταλέντο στην Ουκρανία ξεχειλίζει, όμως για να φτάσουν στα τελικά χρειάστηκαν τα τελευταία λεπτά των πλέι οφ στα προκριματικά. Σίγουρα βέβαια μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος, ο οποίος φέρνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να παίζει μακριά από την έδρα του και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρ ΄ όλα αυτά οι παίκτες της Ουκρανίας καταφέρνουν να μένουν συγκεντρωμένοι και διαθέτουν τα εργαλεία να κάνουν πολλές ζημιές στο επερχόμενο Euro 2024.

Το δύσκολο έργο έχει αναλάβει ο Σεργκέι Ρεμπρόφ. Δύσκολο γιατί όταν πρέπει να διαδεχτείς την αγαπημένη φάτσα της χώρας Αντρέι Σεφτσένκο, σίγουρα πρέπει να αποδείξεις την αξία σου. Πολύ απαιτητικό κομμάτι για έναν προπονητή ότι πρέπει να κρατάει τους παίκτες του προσηλωμένους στο ποδόσφαιρο, το οποίο με όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν είναι καθόλου σημαντικό.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα δούμε τον Χιόρι Σουντάκοφ ένα ακόμα wonderkid της ουκρανικής σχολής και της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν τον 21χρονο με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Από εκεί και πέρα οι συνήθεις ύποπτοι θα είναι εκεί. Μαλινόφσκι, Γιαρμολένκο, Γιάρεμτσουκ έχουν την εμπειρία και σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των Λούνιν, Ζιντσένκο, Τσιχάνκοφ και Ντόβμπικ πάνε στη διοργάνωση για κάτι καλό.

Κύριε Μιχαίλο Μούντρικ ήρθε η ώρα να μας δείξετε κάτι, σε έναν όμιλο με Βέλγιο, Ρουμανία και Σλοβακία.

Η απαραίτητη Δανία

Οι Δανοί στο προηγούμενο Euro έγιναν το πιο hot story της διοργάνωσης και του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Ο Κρίστιαν Έρικσεν σόκαρε άπαντες όταν κατέρρευσε στο γήπεδο λόγω ενός καρδιακού επεισοδίου, οι συμπαίκτες του συμπαραστάθηκαν στο πλάι του και κέρδισαν τον σεβασμό, ενώ λίγες μέρες μετά έφτασαν μέχρι τους 4 του τουρνουά χάνοντας από την Αγγλία, ίσως και άδικα θα έλεγε κάποιος.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία οι Δανοί πάνε στο Euro 2024 κάτω υπό καθεστώς αμφισβήτησης κυρίως στο πρόσωπο το προπονητή Κάσπερ Χιούλμαντ. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι η ομάδα ταλαιπωρήθηκε πολύ στα προκριματικά και οι συζητήσεις πλήθυναν σχετικά με το αν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ταλέντο της ομάδας. Ο Χιούλμαντ το  έκανε ακόμα πιο δύσκολο για τον εαυτό του, όταν άφησε εκτός ρόστερ τον νεαρό Ματ Ο ΄Ράιλι της Σέλτικ, για τον οποίον πολλοί πίστευαν ότι είναι η στιγμή του.

Οι Σκανδιναβοί θα βασιστούν για ακόμα μία φορά στον δυνατό άξονά τους. Κάσπερ Σμάιχελ στο τέρμα και Σάιμον Κιάερ στην άμυνα είναι οι στυλοβάτες της πίσω γραμμής. Μπροστά τους οι Γιόακιμ Άντερσεν, Μέλε, Πιερ – Έμιλ Χόιμπεργκ και Γιάνικ Βέστεργκαρντ θα είναι οι σωματοφύλακες του οικοδομήματος. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει ο Ράσμους Χόιλουντ, ένας παίκτης που έχει αμφισβητηθεί στην Αγγλία όσο λίγοι και πλέον θα βρει τα «Λιοντάρια» μπροστά του μαζί με Σερβία και Σλοβενία.

Euro 2024: Τα Dark Horses της διοργάνωσης
© Pixsell - MB Media / Getty Images

© Pixsell - MB Media / Getty Images

Λίγες μόνο ώρες μένουν μέχρι το εναρκτήριο λάκτισμα του μεγάλου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού ραντεβού και μένει να δούμε για το αν τα άλογα θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους
HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους

Αθλητικές γραμμές, ποιοτικές πρώτες ύλες, αγάπη για κάθε σωματότυπο, αντιθέσεις, δυναμισμός, sexiness είναι ό,τι χαρακτηρίζει τις συλλογές του HAAV