Αθλητισμος

Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, το έπος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987

Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, το έπος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987
Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, το έπος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 © Eurokinissi

Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, το έπος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 - Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας

Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.

Το τουρνουά το διοργάνωσε η Ελλάδα και οι αγώνες διεξήχθησαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα Ευρωμπάσκετ όλων των εποχών με την ύπαρξη ομάδων όπως η Σοβιετική Ένωση των Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βολκόφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βλαντίμιρ Τκατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας των Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, Κάνδιδο Σιμπίλιο, Αντρές Χιμένεθ, της Ιταλίας των Αντονέλο Ρίβα, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι, Βάλτερ Μανίφικο.

Βέβαια, όλοι και κυρίως οι Έλληνες θυμούνται τον τελικό, όπου σε ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, η Ελλάδα νίκησε τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση. MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Νίκος Γκάλης με 37 πόντους μ.ο. αφήνοντας πολύ πίσω του τον Ντράζεν Πέτροβιτς με 22,7 πόντους μ.ο.

Ο μεγάλος τελικός της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Σοβιετική Ένωση

Στο κατάμεστο ΣΕΦ, η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπιζε για δεύτερη φορά στο ίδιο τουρνουά την υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δύο εθνικές ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες και στη φάση των ομίλων. Και αυτό, όπως και ο τελικός, ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με νικητές τους Σοβιετικούς με 69-66.

Στον τελικό, τα πράγματα πήγαν ακριβώς έτσι. Οι δύο ομάδες έδιναν «μάχη» στο παρκέ και καμία δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ. Με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσουτο, ο αγώνας, μάλιστα, είχε οδηγηθεί στην παράταση.

Οι συνθήκες δεν ήταν απόλυτα ευνοϊκές για την «γαλανόλευκη». Ο Γιαννάκης και Φασούλας είχαν αποβληθεί με 5 φάουλ. Ωστόσο, και στην παράταση οι δύο ομάδες πήγαιναν για πολλή ώρα χέρι-χέρι. Εκεί, θα συνέβαινε αυτό που σημάδεψε την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού μέχρι και σήμερα.

Με το παιχνίδι να οδεύει προς το τέλος και το σκορ στο 101-101, η Ελλάδα είχε την τελευταία επίθεση. Οι παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης έκαναν double-team στον Γκάλη, που πάσαρε στον Ανδρίτσο και αυτός στον Ιωάννου, ο οποίος σούταρε από την κορυφή της ρακέτας και αστόχησε.

Εκεί, όμως, βρέθηκε ο Αργύρης Καμπούρης που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε το φάουλ. Με 4 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του αγώνα, ο δυναμικός φόργουορντ του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο βολές. Η Σοβιετική Ένωση πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση, αλλά το σουτ του Γιοβάισα δεν βρήκε στόχο.

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία...

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.
Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τσατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4

.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.