Αθλητισμος

Εκτός Ολυμπιακών η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας - Έχασε την δικαστική μάχη

Αρνητικό το CAS

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λία Τόμας: Εκτός Ολυμπιακών η τρανς κολυμβήτρια μετά την δικαστική της ήττα

Η Λία Τόμας, η τρανς κολυμβήτρια που της απαγορεύτηκε να αγωνίζεται σε γυναικεία αγωνίσματα, έχασε την υπόθεσή της κατά της World Aquatics στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οργανισμός κολύμβησης.

Η απόφαση εμποδίζει την Αμερικανίδα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου.

Η Τόμας έγινε η πρώτη τρανς πρωταθλήτρια του NCAA στην ιστορία της Division I, αλλά λίγο αργότερα η World Aquatics (που τότε ονομαζόταν FINA) ψήφισε να περιορίσει τη συμμετοχή των τρανσέξουαλ αθλητών στις ελίτ γυναικείες διοργανώσεις.

Η 25χρονη Τόμας είχε καταθέσει προσφυγή στο CAS τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απαγόρευση και να αγωνιστεί ξανά σε αγώνες ελίτ γυναικών, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις δεν είναι μόνο «άκυρες και παράνομες» αλλά και ότι εισάγουν διακρίσεις εις βάρος της.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) σχετικά με την υπόθεση της Λία Τόμας, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Η Τόμας έγινε γνωστή όταν κέρδισε τα 500 μέτρα ελεύθερο των γυναικών το 2022 και είχε εκφράσει την επιθυμία να αγωνιστεί για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από την υιοθέτηση του νέου κανόνα από την World Aquatics.

Πηγή: Reuters