Αθλητισμος

Πέθανε ο θρύλος και λογότυπο του NBA Τζέρι Γουέστ

Σημάδεψε το άθλημα για πολλές δεκαετίες ως παίκτης και μάνατζερ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο θρύλος και λογότυπο του NBA Τζέρι Γουέστ

Τζέρι Γουέστ: Πέθανε ο θρύλος και σήμα του NBA

Ο Τζέρι Γουέστ, ο οποίος επιλέχθηκε τρεις φορές στο Basketball Hall of Fame με διαφορετικές ιδιότητες σε μια ιστορική καριέρα ως παίκτης και στέλεχος και του οποίου η σιλουέτα θεωρείται η βάση του λογότυπου του ΝΒΑ, πέθανε το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι LA Clippers.

Ο Γουέστ ήταν ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έφτασε τους 25.000 πόντους, ήταν All-Star κάθε χρόνο της καριέρας του και οδήγησε τους Λος Άντζελες Λέικερς στους τελικούς του ΝΒΑ εννέα φορές, κατακτώντας έναν τίτλο το 1971-72. Ήταν επίσης 12 φορές All-NBA, MVP των τελικών του ΝΒΑ ως μέλος της ηττημένης ομάδας το 1969 και μέλος της ομάδας για την 75η επέτειο του ΝΒΑ.

Ήταν «η προσωποποίηση της μπασκετικής αριστείας και φίλος για όλους όσους τον γνώριζαν», ανέφεραν οι Clippers ανακοινώνοντας τον θάνατό του. Η σύζυγος του Γουέστ, Κάρεν, ήταν στο πλευρό του όταν πέθανε, ανέφερε η ομάδα.

Ο Μπιλ Ράσελ αποκάλεσε κάποτε τον Γουέστ «τον σπουδαιότερο παίκτη του κόσμου» και ο Ρεντ Άουερμπαχ, ο διάσημος προπονητής που ήταν το 1969 general manager των Σέλτικς, χαρακτήρισε την απόδοση του Γουέστ ως μια από τις πιο λαμπρές που είχε δει ποτέ.

«Ο τύπος που λυπήθηκα σε εκείνα τα πλέι οφ ήταν ο Τζέρι Γουέστ», είχε πει ο άσος των Σέλτικς Τζον Χάβλιτσεκ στον συγγραφέα Τέρι Πλούτο για το βιβλίο του 2000 "all Tales: The Glory Years of the NBA". «Ήταν τόσο σπουδαίος, και ήταν απολύτως συντετριμμένος. Καθώς βγαίναμε από το γήπεδο, πήγα στον Τζέρι και του είπα: "Σε αγαπώ και ελπίζω να πάρεις ένα πρωτάθλημα. Το αξίζεις όσο κανένας άλλος που έχει παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι"».

Τζέρι Γουέστ: Μεγάλη καριέρα ως στέλεχος και manager

Μετά την καριέρα του ως παίκτης, ο Γουέστ βρήκε επιτυχία τίτλων ως στέλεχος του ΝΒΑ, χτίζοντας τους Showtime Lakers της δεκαετίας του 1980 που κατέκτησαν πέντε τίτλους σε εκείνη τη δεκαετία. Ο Γουέστ ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την μετακίνηση του Σακίλ Ο'Νιλ, κυρίως όμως έκανε μια από τις ανταλλαγές του «αιώνα», φέρνοντας τον 17χρονο Κόμπι Μπράιαντ στο Λος Άντζελες το 1996. Ο Γουέστ έμεινε μόνο για τον πρώτο τίτλο το 2000, καθώς οι Λέικερς συνέχισαν με τρεις τίτλους.

Έγινε σύμβουλος των Κλίπερς από το 2017, βοηθώντας να οργανώσει την επανασύσταση της ομάδας «Lob City» που οδήγησε στην υπογραφή των Καουί Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Οι Κλίπερς έφτασαν στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας για πρώτη φορά το 2021. Ο Γουέστ εργάστηκε επίσης στα front offices των Μέμφις Γκρίζλις και των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Ήταν δύο φορές All-American στο West Virginia, όπου είχε 24,8 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα και βοήθησε τους Mountaineers να φτάσουν στο πρωτάθλημα του NCAA το 1959, ανακηρυχθέντας ως ο σημαντικότερος παίκτης του Final Four παρά την ήττα στον τελικό από το Cal. Ο Γουέστ συνεργάστηκε επίσης με τον Όσκαρ Ρόμπερτσον και οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.

Με το παρατσούκλι «Mr. Clutch» για τα κατορθώματά του στα τελευταία παιχνίδια ως παίκτης, ο Γουέστ μπήκε στο Hall of Fame ως παίκτης το 1980 και ξανά ως μέλος της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ του 1960 το 2010. Θα ενταχθεί για τρίτη φορά αργότερα φέτος.

Jerry West The God Of Nba Basketball   Documentary 2015 Hd

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.