Αθλητισμος

Basket League: Ο Ολυμπιακός, με το 2-0, έχει καθαρό προβάδισμα για το πρωτάθλημα

Σπανιότατα μια ομάδα που προηγήθηκε στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος με 2-0, δεν το πήρε. Αυτό έπαθε παλιά, το 2002, ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ που τον νίκησε 3-2!

Θόδωρος Σούμας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Basket League: Ο Ολυμπιακός μετά τη νέα νίκη επί του Παναθηναϊκού, προηγείται με 2-0 στους τελικούς για το πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ

Στον πρώτο τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ, ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, παρ’όλο που προ ημερών είχε χάσει με κάταγμα, την ισχυρή κολώνα της ομάδας του, τον θηριώδη Γάλλο σέντερ Φαλ, αποφάσισε να παίξει παρά την μεγάλη απώλεια, επιτιθέμενος κάτω από το καλάθι της αντιπάλου ομάδας, που δεν διαθέτει άλλον αξιόμαχο σέντερ, παρά τον δικό της Γάλλο ψηλό, τον εκρηκτικότατο Λεσόρ. Ο Μπαρτζώκας αποφάσισε λοιπόν να επιτεθεί στο καλάθι του ΠΑΟ κυρίως με τον σπουδαίο και υγιή σήμερα, Σέρβο σέντερ Μιλουτίνοφ και τον ευέλικτο ψηλό Σέρβο, Πετρούσεφ, παίκτη με ευλύγιστες, πλαστικές κινήσεις και υψηλή τεχνική (όπως κι ο Μιλουτίνοφ), που παίζει και τεσσάρι και πεντάρι (σέντερ). Ο Μπαρτζώκας πόνταρε πρωτίστως στη δυναμική, ευπροσάρμοστη και σκληρή άμυνα της ομάδας του, με αμυντικούς μοχλούς τον πλεϊμέικερ Ουόκαπ, τον φόργουορντ Παπανικολάου και τον προαναφερόμενο βράχο Μιλουτίνοφ.

Το κυριότερο αγωνιστικό πρόβλημα του θριαμβευτή πρωταθλητή της Ευρωλίγκας, ΠΑΟ, ήταν βασικά πως το μυαλό και η ψυχή των παικτών του παρέμειναν στον μεγάλο αυτόν άθλο, από τον πάτο τις Ευρωλίγκας για δύο χρόνια, να εκτοξευθούν με προπονητή τον άξιο Τούρκο κόουτς Εργκίν Αταμάν, στην κορυφή της πανευρωπαϊκής ανώτατης διοργάνωσης των πρωταθλητριών και δευτεραθλητριών Ευρώπης. Οι παίκτες του ΠΑΟ έκαναν περισσότερο από ένα δεκάλεπτο να προσαρμοστούν στον αγώνα που έδιναν εκείνη τη στιγμή, στο γήπεδό τους… Μέχρι να αναπροσαρμοστούν στο έντονο και δυναμικότατο παιχνίδι των παικτών του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα το αμυντικό, αυτός είχε πάρει μια διαφορά πόντων, που μερικές φορές μίκρυνε πολύ, αλλά που ποτέ δεν μεταβλήθηκε σε πρωτοπορία του ΠΑΟ στο σκορ, όταν αυτός πλησίασε στο β’ ημίχρονο… Ο Ολυμπιακός επέβαλε τον ρυθμό που επιθυμούσε στο ματς, παίζοντας σκυλίσια άμυνα και στοχευμένη επίθεση.  Έτσι η τελετή έληξε άδοξα για τον τιμημένο τροπαιούχο της Ευρωλίγκας, που αντιμετώπισα στην έδρα του έναν αντίπαλο αποφασισμένο να διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις τον μοναδικό τίτλο που διεκδικεί σήμερα, το πρωτάθλημα Ελλάδας…

Πριν αρχίσει ο δεύτερος τελικός, κάνω την πρόβλεψη πως όποια ομάδα τον κερδίσει θα πάρει το πρωτάθλημα, είναι το κρισιμότερο ματς! Ο Αταμάν, ο κόουτς του Παναθηναϊκού, ξεκινά πιο υποψιασμένος το παιχνίδι δίνοντας την προσήκουσα προσοχή στη γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού: Ξεκινά με τον Πολωνό σέντερ Μπαλτσερόφσκι στην πρώτη πεντάδα, για να δώσει τη δυνατότητα στον ισχυρό Γάλλο σέντερ του, Λεσόρ, να έχει ενέργεια σε ολόκληρο το ματς χωρίς να κουραστεί. Ο Λεσόρ αφού μπει, λειτουργεί σαν ταύρος. Βάζει καλάθια και συνάμα δίνει την ευκαιρία στους περιφερειακούς συμπαίκτες του (Γκριγκόνις, Σλούκα) να σουτάρουν μακρινά σουτ χωρίς να είναι στενά μαρκαρισμένοι, επειδή η άμυνα του Ολυμπιακού κλείνει πολύ κάτω από το καλάθι του όπου δρα δυναμικά ο Λεσόρ. Το ημίχρονο τελειώνει 38-39 υπέρ του ΠΑΟ.

Στην τρίτη περίοδο, η οποία κρίνει την έκβαση του ματς, ο Ολυμπιακός μπαίνει πολύ δυναμικότερα. Ο ΠΑΟ αντεπιτίθεται· έχοντας συνολικά καλύτερους παίκτες του τον Λεσόρ (21π, 9/10 δίποντα, 9 ριμπ.), τον Ναν (5 ασίστ, 16π, όμως άστοχος στα τρίποντα), τον Σλούκα (12π, 5 ασίστ), τον Ισπανό φόργουορντ Χουάντσο Χερναγκόμεθ (11π, 6 ριμπ.) και τον Γκραντ (10π).

Ο Ολυμπιακός, πάντα βασισμένος στη σκληρή άμυνα, τελειώνει τον αγώνα με πολλούς θετικούς και διψήφιους παίκτες, τον καθοριστικό Μιλουτίνοφ (17π, 9 ριμπ.), τον Αφροαμερικανό διαυγή πλεϊμέικερ Γουίλιαμς-Γκος (19π, 2/4 τρίποντα), τον σούτινγκ γκαρντ Κάναν (16π, 3/6 τριπ.), τον λευκό Αμερικανό, πάουερ φόργουορντ  Πίτερς (15π, 6 ριμπ.) και τον φόργουορντ Παπανικολάου (11π, 5 ριμπ.).

Το πρωτάθλημα  …κοκκινίζει… Σπανιότατα μια ομάδα που προηγήθηκε στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος με 2-0, δεν το πήρε. Αυτό έπαθε παλιά, το 2002, ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ που τον νίκησε 3-2!