Αθλητισμος

Νίκος Γκάλης: Αναρωτιέμαι πως θα ήταν να παίζαμε με τον Ντράζεν Πέτροβιτς στον Παναθηναϊκό

Ανήμερα του θανάτου του «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο Νίκος Γκάλης έστειλε το μήνυμά του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Γκάλης με τον Ντράζεν Πέτροβιτς στο Ευρωμπάσκετ του 1987
Ο Νίκος Γκάλης με τον Ντράζεν Πέτροβιτς στο Ευρωμπάσκετ του 1987 © EUROKINISSI

Ντράζεν Πέτροβιτς: Η ανάρτηση του Νίκου Γκάλη - Ανήμερα του θανάτου του «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο Νίκος Γκάλης έστειλε το μήνυμά του

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνει το μπάσκετ χωρίς τον «Μότσαρτ» του. Χωρίς τον συνθέτη του! Η μελωδία του λες και δυναμώνει κάθε 7 του Ιούνη, ημερομηνία θανάτου του Ντράζεν Πέτροβιτς. Παραφωνία... στ΄ αυτιά των ανθρώπων του μπάσκετ, η είδηση πως ο καλύτερος Ευρωπαίος σουτέρ του ΝΒΑ, ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια ενός κόκκινου επιβατηγού αυτοκινήτου μάρκας «Golf», που οδηγούσε η Γερμανίδα αρραβωνιαστικιά του σε αυτοκινητόδρομο, στην Autobahn 9, στο Ντέκεντορφ της Γερμανίας.

Το καλοκαίρι του 1993, ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά στη μεγάλη μεταγραφή του Ντράζεν Πέτροβιτς, η εθνική Κροατίας προετοιμαζόταν για το EuroBasket 1993 και ο «Μότσαρτ» θύμιζε στο κοινό ποιος ήταν.

Η ανάρτηση του Νικου Γκάλη για τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Ανήμερα της 31ης επειτείου από τον θάνατο του Πέτροβιτς, ο Νίκος Γκάλης έστειλε το μήνυμά του: «Στα ελληνικά έχουμε μια παροιμία: Χάθηκε η μπάλα! Αναρωτιέμαι πως θα ήταν να παίζουμε μαζί. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μου είχε πει ότι είχαν συμφωνήσει και ήμουν πολύ χαρούμενος. Δυστυχώς το τραγικό δυστύχημα και η απώλεια του Ντράζεν άφησαν το μπάσκετ φτωχότερο. RIP Drazen Petrovic 7/6/93».

Σαν σήμερα χάθηκε ο Drazen. "Στα ελληνικά έχουμε μια παροιμία: Χάθηκε η μπάλα! Αναρωτιέμαι πως θα ήταν να παίζουμε...

Posted by Nick Galis on Friday, June 7, 2024

ΏΡΑ... ΜΗΔΕΝ

Μετά από την καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ με τους Νετς (1993) και την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του στις ΗΠΑ, καθώς το Νιού Τζέρσεϊ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ από το Κλίβελαντ, ο Πέτροβιτς βρίσκεται στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο Βρότσλαβ. Εκεί η Εθνική Κροατίας θα έδινε προκριματικούς αγώνες ενόψει του Ευρωμπάσκετ του 1993.

Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Εθνικής (σ.σ. τους αγώνες κατασκόπευσαν οι Κώστας Κορομηλάς και Κώστας Πετρόπουλους για λογαριασμό της Ελλάδας), η αποστολή της Κροατίας αναχωρεί από τη Βαρσοβία προς Φρανκφούρτη με προορισμό το Ζάγκρεμπ.

Ο Πέτροβιτς είχε ορίσει ραντεβού με την πανέμορφη φίλη του, «Μις Γερμανία», Κλάρα Ζάλαντζι, προκειμένου να ταξιδέψουν οδικώς από Φρανκφούρτη προς το Ζάγκρεμπ.

Το προαίσθημα που είχε ο κολλητός του Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο οποίος του ζήτησε να ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή δεν εισακούεται, ο Ντράζεν, που προτιμούσε να μην ταξιδεύει αεροπορικώς, γελά και μαζί του γελά και ο... θάνατος.

Ώρες αργότερα, το αυτοκίνητο βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια μιας νταλίκας. Ο «Μότσαρτ» είναι νεκρός και η είδηση του θανάτου του γίνεται πρώτο θέμα παγκοσμίως. Ο τότε πρωθυπουργός της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, διακόπτει την περιοδεία του στην Κίνα κι επιστρέφει στο Ζάγκρεμπ. Το κοιμητήριο Μιρογκόι μετατρέπεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας του Ίνγκολστατ, εκείνο το απόγευμα, ένα διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε και εισχώρησε στην διαχωριστική νησίδα, στην προσπάθεια του οδηγού να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο όχημα στη δική του λωρίδα. Τι ακολούθησε; Έχασε τον έλεγχο του φορτηγού, το οποίο προσέκρουσε στο οδικό διάφραγμα για να σταματήσει τελικά και να μπλοκάρει και τις 3 λωρίδες κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Μόναχο. Με την ορατότητα του δρόμου να είναι κακή, δεν άργησε να γίνει το κακό... Το Golf, στο οποίο ο Πέτροβιτς κοιμόταν στη θέση του συνοδηγού και δεν φορούσε ζώνη, προσέκρουσε στο φορτηγό, σκοτώνοντας τον ακαριαία και αφήνοντας την οδηγό, Κλάρα Ζάλαντζι, και μια Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, η οποία καθόταν στα πίσω καθίσματα, με σοβαρούς τραυματισμούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.