Αθλητισμος

Άγγελος Χαριστέας και Ντέμης Νικολαΐδης μιλούν για τα 20 χρόνια από την κατάκτηση του Euro 2004

Επιστρέφουν ως σχολιαστές στην εκπομπή της EΡΤ «Euro nights»

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ντέμης Νικολαΐδης, Άγγελος Χαριστέας
Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ντέμης Νικολαΐδης, Άγγελος Χαριστέας © ΕΡΤ

Άγγελος Χαριστέας και Ντέμης Νικολαΐδης: Συνέντευξη με τους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές για την εκπομπή της EΡΤ «Euro nights», όσα θα δούμε στο φετινό Euro και το Euro 2004

4 Ιουλίου 2004: Ο Άγγελος Χαριστέας σκοράρει στον τελικό του Euro και «στέλνει» την Ελλάδα στα ύψη. Η εθνική ομάδα παίρνει το βαρύτιμο τρόπαιο από τα χέρια του τότε προέδρου της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, και το σηκώνει ψηλά γεμάτη χαρά και υπερηφάνεια στο σταδίου Ντα Λουζ στην Πορτογαλία. Αυτό το γκολ, αυτό το παιχνίδι έχουν σημαδέψει όλη του την καριέρα και τον ακολουθούν πάντα.

4 Ιουλίου 2004: Ημερομηνία ορόσημο για την καριέρα όλων των παικτών του Ότο Ρεχάγκελ, άρα και του Ντέμη Νικολαΐδη. Η κατάκτηση του Euro ήταν για εκείνον η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, «ο τελευταίος του ποδοσφαιρικός αγώνας». Είχε αποφασίσει πριν το Euro ότι θα αποσυρθεί επίσημα από τα ελληνικά γήπεδα. «To γεγονός ότι αυτό συνέπεσε με την κατάκτηση του κυπέλλου ήταν τρομερό» όπως λέει.

20 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro, τέσσερις από τους θρύλους της Εθνικής Ομάδας του 2004, εκ των οποίων ο Άγγελος Χαριστέας και ο Ντέμης Νικολαΐδης, επιστρέφουν με ρόλο σχολιαστή στην κρατική τηλεόραση, με αφορμή το Euro 2024, που φέτος διεξάγεται στη Γερμανία, με τον πρώτο αγώνα στις 14/6.

5 Ιουνίου 2024: «Θα παραγγείλω δυο δροσερές μπίρες εγώ και για τους δύο» λέει ο Ντέμης Νικολαΐδης στον Άγγελο Χαριστέα. Η μέρα είναι ζεστή και το κέντρο της Αθήνας γεμάτο τουρίστες. Λίγο πριν οργανωθούν για τις 10 πόλεις της Γερμανίας, στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι 51 αγώνες του EURO 2024 «κάνουν προπόνηση», όπως λένε χιουμοριστικά. Μιλήσαμε με τους παλαίμαχους παίκτες για την ιστορική εκείνη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και για όσα θα δούμε στο φετινό Euro και στην εκπομπή «Euro nights» (από τα κανάλια της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 από την έναρξη την Παρασκευή 14 Ιουνίου έως τον τελικό την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024).

Άγγελος Χαριστέας και Ντέμης Νικολαΐδης: Συνέντευξη με τους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές

Ευγενικοί, φιλικοί, μιλούν για την τότε κατάκτηση του κυπέλου και βλέπεις ακόμη τη σπίθα στα μάτια τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τους αποκαλούν ακόμη «Legends του ποδοσφαίρου». Αυτή η ομάδα από τότε είναι άχαστη. «Οι προκλήσεις είναι το καλύτερό μου. Από τότε που σταμάτησα το ποδόσφαιρο έχω ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά. Το να αναλάβω, λοιπόν, ρόλο σχολιαστή αγώνων –20 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro– είναι μια νέα πρόκληση που την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά. Χαίρομαι που θα συνεργαστώ με την ΕΡΤ, αλλά και για τη συνεργασία μου με τα παιδιά εκτός γηπέδου. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τον κόσμο να γουστάρει ακόμα περισσότερο αυτό που θα βλέπει ακούγοντας τα σχόλια και τις αναλύσεις μας» λέει ο Άγγελος Χαριστέας για τον νέο του ρόλο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη με τους Ντέμη Νικολαΐδη, Γιούρκα Σεϊταρίδη και Άγγελο Χαριστέα
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη με τους Ντέμη Νικολαΐδη, Γιούρκα Σεϊταρίδη και Άγγελο Χαριστέα © EΡΤ

Τα σχόλιά τους από τον χώρο του γηπέδου θα ενωθούν με αυτά του Γιούρκα Σεϊταρίδη και του Τάκη Φύσσα που θα βρίσκονται στο στούντιο της ΕΡΤ, με τον δημοσιογράφο Πάνο Βόγλη. Άγγελος Χαριστέας και Ντέμης Νικολαΐδης θα ταξιδέψουν στη Γερμανία και με απευθείας συνδέσεις θα μας μεταφέρουν το κλίμα της κορυφαίας αυτής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Όσον αφορά το πώς είναι για εκείνους να δουλεύουν πλέον ως σχολιαστές για την αθλητική αυτή διοργάνωση, ο Ντέμης Νικολαΐδης αναφέρει «Είναι κάτι που το κάνω τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν το βλέπω ως δουλειά, το βλέπω ως χόμπι. Ακριβώς το ίδιο με την περίοδο που έπαιζα ποδόσφαιρο, ούτε τότε το έβλεπα ως δουλειά. Έκανα αυτό που μου άρεσε και αγαπούσα, με τον απαραίτητο πάντα επαγγελματισμό. Νομίζω έχω σταθεί τυχερός σε αυτό το κομμάτι». Ο Άγγελος Χαριστέας συνεχίζει «Όπως σας είπα, για μένα ήταν μια πρόκληση. Ωστόσο, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Η χημεία μας με τα παιδιά είναι εξαιρετική».

Euro, 4 Ιουλίου 2004: Η σημαντικότερη ίσως μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Πάμε όμως πίσω σε εκείνη τη σπουδαία διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το άγχος των τότε ημερών. «Από τη στιγμή που περάσαμε τους ομίλους και μετά, δεν είχαμε άγχος. Είχαμε πετύχει τον στόχο μας, είχαμε καταφέρει την πρώτη νίκη της Ελλάδας στο Euro. Μετά παίξαμε με τη Γαλλία, την καλύτερη ομάδα στον κόσμο, την οποία κερδίσαμε. Οπότε δεν είχαμε άγχος, είχαμε πετύχει έτσι κι αλλιώς. Άγχος ίσως υπήρχε μόνο στον τελικό, με την Πορτογαλία. Είχαμε φτάσει πλέον στην πηγή και θέλαμε να κερδίσουμε.

»Οι Πορτογάλοι μάλλον, όμως, είχαν περισσότερο άγχος από εμάς – έπαιζαν στη χώρα τους και είχαν και μια “υποχρέωση” απέναντι στην πατρίδα τους. Έπρεπε κάπως να το σηκώσουν. Εμείς και να χάναμε, οι Έλληνες πάλι χαρούμενοι θα ήταν που φτάσαμε στον τελικό» μου λέει ο Ντέμης Νικολαΐδης και συνεχίζει μιλώντας για τη σύγκριση που γίνεται με τους νεότερους παίκτες της Εθνικής μας ομάδας κάθε χρονιά του Euro. «Είναι λίγο άδικο να συγκρίνονται οι επόμενες γενιές με εμάς. Είναι ωραίο να θυμόμαστε, αλλά είναι άδικο να γίνονται συγκρίσεις. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν μια φορά στα… δεν ξέρω πόσα χρόνια».

Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ντέμης Νικολαΐδης, Άγγελος Χαριστέας
Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ντέμης Νικολαΐδης, Άγγελος Χαριστέας © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Και τι αναμνήσεις υπάρχουν από εκείνη την ημέρα; «Οι δικές μου αναμνήσεις από το 2004, νομίζω, θα ξυπνήσουν πιο έντονα όταν θα πλησιάσει η 4η Ιουλίου – μέρα που σηκώσαμε το κύπελλο. Όσο πλησιάζει σκέφτομαι μόνο τον Άγγελο Χαριστέα, που έβαλε το νικητήριο γκολ. Η κατάκτηση του Euro ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου. Είχα αποφασίσει πριν το Euro ότι θα σταματήσω το ποδόσφαιρο και το ότι συνέπεσε με την κατάκτηση του κυπέλλου είναι τρομερό» αναφέρει ο Ντέμης Νικολαΐδης. «Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι ότι αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, η κατάκτηση του Euro είναι κάτι που έχει μείνει χαραγμένο, όχι μόνο στο δικό μας μυαλό, αλλά και σε όλου του κόσμου. Άνθρωποι που μας συναντούν έξω μας μιλούν ακόμη γι’ αυτό» συμπληρώνει ο Άγγελος Χαριστέας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύπτουν ότι κανείς από την ομάδα δεν είχε καταλάβει όλο αυτό που γινόταν τότε στην Ελλάδα, με τον κόσμο να πανηγυρίζει ξέφρενα τη νίκη τους. «Μας λέγανε οι δικοί μας στο τηλέφωνο τι συνέβη, αλλά δεν το είχαμε αντιληφθεί. Τότε δεν υπήρχαν και τα social media. Έπειτα είδαμε εικόνες από Ελλάδα. Ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους… Ίσως αυτό μας βοήθησε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι» συμφωνούν οι δυο τους.

Εuro 2024 στην εκπομπή της EΡΤ «Euro nights»

Θα υπάρχει άραγε κάποια έκπληξη στο φετινό Euro; Και οι δύο συμφωνούν στο ότι πάντα υπάρχει μια ομάδα που, ενώ δεν το περιμένει κανείς, θα κάνει τη διαφορά. «Ακόμα κι αν η έκπληξη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν αυτή της Εθνικής μας το 2004, πάντα υπάρχει μια ομάδα που κάνει την ανατροπή. Ωστόσο, φέτος η κούπα μάλλον θα καταλήξει σε κάποιο από τα φαβορί» λέει ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα

Άγγελος Χαριστέας
Άγγελος Χαριστέας

Έχοντας αυτούς τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές απέναντί μου, δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω τη γνώμη τους για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα. «Μου άρεσε το φετινό πρωτάθλημα – είχε ανατροπές μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Όμως, αυτό που παρατηρώ όσο περνούν τα χρόνια είναι ότι οι ελληνικές ομάδες απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από ξένους ποδοσφαιριστές» επισημαίνει ο Άγγελος Χαριστέας, με τον Ντέμη Νικολαΐδη να προσθέτει «Ξεχνάμε βέβαια ότι στη δική μας περίπτωση, οι 17 από τους 23 παίζαμε ποδόσφαιρο στο εξωτερικό. Φυσικά και είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν Έλληνες παίκτες στην ομάδα, αλλά όταν ένας παίκτης παίζει στο εξωτερικό έχει αποκομίσει άλλη εμπειρία. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό πρωτάθλημα, έχει αναμφίβολα ανέβει πάρα πολύ. Όσο πιο ανταγωνιστικό είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, τόσο πιο ανταγωνιστικές θα είναι και οι ελληνικές ομάδες στο εξωτερικό».

Ο οργανισμός των παικτών της Εθνικής 2004 και η φιλανθρωπική δράση

Σχετικά με το πώς αναβιώνουν οι αθλητές μεταξύ τους εκείνη την ιστορική ημέρα, αποκαλύπτουν πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν κρατήσει επαφή μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργήσει μια ομαδική συνομιλία μέσω της οποίας διατηρούν καθημερινή επαφή και βρίσκονται όποτε μπορούν. Σημαντικό είναι επίσης πως με τους υπόλοιπους παίκτες της Εθνικής του 2004, έχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό με πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Φέτος μάλιστα, στις 11 Ιουλίου, οργανώνουν έναν αγώνα στη Γερμανία, πριν τον τελικό του Euro 2024.

Πόσο εύκολο είναι όμως, τελικά να πάρει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του και να αποσυρθεί; «Εγώ σταμάτησα μικρός το ποδόσφαιρο, αλλά ουσιαστικά δεν σταμάτησα γιατί ανέλαβα τη διοίκηση της ΑΕΚ, και μου άρεσε εξίσου αυτό που έκανα. Το ποδόσφαιρο δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μου» επισημαίνει ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ενώ ο Άγγελος Χαριστέας απαντά με χιούμορ «Έχει φύγει το πάθος του να είμαι στο γήπεδο. Βλέπω τώρα τα νέα παιδιά να τρέχουν στο γήπεδο και σκέφτομαι “κι εμείς έτσι κάναμε;”».

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας με τους Γιούρκα Σεϊταρίδη, Ντέμη Νικολαΐδη και Άγγελο Χαριστέα
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας με τους Γιούρκα Σεϊταρίδη, Ντέμη Νικολαΐδη και Άγγελο Χαριστέα

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτησή μας μιλήσαμε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά του χουλιγκανισμού στα γήπεδα. «Είμαστε υπέρ όποιου είναι ενάντια της βίας, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή – οπαδική, βία κατά των γυναικών κ.λπ. Οι παράμετροι βέβαια είναι πολλές, αλλά πιστεύω πως αν το βάλουν στόχο και βοηθήσουν και οι ιδιοκτήτες των ομάδων, το φαινόμενο αυτό σιγά σιγά θα εξαλειφθεί».

Αναμένουμε, λοιπόν, να μας μεταδώσουν τον παλμό των αγώνων, να κάνουν τα δικά τους σχόλια και, με την έμπειρη ματιά τους, να μας ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Euro nights are coming…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.