Αθλητισμος

Μια μέρα στο Sportcamp των Πανελλήνιων Αγώνων Special Olympics «Λουτράκι 2024»

Παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης, είδαμε αγώνες από όλα τα αθλήματα και παίξαμε bocce με τους αθλητές των Special Olympics

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Special Olympics Hellas

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024» - Συνέντευξη με τους: Διονύσιο Κοδέλλα, Ιωάννα, Όλγα Δασούρα, Στυλιανή Δερμιτζάκη για τους φετινούς αγώνες 

Μετά την είσοδο της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Λουτρακίου που ντύνει μουσικά το τελετουργικό, ο κ. Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς Ε.Τ., πρόεδρος Special Οlympics Hellas, κηρύσσει με τη βοήθεια των παρουσιαστών Νάνσυς Ζαμπέτογλου (δημοσιογράφου) και Άγη Διακόπουλου (αθλητή των Special Olympics Hellas του αθλήματος του μπάσκετ), την επίσημη έναρξη των Πανελλήνιων Αγώνων Special Olympics «Λουτράκι 2024». Σάββατο πρωί, 25 Μαΐου, πάνω από 350 αθλητές με νοητική αναπηρία απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουκρανία και την Ουγγαρία κρατούν κόκκινα και λευκά μπαλόνια, σημαίες και ταμπελάκια που αναγράφουν τα 4 επίσημα αθλήματα (κολύμβηση, bocce, powerlifting -για πρώτη φορά- και στίβος) στα οποία θα αγωνιστούν, αλλά και τη χώρα από όπου κατάγονται.

Ξεκινούν να παρελαύνουν γεμάτοι χαρά όσο το φως του ήλιου χτυπά απαλά και φωτίζει τα χαμόγελα τόσο των προπονητών όσο και των εθελοντών, των ανθρώπων που βρίσκονται δηλαδή πάντα δίπλα τους (5.000 περίπου). Χαιρετούν γονείς, φίλους, τον κόσμο που έχει έρθει για να γιορτάσει μαζί τους το θάρρος, την αφοσίωση, το πνεύμα, την εξέλιξη και την ένταξή τους. Αυτή τη στιγμή το τοπίο του Ypanema Seaside στη λιμνοθάλασσα Ηραίου στο Λουτράκι, με τη φυσική ομορφιά, συνθέτει το ιδανικό σκηνικό για την έναρξη τελετής των αγώνων που θα διεξαχθούν από τις 24 έως τις 29 Μαΐου.

Όσα ζήσαμε στους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024»

Special Olympics Hellas

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της τελετής είναι εκείνη που η φλόγα της Ελπίδας εισέρχεται στον χώρο από λαμπαδηδρόμους αθλητές κανόε καγιάκ των Special Olympics Ηellas. Η μεταφορά της φλόγας μοιάζει με λαμπερή χορογραφία που εκτυλίσσεται μπροστά μας, όσο επικρατεί σιωπή, ενώ ταυτόχρονα η συγκίνηση είναι μεγάλη. Όλοι σχεδόν έχουν σηκωθεί από τις θέσεις τους. Οι αθλητές που την παραλαμβάνουν, με υπερηφάνεια σηκώνουν τη δάδα της Φλόγας ψηλά μέχρι να έρθει η ώρα που θα την τοποθετήσουν στον βωμό. Aκολουθούν ο όρκος των αθλητών, οι βραβεύσεις των χορηγών – ανάμεσά τους και η βράβευση της Attica Group ως χρυσού χορηγού για τη συνέχεια του Αναπτυξιακού και Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas στην νησιωτική Ελλάδα και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία που τους δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουν το έργο τους, «σαλπάροντας» και μεταλαμπαδεύοντας τις ευγενείς αξίες των Special Olympics σε ακόμα περισσότερες περιοχές.

Η εντυπωσιακή τελετή κλείνει με χορογραφίες latin. Η Νιόβη, η χορεύτρια με νοητική και ελαφρά κινητική αναπηρία, με βλέμμα που μαρτυρά ελπίδα και φορώντας ένα ροζ φόρεμα «κλέβει» με τις φιγούρες της την παράσταση και το χειροκρότημα του κόσμου. Αμέσως μετά το πρόγραμμα των χορευτών, αναλαμβάνει τα ηνία η ξεσηκωτική μπάντα αθλητών «Μπαντοκαφενείο» δίνοντας τον ρυθμό και κάνοντας το κοινό να σιγοτραγουδάει χορεύοντας. Πώς να ξεχάσεις τα νησιώτικα που χορέψαμε με τους εθελοντές όσο τα παιδιά τραγουδούσαν «Το ναυτάκι συριανό» και όχι μόνο;

Special Olympics Hellas
Διονύσιος Κοδέλλας

Η επόμενη μέρα ξεκινά από νωρίς στο Sportcamp, τον χώρο που θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιοι αγώνες που υλοποιούνται ανά διετία ανελλιπώς για 35 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2016 στο Λουτράκι Κορινθίας. Παράλληλα, με τις αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, για τρεις ημέρες, θα διεξάγεται το Πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές», κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι οι αθλητές θα εξεταστούν σε πέντε ιατρικές ειδικότητες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης, προπονητικό camp τένις, καθώς και μεικτοί αγώνες ποδοσφαίρου αθλητών με και χωρίς αναπηρία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποδοσφαίρου Special Olympics. Σημαντικό είναι ακόμη το 8ο Family Health Forum, μία ενημέρωση από εξειδικευμένους ομιλητές για τη σημασία της πρόληψης, τμήμα αφιερωμένο στην ενημέρωση των οικογενειών των αθλητών. Το Special Festival, γεμάτο από δημιουργικές δραστηριότητες για την ψυχαγωγία των αθλητών τις απογευματινές ώρες, που θα υποστηρίζεται από Αθλητές Ηγέτες, έχει εξίσου ιδιαίτερη σημασία.

Special Olympics Hellas

Ξεναγούμαστε, για αρχή, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και μιλάμε με τον κο Κοδέλλα για την άρνηση των γονέων σε πρώτη φάση να συμμετάσχουν στα προγράμματα των Special Olympics, την αλλαγή των παιδιών, τη συμμετοχή τους στα αθλήματα, τα σχέδια και την επαγγελματική αποκατάστασή τους. Από τις πιο ωραίες στιγμές, σε κάθε βήμα μας κάποιος αθλητής ή αθλήτρια σταματούν τον πρόεδρο για να τον χαιρετήσουν και να τον φιλήσουν. Είναι ευγενικός, έχει μια αγκαλιά για όλους και ξέρει την κάθε ιστορία του κάθε παιδιού, με λεπτομέρειες. «Yπάρχουν παιδιά που περνάνε μια γκρίζα ζωή στο σπίτι, καθισμένα σε έναν καναπέ και βλέπουν απλώς τηλεόραση για το υπόλοιπο της ζωής τους, επιδεινώνοντας έτσι, το επίπεδο της νοητικής τους ανεπάρκειας. Στα Special Olympics επιδιώκουμε μια μεταμόρφωση. Μεταμορφώνουμε τον κόσμο της σωματικής αναπηρίας, μεταμορφώνουμε παιδιά και γονείς χωρίς ελπίδα που μας αντιμετωπίζουν στην αρχή με αμφιβολία και δισταγμό. Μόνο με τα αποτελέσματα και μέσα από παραδείγματα πείθεις τους ανθρώπους. Είμαι ευτυχής που έχουμε δημιουργήσει ένα dream team και αλλάζουμε τη ζωή παιδιών και γονιών.

»Μεταξύ άλλων σε εμάς υπάρχουν και μεικτές ομάδες. Φέρνουμε κοντά αθλητές με και χωρίς νοητική αναπηρία για να προπονηθούν και να αγωνιστούν στην ίδια ομάδα. Ως Unified Partner, παίζουν στην ομάδα ανάλογα με το επίπεδο των δεξιοτήτων τους. Τα παιδιά χωρίς αναπηρία γνωρίζουν εξαρχής ότι πρόκειται να συνεργαστούν με άτομα με νοητική αναπηρία κι εκεί βλέπεις πως αναδύει η ευγένεια από μέσα τους. Δίνουν αβίαστα πάσα στον συμπαίκτη τους. Τα παιδιά με αναπηρία από την άλλη, βλέπεις πόσο αγαλλιάζουν με την μπάλα στα χέρια τους. Όταν βγαίνουν οι μεικτές ομάδες στο γήπεδο υπάρχει συνεργασία. Για μένα αυτή είναι και η πεμπτουσία της εφαρμογή των αρχών των Special Olympics».

Special Olympics Hellas

Ο πρέσβυς θυμάται που πριν από 4 χρόνια ταξίδεψαν με την ομάδα για τους παγκόσμιους στο Άμπου Ντάμπι και πέρυσι στο Βερολίνο. «Η αποστολή ήταν 100 άτομα εκ των οποίων 78 περίπου ήταν οι αθλητές. Σχεδόν όλα τα παιδιά δεν είχαν μπει ποτέ σε αεροπλάνο. Είχαν έρθει οι γονείς στο αεροδρόμιο με άγχος και δάκρυα στα μάτια. Τους έλεγα φύγετε να μη σας βλέπουν τα παιδιά να κλαίτε. Μόλις μπήκαμε για την πτήση, ο πιλότος τους καλωσόρισε και όλα έβαιναν καλώς. Μετά από 2 εβδομάδες γύρισαν τα παιδιά κατενθουσιασμένα και είπα στους γονείς ότι "δυο εβδομάδες ένα παιδί δεν με ρώτησε πού είναι η μάνα μου, πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα. Δεν έπεσε κανένα παιδί σε κατάθλιψη, γύρισαν όλα χαρούμενα". Όταν ο γονιός σε εμπιστευτεί αρχικά σαν άνθρωπο, σου εμπιστεύεται και το παιδί του. Πλέον έρχονται, αφήνουν τα παιδιά στις αποστολές πιο ήρεμοι και φεύγουν».

Special Olympics Hellas
Special Olympics Hellas

Στην πορεία των παιδιών, ένα ακόμη ζήτημα από αυτά που ενδιαφέρει τα Special Olympics Hellas είναι και η επαγγελματική αποκατάστασή τους. Γι αυτό και μέσω ειδικών προγραμμάτων φέρνουν σε επαφή νέους και νέες με αληθινές συνθήκες εργασίας. «Ήδη κάποια παιδιά μας έχουν βρει τον δρόμο τους και εργάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν τα παιδιά, οι γονείς κι εγώ».

Κάπου εκεί στις κερκίδες του camp βρίσκεται και η κυρία Ιωάννα, η μαμά της Γωγώς που είναι κολυμβήτρια και αθλήτρια ιστιοπλοΐας. Και οι δύο ζουν στην Αθήνα. Η Γωγώ συμμετέχει 30 χρόνια τώρα στα Special Olympics. «Η κόρη μου έγινε άλλος άνθρωπος χάρη στα Special Olympics. Η επαφή με τα αθλήματα και η κοινωνικοποίηση την βοήθησαν πολύ στην καθημερινότητα και την εξέλιξή της. Χάρη στα Special έχουν γίνει πολλά. Είμαστε γεμάτοι και τους χρωστάμε πολλά. Η Γωγώ δεν ζει χωρίς τα Special. Είναι κομμάτι μας. Bρίσκει αγάπη, στοργή, ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο και κάνει νέα βήματα. Το σημαντικό είναι ότι βοήθησαν και εμένα πολύ ψυχολογικά, μου έδωσαν δύναμη και υπομονή να συνεχίσω. Στους γονείς θα έλεγα να βγάζουν το πρόβλημα και ποτέ να μην το κρύψουν. Το παιδί θα πάρει ζωή αν συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες. Παροτρύνω τους γονείς να πάνε παντού, όπου μπορεί το παιδί τους να βοηθηθεί. Δεν θα ξεχάσω όταν είχα πάει στο εξωτερικό και όλοι οι γιατροί μας "έβγαλαν το καπέλο" για τη βελτίωση της κόρης μας. Η ελληνική κοινωνία άρχισε να βοηθάει τα τελευταία χρόνια – μακάρι να βοηθούσε και παραπάνω».

Special Olympics Hellas

Η Όλγα Δασούρα είναι μια από τις κολυμβήτριες των Special Olympics. Παρακολουθεί τους αγώνες μέχρι να έρθει η δική της σειρά. Τριγύρω οι φίλοι της και η αγαπημένη της προπονήτρια. «Χαίρομαι που είμαι εδώ. Περνάμε τέλεια και χωρίς τους γονείς μας. Επειδή ήμουν πολύ καλή στην κολύμβηση με κάνανε και αρχηγό, νεαρή ηγέτιδα αθλήτρια, είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό» τονίζει.

Η unified partner, Στυλιανή Δερμιτζάκη, εν όψει των αγώνων προετοιμάζεται και εκείνη. Λίγο πριν έρθει και η δική της σειρά αναφέρει «Ξεκίνησα σαν εθελόντρια στους πρώτους πανελλήνιους αγώνες, μετά στους παγκόσμιους κι έπειτα έγινα unified partner. Έπαιζα ποδόσφαιρο, τώρα είμαι αθλήτρια του bocce. Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν φοιτήτρια στο ΣΕΦΑ της Αθήνας στην ειδικότητα προσαρμοσμένη αγωγή και ο καθηγητής μας προέτρεψε να συμμετέχουμε στα Special Olympics Hellas. Υπάρχει πάντα ενθουσιασμός από τα παιδιά και χαρά, τόσο για τις προπονήσεις όσο και για τους αγώνες. Η πιο δυνατή στιγμή για μένα ήταν όταν η συναθλήτριά μου με νοητική αναπηρία έπαιξε στο ατομικό στους παγκόσμιους τον Ιούνιο του ’23. Παρ' ότι στο διπλό και το ομαδικό φαινόταν να έχει λίγο παραπάνω άγχος, κατάφερε στο ατομικό τελικά να επιτύχει τον στόχο της. Τα πήγε περίφημα. Ήμουν συγκινημένη και χαιρόμουν για εκείνη!»

Special Olympics Hellas
Ο Γιώργος, πρωταθλητής Special Olympics Hellas
Ο Γιώργος, πρωταθλητής Special Olympics Hellas

Aφού περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις όλων των αθλημάτων καταλήξαμε στο bocce. Στην ομάδα μας αρχηγός είναι ο πρωταθλητής των special Olympics Γιώργος. Φοράμε τις κόκκινες μπλούζες και είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε τον στόχο μας σύμφωνα με την καθοδήγηση του πρωταθλητή που μας εμψυχώνει στην πρώτη μας επαφή με το άθλημα. Κάθε φορά που ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στον στόχο, αγκαλιαζόμαστε, έχουμε βρει το σύνθημα μας και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε.

Για την ιστορία, τελικά χάσαμε από τους πράσινους (συμβαίνει αυτό λιγάκι τελευταία), αλλά κερδίσαμε την εμπειρία αυτή. Βρισκόμαστε σε ένα μέρος που είναι όλοι ίσοι. Βρισκόμαστε σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα ευγενούς άμιλλας και συνύπαρξης. Σε ενα μέρος όπου όλοι οι αθλητές δημιουργούν φιλίες και χτίζουν κοινότητα. Kαι το σημαντικότερο, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τους επόμενους αγώνες με στόχο να βελτιωθούμε και να γνωρίσουμε κι άλλους αθλητές κι άλλες ιστορίες, με στόχο να ζήσουμε κι άλλες τέτοιες στιγμές!

Special Olympics Hellas

Info

*Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Aποτελούν, εδώ και 36 χρόνια, τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό αθλητικό και εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στην Ελλάδα, που στηρίζει έμπρακτα, εξελίσσει και εντάσσει τα άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού. Μετρά 14.000 συμμετοχές αθλητών των Special Olympics Hellas σε αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 82 Προπονητικά Προγράμματα σε 35 πόλεις της Ελλάδας και 900 προπονητές ενώ αποτελεί το μοναδικό οργανισμό που προσφέρει εντελώς δωρεάν τις προπονήσεις και την συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες σε 24 αθλήματα καθώς και τον πλήρη αθλητικό εξοπλισμό τους (ιματισμός, όργανα, μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή κ.ά.).

** Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024» διεξάγονται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.