Αθλητισμος

Πέθανε o Mπιλ Γουόλτον, ένας από τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ

Δυο φορές πρωταθλητής του οποίου η καριέρα εκτροχιάστηκε από τραυματισμούς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπιλ Γουόλτον: Πέθανε ένας από τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ

Ο Μπιλ Γουόλτον, δύο φορές κολεγιακός πρωταθλητής με το UCLA και δύο φορές πρωταθλητής στο NBA, πέθανε τη Δευτέρα μετά από παρατεταμένη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 71 ετών.

Ο Γουόλτον, ο οποίος ξεπέρασε ένα πρόβλημα τραυλισμού σε μικρή ηλικία, έγινε κορυφαίος παίκτης και στη συνέχεια σχολιαστής, ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του όταν πέθανε.

«Ο Μπιλ Γουόλτον ήταν πραγματικά μοναδικός», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ. «Ως παίκτης του Hall of Fame, επαναπροσδιόρισε τη θέση του σέντερ. Οι μοναδικές ικανότητές του σε όλα τα επίπεδα τον έκαναν κυρίαρχη δύναμη στο UCLA και τον οδήγησαν σε MVP της κανονικής περιόδου και των τελικών του ΝΒΑ, σε δύο πρωταθλήματα ΝΒΑ και σε μια θέση στην 50ή και 75ή επετειακή ομάδα του ΝΒΑ. Στη συνέχεια, ο Μπιλ μετέφερε τον μεταδοτικό ενθουσιασμό και την αγάπη του για το παιχνίδι στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, με σχόλια που διασκέδασαν γενιές και γενιές οπαδών του μπάσκετ. Αλλά αυτό που θα θυμάμαι περισσότερο από αυτόν ήταν το κέφι του για ζωή. Ήταν τακτική παρουσία στις εκδηλώσεις του πρωταθλήματος - πάντα ευδιάθετος, χαμογελαστός και πάντα ήθελε να μοιραστεί τη σοφία και τη ζεστασιά του. Εκτιμούσα τη στενή μας φιλία, ζήλευα την αστείρευτη ενέργειά του και θαύμαζα το χρόνο που αφιέρωνε σε κάθε άνθρωπο που συναντούσε. Ως πολύτιμο μέλος της οικογένειας του ΝΒΑ για 50 χρόνια, ο Μπιλ θα λείψει βαθύτατα από όλους όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Μπιλ, Λόρι, στους γιους του, Άνταμ, Νέιτ, Λουκ και Κρις, και στους πολλούς φίλους και συναδέλφους του».

Ο Γουόλτον ήταν το Νο. 1 στο ντραφτ ΝΒΑ του 1974 από τους Portland Trail Blazers, τους οποίους οδήγησε στο μοναδικό πρωτάθλημα ΝΒΑ το 1976-77. Ανακηρύχθηκε MVP του πρωταθλήματος το 1977-78 και Sixth Man of the Year το 1985-86, ενώ πρόσθεσε και δεύτερο δαχτυλίδι ως μέλος των Boston Celtics το 1985-86.

Ο δύο φορές All-Star και MVP των τελικών του ΝΒΑ το 1977 είχε 13,5 πόντους, 10,4 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 2,2 μπλοκ σε 468 αγώνες κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς καριέρας με τραυματισμούς στους Blazers (1974-78), San Diego/Los Angeles Clippers (1979-80, 1982-85) και Celtics (1985-87).

Ο ύψους 2,11 Γουόλτον, γνωστός ως "Big Red" για το μέγεθός του και το χρώμα των μαλλιών του, έχασε αρκετές ολόκληρες σεζόν με τραυματισμούς στο πόδι και την πλάτη που απαιτούσαν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.