Αθλητισμος

Προπονητικό κέντρο «Γεώργιος Καλαφάτης»: Εκεί που χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού

Εκεί «χτίζονται» οι ισχυροί δεσµοί, εκεί αρχίζει να γράφεται η ιστορία
Γιάννης Μπελεσιώτης
ΤΕΥΧΟΣ παναθηναϊκός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Γεώργιος Καλαφάτης»: Η ιστορία του Προπονητικού Κέντρου του Παναθηναϊκού

Για τους περισσότερους η µεγάλη εικόνα είναι αυτή που βλέπουµε στα 90 λεπτά που κρατάει ο κάθε αγώνας. Η… ακόµα µεγαλύτερη, όµως, είναι αυτή που προηγείται και αυτή που ακολουθεί ώστε να είναι η οµάδα «όπως πρέπει» στα παιχνίδια. Η καρδιά του Παναθηναϊκού χτυπάει καθηµερινά στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Δεν είναι απλά ο χώρος που προπονείται η οµάδα, αλλά εκεί που επί της ουσίας µπαίνουν οι βάσεις και καλλιεργούνται τα όνειρά της.

Για τους παίκτες το προπονητικό κέντρο αποτελεί το µέρος όπου µετατρέπουν το ακατέργαστο ταλέντο τους στο «όχηµα» που θα τους καθιερώσει στο άθληµα που λατρεύουν από µικρά παιδιά. Οι προπονητές έχουν τον κατάλληλο χώρο να δουλέψουν τη φιλοσοφία τους και να τη µεταλαµπαδεύσουν στα «παιδιά» τους. Εκεί «χτίζονται» οι ισχυροί δεσµοί, εκεί αρχίζει να γράφεται η ιστορία.

Είναι άλλωστε κοινό µυστικό πως το Τριφύλλι διαθέτει ένα υπερσύγχρονο «σπίτι» και παρέχει στους ποδοσφαιριστές όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προκειµένου να τους απασχολεί µόνο το πώς θα φτάσουν στην κορυφή.

«Γεώργιος Καλαφάτης»: Η ιστορία του Προπονητικού Κέντρου του Παναθηναϊκού

Το Αθλητικό Κέντρο «Γεώργιος Καλαφάτης» βρίσκεται στο Κορωπί και είναι ιδιοκτησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έχει πάρει το όνοµά του από τον ιδρυτή της οµάδας, Γεώργιο Καλαφάτη, έναν από τους πρωτοπόρους του αθλητισµού στην Ελλάδα. Το προπονητικό κέντρο εξελίχθηκε και εξελίσσεται µε γνώµονα το ταίριασµα της φιλοσοφίας του µε εκείνη του θρυλικού ιδρυτή του Τριφυλλιού.

Η ΠΑΕ απέκτησε τις δικές της προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί το 2013. Τότε ο µεγαλοµέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος αγόρασε τον χώρο από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη και έτσι τα ποδοσφαιρικά τµήµατα είχαν πια τη βάση τους εκεί. Τα τελευταία χρόνια η οµάδα επενδύει όλο και περισσότερο στο συγκεκριµένο χώρο. Έχει γίνει απολύτως κατανοητή η σηµασία του να διαθέτει κάποιος ένα αθλητικό κέντρο µε όλα όσα χρειάζεται ένας σύλλογος στο υψηλότερο επίπεδο για να πετύχει τους στόχους της και να εµπνεύσει το έµψυχο δυναµικό της. Το… δεύτερο σπίτι του Παναθηναϊκού, µετά φυσικά την ιστορική Λεωφόρο, βρίσκεται µε κάθε επισηµότητα σε απόλυτη συµφωνία µε τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.

Στις κύριες λειτουργίες του κέντρου συγκαταλέγονται η άνετη και σε υψηλά επίπεδα προετοιµασία της πρώτης και της δεύτερης οµάδας, η γενικότερη λειτουργία της Ακαδηµίας, όλοι οι αγώνες της Κ19, αλλά από φέτος και οι προπονήσεις και οι αγώνες της οµάδας γυναικών.

Στο «Γεώργιος Καλαφάτης» µπορεί κάποιος να δει χώρους εστίασης αθλητών-προπονητών, αποδυτήρια, κοιτώνες φιλοξενίας αθλητών, ιατρείο, γραφεία Ακαδηµίας και διοικητικού προσωπικού, µαζί µε τις αίθουσες αναψυχής. Επίσης εκεί βρίσκεται και το ανακαινισµένο γυµναστήριο, το PAO Lab, η αίθουσα αποκατάστασης στην οποία… δεσπόζει το υπερσύγχρονο σύστηµα κρυοθεραπείας, αλλά και το φυσικοθεραπευτήριο. Τι ακριβώς σηµαίνει όµως το recovery room; Είναι ένας χώρος για την αποκατάσταση των τραυµατισµών, αλλά και την αποφόρτιση των αθλητών µετά από συνεχόµενους αγώνες. Αποτελείται από 3 θαλάµους υπερβαρικού οξυγόνου, ένα κρυοθάλαµο µε τη θερµοκρασία να φτάνει τους -13 βαθµούς και ένα κρεβάτι µε υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται για µια πολυδάπανη επένδυση που όµοιά της δεν διαθέτει καµία άλλη οµάδα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το χορτάρι, το πιο σηµαντικό κοµµάτι ενός προπονητηρίου, ο Παναθηναϊκός διαθέτει στους ποδοσφαιριστές του δύο φωτιζόµενα γήπεδα µε χλοοτάπητα, ένα φωτιζόµενο γήπεδο µε τεχνητό τάπητα και ένα φωτιζόµενο γήπεδο 5x5. Υπάρχουν όµως κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν τη δική τους σηµασία, όχι µόνο γιατί αποτελούν το παρόν και το µέλλον της οµάδας αλλά δίνουν και ένα ξεχωριστό κοινωνικό µήνυµα.

PAO FC, The Academy

Ο Παναθηναϊκός έχει μία από τις πιο καλά δομημένες Ακαδημίες στην Ελλάδα. Αυτό εύκολα το καταλαβαίνει κανείς μόνο και μόνο κοιτώντας παίκτες που έχουν βγάλει τα φυτώριά του, με πιο λαμπρά παραδείγματα τους Σωτήρη Νίνη, Γιώργο Καραγκούνη, Άγγελο Μπασινά, Γιάννη Γκούμα και πολλούς άλλους.

Η Ακαδημία του Παναθηναϊκού στελεχώνει ακόμα και σήμερα την πρώτη ομάδα ή την ομάδα Β' με πρωτοκλασάτους παίκτες όπως οι Γιώργος Βαγιανίδης, Λεάντρο Φρόκου, Γιώργος Σιδεράς, Ανδρέας Αθανασακόπουλους κ.ά. «Στον ξενώνα μας μένουν περίπου 15 παιδιά τον χρόνο. Η πλειοψηφία είναι παιδιά από την επαρχία, τα οποία έχουν ανάγκη στέγης την ώρα που προσπαθούν να πετύχουν τα όνειρά τους. Φιλοξενούμε ακόμα παιδιά από την Αθήνα αξιολογώντας κοινωνικά κριτήρια και τα παιδιά που είναι στον Παναθηναϊκό με μεταγραφή. Εμείς τους καλύπτουμε στέγη, διατροφή και μια γενικότερη επίβλεψη της καθημερινότητάς τους, ειδικά για τα παιδιά τα οποία δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο στην Ελλάδα» ανέφερε ο Γιάννης Κουλουριώτης, υπεύθυνος Ακαδημιών του Παναθηναϊκού.

Τι περίπου περιλαμβάνει μια τυπική ημέρα ενός παιδιού της Ακαδημίας;
«Η μέρα ξεκινάει από νωρίς το πρωί με τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και το μεσημέρι να επιστρέφουν για την προπόνησή τους. Μέσα στη μέρα εκτός από τις ώρες του γηπέδου προπονούνται με βάρη, και όσοι το έχουν ανάγκη μπορούν να πάνε στο φυσικοθεραπευτήριο. Φυσικά δεν αμελούμε ποτέ τα μαθήματά τους και υπάρχουν άνθρωποι, εντός του χώρου, που φροντίζουν γι’ αυτό» λέει ο κ. Κουλουριώτης. «Μέσα στις εγκαταστάσεις έχουμε χώρους για να περνάνε ποιοτικό χρόνο τα παιδιά μας, να ψυχαγωγούνται, να ξεκουράζονται και μέρη στα οποία μπορούν να κάνουν και τα μαθήματά τους. Υπάρχει το εστιατόριό μας, όπου εκεί τρώνε, το σαλόνι και το playroom, που είναι και το αγαπημένο τους μέρος».

Το project «Κορωπί 2»

Το Νέο Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί και υποστηρικτικά στο Προπονητικό Κέντρο «Γεώργιος Καλαφάτης» αναβαθμίζοντάς το εντυπωσιακά και δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο προπονητικό συγκρότημα (training complex), κατηγορίας International Professional level (ανώτερη κατηγορία σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA / UEFA Best Practice Guide to Training Centre Construction and Management), όπου οι αθλητές θα προπονούνται και θα φιλοξενούνται σε ένα υπέροχο περιβάλλον με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Το νέο Προπονητικό Κέντρο είναι σε στάδιο υλοποίησης και θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή αναλυτικά:

  • Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου διαστάσεων 105 x 68 μ. με συνθετικό χλοοτάπητα. Το ένα από αυτά έχει δυνατότητα για φιλοξενία θεατών (χωρητικότητα περίπου 200 θεατών)
  • Ένα γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα, διαστάσεων 105 x 68 μ., με δυνατότητα για φιλοξενία θεατών (χωρητικότητα περίπου 300 θεατών)
  • Αποδυτήρια συνολικής χωρητικότητας άνω των 80 ατόμων (4 διπλές μονάδες αποδυτηρίων), με ανεξάρτητες εισόδους. Θα περιλαμβάνουν χώρο αποδυτηρίων, χώρους υγιεινής, χώρους ντους, καθώς και χώρο φυσιοθεραπείας / massage room
  • Αποδυτήρια-γραφεία για τους προπονητές με χώρο υγιεινής (σε συνέχεια των αποδυτηρίων των αθλητών)
  • Ιατρείο (αίθουσα πρώτων βοηθειών) σε αυτοτελή χώρο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και την παροχή πρώτων βοηθειών
  • Χώρο Ελέγχου Ντόπινγκ
  • Γυμναστήριο και χώρο αποκατάστασης αθλητών (spa με πισίνα, σάουνα, χαμάμ, τζακούζι και κρυοθεραπεία)
  • Χώρο Αναψυχής Αθλητών και
    εστιατόριο
  • Χώρο Εκπαίδευσης Αθλητών
  • Γραφειακούς χώρους (γραφεία
    για διοίκηση, ενημέρωση και χώρους
    υποδοχής)
  • Δωμάτιο ελέγχου
  • Αναψυκτήριο-κυλικείο
  • Υγειονομικές Εγκαταστάσεις
    για θεατές (και θεατές ΑΜΕΑ)
  • Χώρους Εργασίας μέσων ενημέρωσης - αίθουσα συνεντεύξεων τύπου - μικτή ζώνη
  • Χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων
  • Αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους
  • Ξενώνα Φιλοξενίας Αθλητών
  • Χώρους στάθμευσης συνολικής
    χωρητικότητας 97 οχημάτων
  • Χώρους στάθμευσης λεωφορείων ομάδων
  • Εκτεταμένους χώρους πρασίνου, με χαμηλή και υψηλή φύτευση