- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χρήστος Βολικάκης: Ξέρω αν έχω πάρει ουσίες και τι έχω πάρει - Είμαι καθαρός και θα παλέψω να το αποδείξω»
Εν αναμονή του β΄ δείγματος ο Έλληνας ποδηλάτης που βρέθηκε θετικός στην ουσία «LGD-4033»
Βολικάκης: Τι είπε για την υπόθεση ντόπινγκ - «Την ουσία που βρήκαν, μπορούσαν να την ανιχνεύσουν και τότε. Γιατί την βρήκαν τώρα;» ανέφερε
Ο πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία «LGD-4033», οκτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζίλία.
Ο Έλληνας ποδηλάτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Open «Πρωινό Σουσού» και μίλησε ανοιχτά για το θέμα επανελέγχου αλλά για το πόσο πεπεισμένος είναι ο ίδιος πως είναι «καθαρός» από την ουσία για την οποία κατηγορείται. Ο ίδιος περιμένει το αποτέλεσμα του β' δείγματος και αν βγει και αυτό θετικό, θα μάθει την ποινή του.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Χρήστου Βολικάκη
«Ξέρω ποιος και τι έχω κάνει στον αθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι από τους ελάχιστους αθλητές στον κόσμο και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν αθλητές που να έχουν περάσει τόσους ελέγχους όσους εγώ. Είμαι με βιολογικό διαβατήριο. Ηρθαν στον Αγιο Δομίνικο και μου έκαναν έλεγχο.
Στη Σκόπελο, στον Βόλο. Οι φίλοι μου έπαθαν σοκ. Υπάρχουν αθλητές που φέρνουν διακρίσεις και μετά για 3 χρόνια εξαφανίζονται και βγαίνουν από τις λίστες. Εγώ είμαι συνεχώς μέσα στις λίστες (ελέγχων), το βιολογικό διαβατήριό μου είναι αψεγάδιαστο» είπε στην πρώτη του τοποθέτηση ο πρωταθλητής της ποδηλασίας που ενημερώθηκε μέσω μέιλ πως σε επανεξέταση δείγματός του από το 2016, βρέθηκε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του.
Είμαι πάντα καθαρός, δεν έχω πάρει τίποτα και δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν» σημείωσε, λέγοντας πως ορισμένοι που στα μετάλλια ήταν δίπλα του… εξαφανίστηκαν.
«Την ουσία που βρήκαν, μπορούσαν να την ανιχνεύσουν και τότε. Γιατί την βρήκαν τώρα; Και γιατί άνοιξαν το δείγμα μου από αγώνα που ήμουν 12ος; Απορούν και οι άλλοι αθλητές που μίλησαν».
Χρήστος Βολικάκης: Η ανακοίνωση για τη χρήση απαγορευμένης ουσίας
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας:
Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ενημερώνει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ενημερωθεί για ένα Ανεπιθύμητο Αναλυτικό εύρημα (AAF) για εκλεκτικούς διαμορφωτές των υποδοχέων ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Η συγκεκριμένη AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση δείγματος που συλλέχθηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.
Η εν λόγω επαναληπτική ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επαναληπτικών αναλύσεων υπό την καθοδήγηση του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, το οποίο επικεντρώνεται σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Οι εν λόγω επαναναλύσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντιντόπινγκ που διεξάγεται ανεξάρτητα από την ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ από το 2018. Ενισχύουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του ντόπινγκ λειτουργώντας ως πρόσθετο αποτρεπτικό μέσο κατά του ντόπινγκ και διευρύνοντας το φάσμα των πιθανών παραβάσεων των κανόνων που εντοπίζονται πέραν της αρχικής ανάλυσης του δείγματος. Το πρόγραμμα επαναληπτικής ανάλυσης επιτρέπει τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων βάσει επικαιροποιημένων πληροφοριών, ιδίως χάρη σε έρευνες, ή όταν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της προόδου της επιστημονικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για 10 έτη μετά τη συλλογή τους (που παρατάθηκε από οκτώ έτη σε 10 έτη μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της εκ νέου ανάλυσης.
Ο αναβάτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάλυση του Β δείγματός του.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους Κανόνες Αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς Αντιντόπινγκ της UCI – ADR), μόλις η ITA καθορίσει τις συνέπειες της AAF σύμφωνα με τον ADR της ΔΟΕ, το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI για να καθορίσει τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν πέραν των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 σύμφωνα με τον ADR της UCI.
Εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας της ITA και σύμφωνα με την ADR της UCI, ο αναβάτης έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα.
Η UCI δεν θα σχολιάσει αυτή την υπόθεση όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.