Αθλητισμος

Champions League 2023: Η ανασκόπηση της χρονιάς

Οι μεγάλες εκπλήξεις, τα μονότονα νοκ-άουτ και ο θρίαμβος της Μάντσεστερ Σίτι

Γιώργος Ψύχας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Champions League 2023: Η ανασκόπηση της χρονιάς - Οι μεγάλες εκπλήξεις, τα μονότονα νοκ-άουτ και ο θρίαμβος της Μάντσεστερ Σίτι

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες κάθε σεζόν και κάθε χρονιά για το Champions League είναι υψηλές. Το «Ιερό Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αποτελεί το απόλυτο δέλεαρ για κάθε ομάδα, παίκτη, προπονητή και φυσικά τους φιλάθλους κάθε μεγάλου - και όχι μόνο - συλλόγου. Η περσινή χρονιά σίγουρα δεν ήταν όπως όλες οι άλλες και κυρίως λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί από τους παίκτες, πρωταγωνιστές και για τις ομάδες τους εξαντλήθηκαν ήδη από τον Δεκέμβριο, πριν καν ξεκινήσει καλά καλά ο δεύτερος «γύρος» των πρωταθλημάτων. 

Ωστόσο, με την πάροδο του καιρού, το θέαμα επανήλθε σε υψηλά επίπεδα και το Champions League προσέφερε απλόχερα μία ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα σεζόν με το τέλος να βρίσκει χαρούμενη τη Μάντσεστερ Σίτι που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μάλιστα, κατέκτησε το τρεμπλ και έγινει η δεύτερη ομάδα, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999, που πέτυχε ένα τέτοιο επίτευγμα. 

Champions League: Η φάση των ομίλων με τις μεγάλες εκπλήξεις

H σεζόν 2024-2025 θα περάσει στην ιστορία ως η σεζόν που το format διεξαγωγής του Champions League αλλάζει οριστικά. Παρόλα αυτά τη σεζόν που πέρασε (22-23) δεν είχαμε τέτοιες εκπλήξεις. Αλλά κυρίως αγωνιστικές εκπλήξεις με αρκετά μεγάλα ονόματα να την «πατάνε» και να μένουν εκτός συνέχειας στα «αστέρια» από πολύ νωρίς. Δηλαδή από τη φάση των ομίλων.

Big... καταστροφή για τη Γιουβέντους. Οι Ιταλοί στον 8ο όμιλο θεωρούσαν ότι θα έχουν εύκολο έργο με την Μπενφίκα και την Μακάμπι Χάιφα. Και θα τα έδιναν όλα για την πρωτιά με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, λογάριασαν χωρίς τους Πορτογάλους, όπου μαζί με τους Παριζιάνους πέρασαν εύκολα (αμφότερες οι δύο ομάδες με 14 βαθμούς). Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι παραλίγο να μείνει εκτός Ευρώπης, έχοντας μόλις τρεις βαθμούς μαζί με τον σύλλογο του Ισραήλ.

Στο ίδιο έργο θεατές ήταν στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί μετά τη σεζόν 21-22 συνέχισαν τις χαμηλές τους πτήσεις. Έτσι, για δεύτερη σεζόν σερί εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Europa League. Κάτι που ήταν, ίσως, επιτυχία υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά αν θυμηθούμε τον όμιλο, όπου είχε να κοντράρει την Μπάγερν Μονάχου, την Ίντερ (φιναλίστ της σεζόν) και την Βικτόρια Πλζεν. Όλα αυτά για τον τρίτο όμιλο.

Αλλά τι να πει και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Το σύνολο του Ντιέγκο Σιμεόνε τερμάτισε τελευταίο και καταϊδρωμένο στον δεύτερο όμιλο, μαζεύοντας μόλις πέντε βαθμούς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κακό. Το κακό ήταν οι αντίπαλοι που άφησαν πίσω τους τους Μαδριλένους με την Πόρτο και την Κλαμ Μπριζ να μαζεύουν 12 και 11 βαθμούς αντίστοιχα. Στους πέντε έμεινε και η Μπάγερ Λεβερκούζεν που «άρπαξε» τη θέση της Ατλέτικο για τους «16».

Champions League: Τα πιο μονότονα νοκ άουτ των τελευταίων ετών

Η περσινή σεζόν δεν ήταν για μεγάλες στιγμές. Ούτε και για μεγάλες χαρές ή εκπλήξεις. Κάτι που άλλες χρονιές μας το χάριζαν με ανιδιοτέλεια τα ματς των νοκ-άουτ του Champions League. Λίγο ως πολύ τα φαβορί που ήταν να προχωρήσουν ήταν αυτά που, όντως, προχώραγαν.

Η Μάντσεστερ Σίτι «φώναζε» από μακριά και τόσο λόγω των αποτελεσμάτων της, αλλά και με την εικόνα της ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ότι είχε μάθει απ' όλα τα μαθήματα που είχε πάρει κατά το παρελθόν. Κρατάμε την εξωπραγματική εμφάνιση του Έρλινγκ Χάαλαντ στο δεύτερο ματς με τη Λειψία στο «Έτιχαντ» με τον Ολλανδό να σημειώνει πέντε γκολ με οκτώ σουτ! Συγκρατούμε επίσης την ανωτερότητα των Άγγλων στα ημιτελικά και στα δύο παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στις αρνητικές εκπλήξεις τοποθετούμε τη Λίβερπουλ. Το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ αποκλείστηκε στους «16» από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι δεν μπορούσε σε κανένα σημείο της σειράς να κοντράρει στα ίσα τη «βασίλισσα», ενώ λίγους μήνες νωρίτερα ήταν αντίπαλοι στον τελικό του Παρισιού.

Άξια αναφοράς είναι και η πορεία της Νάπολι. Οι «παρτενοπέι», όντας επιθετικοί και αποτελεσματικοί από τους ομίλους ακόμα έδειξαν ότι είχαν όλα τα φόντα για να πάνε μπροστά και να προχωρήσουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ότι η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι θα έφτανε ως τον τελικό της διοργάνωσης. Ωστόσο, η εξίσου φοβερή Μίλαν του Στέφανο Πιόλι της έκοψε τη φόρα στους «8».

Ο μεγάλος τελικός

Από τον τελικό της Πόλης δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έζησε μεγάλες στιγμές. Ή είχε να θυμάται πολλά πράγματα. Εκτός φυσικά από τους υποστηρικτές της Μάντσεστερ Σίτι. Από το εν λόγω παιχνίδι τη διαφορά δεν την έκαναν οι πολυδιαφημισμένοι σούπερ σταρ των Άγγλων. Αλλά το «πολυεργαλείο» ονόματι Ρόδρι. Φυσικά ξεχώρισαν και οι επεμβάσεις του Αντρέ Ονάνα που έδειξε την κλάση του και μάλλον σε εκείνο το βράδυ οφείλεται η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά και ο Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος φορ ήταν ο μοιραίος για τους Μιλανέζους με όλες τις ευκαιρίες που έχασε.

Οι κορυφαίοι του Champions League

1)Πεπ Γκουαρντιόλα: Άργησε αλλά τα κατάφερε. Δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει και να προσπαθεί να γράψει ιστορία με τη Μάντσεστερ Σίτι στην Ευρώπη. Άκουσε πολλά και διάβασε ακόμη περισσότερα. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έφτασε στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ με τους «πολίτες» και αυτό το οφείλουν σε εκείνον 100%. 

2)Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο. Μόνο και μόνο με την παρουσία του. Οι αντίπαλοι αμυντικοί έβλεπαν εφιάλτες μαζί του. Ακόμα και να μην σκόραρε στα ημιτελικά ή στον τελικό. Πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League και το κατέκτησε αμέσως. Μέσα σε όλα αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ με 12 τέρματα.

3)Ρόδρι: Ο άνθρωπος του τελικού. Ο άνθρωπος της στιγμής. Αλλά ο Ρόδρι και από πιο πριν είχε δείξει ότι είναι ένα κέντρο... μόνος του για τη Μάντσεστερ Σίτι. Κυρίως αυτό φαίνεται όταν εκείνος δεν... παίζει. Όταν απουσιάζει. Είτε λόγω καρτών, είτε λόγω τραυματισμών που μπορεί να έχει. Μόνο τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο ουσιαστική και σημαντική είναι η δουλειά του. Ένας αφανής ήρωας που πλέον χάρη στο γκολ του κόντρα στην Ίντερ είναι ένας κανονικός ήρωας.

4)Κβίτσα Κβαρατσκέλια: Το κάτι το διαφορετικό της περσινής Νάπολι. Το αλοτοπίπερο σε ένα... μονοδιάστατο Champions League. Κάτι οι ντρίμπλες του, κάτι τα φαντασμαγορικά κόλπα ή τελειώματα του. Ναι μεν με τη Νάπολι πήγε ως τους «8» του θεσμού. Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα όλοι τον γνωρίζουν και τον συζητάνε.

5) Λαουτάρο Μαρτίνες: Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν ήταν και οι καλύτερες. Αυτό είναι γεγονός. Όμως, ο Λαουτάρο Μαρτίνες είναι ο ηγέτης της Ίντερ. Και το έδειξε στα δύσκολα οδηγώντας την ομάδα του Μιλάνου στον τελικό με την Μάντσεστερ Σίτι.

Τα 5 καλύτερα γκολ του Champions League

Νο.5 - Έρλινγκ Χάαλαντ vs Μπορούσια Ντόρτμουντ (Φάση ομίλων)

Νο.4 - Ντάργουιν Νούνιες vs Ρεάλ Μαδρίτης (Φάση των «16»)

No.3 - Βινίσιους Τζούνιορ vs Μάντσεστερ Σίτι (Ημιτελικά)

No.2 - Kέβιν Ντε Μπρούιν vs Ρεάλ Μαδρίτης (Ημιτελικά)

No.1 - Ρόδρι vs Μπάγερν Μονάχου (Προημιτελικά)