- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όσα θες να ξέρεις για τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Ενδιαφέροντα fun facts, ιστορίες από παλιές διοργανώσεις και τα φετινά φαβορί
40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Πληροφορίες με αφορμή τον αγώνα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου
Το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου η Αθήνα μεταμορφώνεται σε στάδιο. Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, όπως κάθε χρόνο θα λάβουν τα νούμερα συμμετοχής και θα στηθούν στην εκκίνηση με σκοπό όχι μόνο να διεκδικήσουν το ρεκόρ του τερματισμού και να πετύχουν την καλύτερη δυνατή τους επίδοση στον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που φέτος είναι αφιερωμένος στον ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και να γιορτάσουν μια μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό και την ομαδικότητα.
Το πρωί του Σαββάτου θα γίνει η τελετή έναρξης, θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία κι έπειτα το άναμμα του βωμού, ενώ την Κυριακή στη γραμμή εκκίνησης θα σταθούν περίπου 21.000 δρομείς που ονειρεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδρομή των 42.195 χιλιομέτρων.
Ο 40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας σε αριθμούς
Η διοργάνωση ενός αγώνα όπως αυτός του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας απαιτεί μεθοδική δουλειά αλλά και πολύ προσωπικό προκειμένου να οργανωθούν όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει. Πόσα μπουκάλια νερό θα χρησιμοποιηθούν, πόσες μπανάνες θα καταναλωθούν, πόσοι κώνοι θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής, πόσα μέτρα κορδέλα θα χρειαστεί για τη σηματοδοτήσει των περιοχών;
Συνολικά 70.000 δρομείς θα αγωνιστούν σε όλες τις αποστάσεις του 40ου Μαραθωνίου Αθήνας:
- 21.000 δρομείς δηλώθηκαν στον μαραθώνιο δρόμο
- 21.000 θα τρέξουν στα 5 χλμ.
- 20.000 στα 10 χλμ.
- 8.000 παιδιά σε όλους τους παιδικούς αγώνες
- 18.000 δρομείς από το εξωτερικό, 140 είναι οι χώρες από όπου προέρχονται, εκπροσωπώντας 131 εθνικότητες
- 40.000 φίλαθλοι και θεατές κατά τη διαδρομή και στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου
- 45 εκ. ευρώ έσοδα στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών
- 400 κάδοι ανακύκλωσης θα είναι τοποθετημένοι στη διαδρομή
- 470.000 μπουκάλια νερού
- 60.000 μπουκάλια ηλεκτρολύτες
- 60.000 χυμοί
- 95.000 μπανάνες
- 415 λεωφορεία 50 θέσεων, τα οποία αν τοποθετηθούν σε ευθεία γραμμή θα έχει μήκος 10 χλμ., θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση
- 550 χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν για να εξυπηρετήσουν τους συμμετέχοντες στην αφετηρία, κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο
- 4.500 εθελοντές με το ζεστό τους χαμόγελο θα συνοδεύουν και θα εξυπηρετούν τους δρομείς όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια του πενθημέρου των εκδηλώσεων
- 15 μουσικές μπάντες, κρουστών και Djs θα τονώσουν το ηθικό και θα σκορπίσουν κέφι σε συμμετέχοντες και θεατές
- 150.000 μ. κορδέλα (κόκκινη-άσπρη) θα σηματοδοτήσει διάφορες περιοχές
- 4.000 κιγκλιδώματα, που καλύπτουν απόσταση 8 χλμ., θα τοποθετηθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής
- 500 κώνοι οριοθέτησης περιοχών
- 600 άτομα από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις θα συμβάλουν την Κυριακή (12/11) στην ασφαλή διοργάνωση
- 170 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ
- 20 διασωστικές ομάδες με 330 άτομα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ομάδα
Τα φαβορί του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας
Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι ικανοί και ικανές να φτάσουν στη νίκη διεκδικώντας καλούς χρόνους. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δηλωθεί είναι ο περσινός νικητής Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) και οι Παναγιώτης Καραϊσκος (ΠΓΣ) και Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), ενώ στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας), Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης), Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) και Σταματία Νούλα (ΝΓΣ Ηρακλής Θ.).
Ο φετινός αγώνας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή των ελίτ αθλητών στη διοργάνωση. Ο Έντουιν Κίπροπ Κιπτόο, o Ρονζάς Λοκιτάμ Κιλίμο, Κάντι Φίλιξ και η Καρολίν Τζεπτσιρχίρ από Κένυα, αλλά και η Βάιντα Νεκριοσίνε από Λιθουανία, θα διεκδικήσουν τη νίκη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Οι μικρές ιστορίες του Μαραθωνίου
Από την πρώτη φορά που διεξήχθη το αγώνισμα στις 10 Μαρτίου του 1896, λίγο καιρό πριν από την τέλεση των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ξεχωρίσει μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες, άλλες περιγραφικές, άλλες στατιστικές, με στοιχεία που δεν είναι ευρέως γνωστά στο φίλαθλο κοινό. Για παράδειγμα:
Η απόσταση του Μαραθωνίου είναι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα στο γαλλικό μετρικό σύστημα, ήτοι 26 μίλια και 385 γιάρδες στο βρετανικό αυτοκρατορικό. Η απόσταση που καθιερώθηκε είναι αυτή που έτρεξαν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όταν έγινε μια μικρή αλλαγή στην αρχική διαδρομή για να δοθεί η εκκίνηση μπροστά από το βασιλικό παιδικό δωμάτιο στο παλάτι του Γουίνδσορ.
Για πρώτη φορά Αφρικανός κέρδισε τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο το 1960. Ήταν ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα, που έτρεξε ξυπόλυτος. Αρχικά επρόκειτο να τρέξει με καινούργια παπούτσια, αλλά όταν τα δοκίμασε έβγαλε φουσκάλες. Τον επόμενο χρόνο, πάλι ξυπόλυτος, κέρδισε τον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας και το 1964 έγινε ο πρώτος με συνεχόμενες Ολυμπιακές νίκες, αυτή τη φορά φορώντας παπούτσια.
Ο όρος «παγκόσμιο ρεκόρ» για το αγώνισμα του Μαραθωνίου έγινε αποδεκτός από τη Διεθνή Ομοσπονδία την 1η Ιανουαρίου του 2004. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν τη φράση «καλύτερη επίδοση στον κόσμο».
Στις 12 Οκτωβρίου 2019, ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τερμάτισε σε χρόνο λιγότερο από δύο ώρες και συγκεκριμένα σε 1:59.40.2 στη Βιέννη. Το εγχείρημα ονομάστηκε Ineos 1:59 Challenge. Ο χρόνος δεν αναγνωρίστηκε από την τότε IAAF, γιατί ο αγώνας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, στον Κενιάτη παρέχονταν συνεχώς υγρά, μπροστά του ένα αυτοκίνητο έδινε τον ρυθμό και συνεχώς έτρεχαν μαζί του –σε διάταξη για να περιορίζουν την αντίσταση του αέρα–, ομάδες δρομέων που διαδέχονταν η μία την άλλη.
Ο Γάλλος Γκιγιόμντι Λουστράκ ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2023 τον Μαραθώνιο στην πόλη Ντρομ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας σε 3 ώρες και 25 λεπτά τρέχοντας ανάποδα.
Κάτω από 2:20 έχουν τρέξει 73 γυναίκες, ενώ 95 άνδρες έχουν γράψει ταχύτερο χρόνο από 2:05 (τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023). Μόνο έντεκα γυναίκες και δύο άνδρες από τους συνολικά 168 δεν είναι Αφρικανοί ή αφρικανικής καταγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Μαραθωνίου, ειδικές οδηγίες προς τους συμμετέχοντες αλλά και στους κατοίκους στην επίσημη σελίδα του www.segas.gr.