- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Hado: Το νέο τεχνο-άθλημα που είναι έτοιμο να κατακτήσει και την Ελλάδα
Ο υπεύθυνος του Hado σε Ελλάδα και Κύπρο Γιώργος Μπήτιος μιλάει στην Athens Voice για το νέο sport που συνδυάζει το gaming με τον παραδοσιακό αθλητισμό
Τι είναι το Hado - Πώς παίζεται το ηλεκτρονικό άθλημα που συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακού αθλητισμού - Οι ρίζες του παιχνιδιού, οι κανόνες, οι ομάδες και οι παίκτες στην Ελλάδα
Ένα γήπεδο σάλας 6x10. Μία διαχωριστική γραμμή στη μέση, τρεις παίκτες από κάθε πλευρά, με περιβραχιόνιο και μάσκα προσώπου. Μέσα από τη μάσκα, ο κάθε παίκτης βλέπει τον περιβάλλοντα χώρο, ταυτόχρονα όμως βλέπει και συγκεκριμένα ψηφιακά στοιχεία. Εκτείνει το χέρι του μπροστά και εκτοξεύει μπάλες ενέργειας. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι οι παίκτες επιλέγουν πως θα μοιράσουν τους δέκα «βαθμούς ικανότητας» (ability points) τους, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην ταχύτητα της μπάλας, το μέγεθος της, την ταχύτητα φόρτισης, και το πόσες ασπίδες θα υψώσουν. Οι ασπίδες θα σταματάνε τις μπάλες ενέργειας των αντιπάλων, αλλά δεν θα εμποδίζουν τις αντίστοιχες δικές τους να περνάνε στην απέναντι πλευρά. Σκοπός των παικτών είναι να χτυπήσουν το προστατευτικό πέπλο στο σώμα του αντιπάλου, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη ίσης ενέργειας που συνθέτουν μία «ζωή». Αν ο αντίπαλος δεχτεί μπάλα ενέργειας στη μέση, χάνεται ολόκληρη η «ζωή» πάραυτα. Οι παίκτες και παίκτριες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τους αμυντικούς, τους επιθετικούς και τους τεχνίτες. Οι τελευταίοι αποτελούν μία μέση κατάσταση, καθώς ο ρόλος τους είναι ενίοτε να εκτοξεύουν μεγάλες μπάλες με μικρή ταχύτητα, χτίζοντας ουσιαστικά ένα «ναρκοπέδιο» στην πλευρά της αντίπαλης ομάδας. Μέσα στα 80 δευτερόλεπτα του κάθε set, οι τρεις της κάθε πλευράς πρέπει να παίξουν βάσει οργανωμένου σχεδίου και στρατηγικής, ανάλογα με τους αντιπάλους τους. Δηλαδή ανάλογα με την τακτική που συνήθως επιλέγουν οι τελευταίοι, τη φυσική τους κατάσταση, τους αναπληρωματικούς που ίσως μπουν στο γήπεδο. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών, το «Hado» έχει καταφέρει να συναρπάσει τον κόσμο του αθλητισμού, τόσο του φυσικού όσο και του εικονικού.
HADO: Ποιο είναι το τεχνο-άθλημα που συνδυάζει gaming και παραδοσιακό αθλητισμό
Πρόκειται για ένα τεχνο-άθλημα, το οποίο εισάγει την τεχνολογία αιχμής της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Καθώς δεν απαιτούνται φυσικά χαρακτηριστικά άλλων αθλημάτων, η κάθε ομάδα έχει άντρες, γυναίκες και παιδιά, από 7 ετών και μέχρι και την όποια ηλικία. Το Hado είναι ένα καθόλα δημοκρατικό άθλημα, χωρίς καμία διάκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρωταθλήτρια κόσμου ομάδα της Ιαπωνίας, η οποία αποτελείται από δύο γυναίκες και τρεις άντρες, με τις δύο γυναίκες να είναι σταθερά στη βασική τριάδα. Η σκληρή προπόνηση και εξάσκηση αποτελούν φυσικά αναπόσπαστο μέρος του Hado, όπως και κάθε ανταγωνιστικού αθλήματος. Στο κάθε set (από τα 2 ή 3 συνολικά του κάθε αγώνα), η κίνηση των παικτών είναι ιδιαίτερα έντονη, καθιστώντας το Hado ένα πολύ γρήγορο αερόβιο sport.
Οι ρίζες του αθλήματος βρίσκονται στην Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα, στην έμπνευση του Hiroshi Fukuda. Ο Fukuda, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και με πάθος για τα video games και τον αθλητισμό, ήθελε να συνδυάσει τις δύο αυτές ασχολίες του, ενσωματώνοντας την τεχνολογία σε παραδοσιακές αθλητικές δραστηριότητες. Το 2017, το προϊόν Hado ήταν αρκετά ώριμο ώστε να διεξαχθεί το πρώτο πρωτάθλημα στη χώρα. Δύο χρόνια αργότερα, το άθλημα παρουσιάζεται σε Αγγλία, Γαλλία και Τουρκία. Ο υπεύθυνος του HADO σε Ελλάδα και Κύπρο, Γιώργος Μπήτιος, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα, σε έκθεση που γίνεται εκείνη τη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι Τούρκοι είχαν ήδη φέρει πολύ καλό εξοπλισμό από την Ιαπωνία. Μου άρεσε πάρα πολύ την πρώτη φορά που έπαιξα, οπότε και συμφωνήσαμε άμεσα ώστε να έρθει σε Ελλάδα και Κύπρο», θα πει χαρακτηριστικά ο κος Μπήτιος. «Ύστερα ήρθε η πανδημία και τα lockdowns. Το project μπήκε στον πάγο και ουσιαστικά η πρώτη εμφάνιση του αθλήματος ήταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021. Δε θέλαμε να μπούμε σε μια λογική να κάνουμε επίδειξη του Hado, υπό πολύ αυστηρά μέτρα λόγω πανδημίας, οπότε περιμέναμε. Από εκεί κι έπειτα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.».
Πού βρίσκονται γήπεδα Hado στην Ελλάδα – Οι ομάδες και οι παίκτες
Το πρώτο γήπεδο Hado στήθηκε στο Περιστέρι. Ο Αθλητικός Σύλλογος «Άτρωτος» έχει καταφέρει να εντάξει στην κοινότητα του Hado περίπου 150 ερασιτέχνες αθλητές, φιλοξενώντας μέχρι σήμερα πολλές σχετικές εκδηλώσεις. Στις αρχές του έτους, ήταν έτοιμο ακόμα ένα γήπεδο στην περιοχή της Δάφνης, ενώ έχουν δημιουργηθεί ακόμα δύο pop up courts, σε Μαρούσι και Κερατσίνι. «Όπου βρούμε χώρο στον οποίο μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις για κάποιους μήνες, κρατάμε το γήπεδο σε λειτουργία και μεγαλώνουμε την κοινότητα μας». Ο κος Μπήτιος διακρίνει τρία είδη αθλητών του Hado. «Υπάρχουν άτομα που έρχονται να διασκεδάσουν, μικρά παιδιά συνοδεία των γονιών τους, αλλά και άτομα που έρχονται για να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία σχετικά με το άθλημα. Έχουμε συνομιλήσει με πολλούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και έχουμε έρθει σε συμφωνία με αρκετούς από τους αυτούς. Μέσα από τις σχολικές κοινότητες δημιουργούνται δυνατές ομάδες, οι οποίοι εν τέλει συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το Hado απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, αλλά στην Ελλάδα οι ενήλικες συχνά ξεχνούν πως να διασκεδάζουν μέσα από μία υγιή δραστηριότητα και αφήνουν τα παιδιά να παίρνουν τη σκυτάλη. Ταυτόχρονα, κάνουμε αρκετές εκδηλώσεις και party για εταιρείες, δράσεις team building, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και την εμπορική δραστηριότητα της HADO Greece».
Στη σύγκλιση τεχνολογίας και αθλητισμού, το Hado αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους, με την εξέλιξη και άλλων εικονικών παιχνιδιών να είναι ραγδαία. Τον περασμένο Ιούνιο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε την πρώτη εβδομάδα E-Sports, με το Παρίσι να προγραμματίζει την αντίστοιχη εβδομάδα για το 2024, παράλληλα με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλική πρωτεύουσα. Παρά την άποψη πολύ κόσμου ότι τα εικονικά αθλήματα δεν έχουν θέση σε μια Ολυμπιάδα, υπάρχουν σκέψεις για πειραματική ένταξη E-Sports, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.
Όσον αφορά στη χώρα μας, τα πράγματα φαίνεται να έχουν μπει ήδη σε τροχιά. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθεσία πάνω στα Virtual Games, το Μάρτιο του 2023. Υπάρχει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και έτσι υπάρχει αισιοδοξία πως στη χώρα μας, η ανάπτυξη του αθλήματος θα είναι εφάμιλλη με αυτή χωρών όπως η Τουρκία, η οποία σημειωτέον έχει βάλει το άθλημα Hado σε 15 Σχολές Φυσικής Αγωγής.
Καθώς περιγράφει τα πρώτα βήματα του Hado στην Ελλάδα, ο κος Μπήτιος θυμάται τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις του κόσμου για το νέο αυτό άθλημα/προϊόν:
«Ως επαγγελματίας υπήρξα στέλεχος διοικήσεων σε εταιρείες τεχνολογίας. Ο όμιλος στον οποίο εργαζόμουν για τρία χρόνια είχε πολλά game venues ανά την Ελλάδα, οπότε ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του gaming και των e-sports γενικότερα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γοητεύτηκα από την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας και ανακάλυψα το Hado. Όταν έπαιξα για πρώτη φορά ήταν μία καταπληκτική εμπειρία, και έτσι ήθελα να μάθω περισσότερα. Βλέποντας πως μία απλή εταιρεία startup από την Ιαπωνία δημιούργησε ένα άθλημα από το μηδέν, έσπευσα να αποκτήσω τα δικαιώματα για τη χώρα μας και για την Κύπρο. Φυσικά το να είσαι πρωτοπόρος δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Είχα επιφυλάξεις για το πόσο καλό είναι το προϊόν και αν θα μπορούσε να προωθηθεί ικανοποιητικά στην Ελλάδα. Όταν προσεγγίσαμε τον κόσμο, η βασική απορία ήταν για το αν επρόκειτο για gaming ή άθλημα. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν πήγαμε στη Διοίκηση της Helexpo ζητώντας να συμμετέχουμε στην έκθεση, μας είπανε ότι υπάρχει ήδη περίπτερο για gaming. Αφού τους εξηγήσαμε, προς τιμήν τους μας είπαν πως θα ήθελαν να το δοκιμάσουν. Ήρθε η διοίκηση, ο Πρόεδρος ο κος Τζήκας, μαραθωνοδρόμος παρεμπιπτόντως, και αγωνίστηκε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Ποζρικίδη. Τους άρεσε η έντονη άσκηση και έτσι συμφώνησαν να μας βοηθήσουν να το παρουσιάσουμε στην πρώτη έκθεση μετά την πανδημία. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με χώρο gaming, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έντονο άθλημα που απαιτεί φυσική κατάσταση.»
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα HADO στην Ιαπωνίας
Για τη διάδοση του αθλήματος, κλειδί αποτελεί η αύξηση του αριθμού των γηπέδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και η διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Λόγω των υλικών κατασκευής των κτιρίων, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσουν ένα γήπεδο Hado. Το δε επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται με αργούς ρυθμούς, καθότι οι περισσότεροι επενδυτές χρειάζονται κάποιο χρόνο ώστε να κατανοήσουν το καινούριο αυτό άθλημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διακρίνουν τις ευκαιρίες κερδοφορίας. Οι άνθρωποι του αθλήματος στη χώρα είναι σίγουροι πως μέσα στο επόμενο έτος, τόσο ο αριθμός των γηπέδων, όσο και οι επενδυτές, θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στις 22 Οκτωβρίου και σε μία στιγμή ορόσημο, η χώρα μας συμμετείχε μαζί με άλλες δέκα χώρες στο Παγκόσμιο Πρώτάθλημα HADO, το οποίο διεξήχθη στο Τόκυο. Ο Γιώργος Μπήτιος περιγράφει, ως μέλος της ελληνικής αποστολής, την απόδοση της εθνικής μας ομάδας, καθώς και τη συνολική εμπειρία.
«Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκυο συμμετείχαν οι καλύτερες ομάδες του κόσμου. Χαίρομαι πολύ για το ότι δώσαμε το παρών, είναι σίγουρα μεγάλη στιγμή το να παίζεις απέναντι σε Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα, ομάδες που έχουν ήδη παράδοση στο HADO, αλλά και στα E-Sports γενικότερα. Στα προκριματικά, κάναμε συνολικά πέντε νίκες και πέντε ήττες παίρνοντας την έκτη θέση, ενώ χάσαμε από τις μεγάλες ομάδες με έναν πόντο διαφορά. Η ίδια η HADO έκανε ειδική μνεία στην εθνική μας ομάδα σε άρθρο της, για το πως καταφέραμε πολύ σύντομα να έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Τα συγχαρητήρια αξίζουν πρωτίστως στον Σπύρο Σπάτουλα, πρώτο προπονητή και παίκτη που έφτασε σε αυτό το υψηλό επίπεδο, αλλά και σε παίκτες όπως ο Αντρέϊ Παβέλ και ο Χρήστος Διαμάντης, μέλη της ομάδας που ταξίδεψε στην Ιαπωνία. Είμαστε πλέον ένα σημαντικό όνομα στο παγκόσμιο Hado, παρόλο που φυσικά δεν συγκρινόμαστε με χώρες όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, οι οποίες έχουν βοήθεια και στήριξη από φορείς και οργανισμούς. Όπως σας είπα, η Τουρκία έχει το Hado σε 15 Σχολές Φυσικής Αγωγής, οπότε η εθνική της ομάδα αποτελείται από 100 φοιτητές» εξηγεί.
«Όσον αφορά τη διοργάνωση στο Τόκυο, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από τον τρόπο λειτουργίας, δε μου κάνει καμία εντύπωση το ότι έχουν φτάσει στο υψηλό αυτό επίπεδο. Παντού υπάρχουν εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις τεχνοαθλητισμού, πολλά διάσπαρτα γήπεδα βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα. Σκεφτείτε πως όσο ήμασταν εκεί, δυσκολευτήκαμε να βρούμε γήπεδο ώστε να κάνουμε προπόνηση. Στο τουρνουά, χάσαμε από την Κίνα με 2-0 set, 4-1 και 4-1. Ήταν μία αξιοπρεπής ήττα αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετωπίσαμε μία ομάδα πολύ καλύτερη και σίγουρα πιο έτοιμη, με ένα οικοσύστημα πολλών δεκάδων γηπέδων και περίπου 600.000 αθλητών Hado! Πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση αλλά ηττηθήκαμε στις λεπτομέρειες. Όσο μεγαλώνει η κοινότητα μας στην Ελλάδα, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχουμε νίκες και σε αυτό το επίπεδο.» αναφέρει.
Το μέλλον και η διάδοση του Hado στην Ελλάδα – Οι παίκτες που ξεχωρίζουν
Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, το Hado έχει πολλά ακόμα βήματα εξέλιξης στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη αρκετοί καλοί προπονητές και παίκτες, ωστόσο η κοινότητα παραμένει σχετικά μικρή. Οι υπεύθυνοι του αθλήματος στη χώρα μας έχουν προσεγγίσει αθλητές από τα μαχητικά αθλήματα κυρίως όπως το kick boxing, το Soo Bahk Do και το jiu jitsu, ανθρώπους από το χώρο του fitness, ενώ νέες ομάδες κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους. Ο ΑΣ Άτρωτος παραμένει αιχμή του δόρατος για το ελληνικό HADO, έχει συμμετάσχει μάλιστα και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης το 2021, όπου και κατέλαβε την τέταρτη θέση. Τον Οκτώβριο του 2022, διοργανώθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Άλσος Περιστερίου και με συνδιοργανωτή τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου. Αγωνίστηκαν 11 ομάδες, μεταξύ των οποίων και η ομάδα e-sports του Παναθηναϊκού. Ένα μήνα μετά στο Σαν Ραφαέλ της Κυανής Ακτής στη Γαλλίας, έλαβε χώρα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από αθλητές του Άτρωτου και της ZeroLag (ομάδα e-sports). Η εθνική ομάδα αποτελούμενη από τους Σπύρο Σπάτουλα, Χρήστο Διαμάντη, Ερμή Φιλίππου και Αχιλλέα Μπότσαρη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και μαζί την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ιαπωνία.
«H Zero-Lag έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο προπονείται στην Αθήνα. Καθώς παίρνουμε μηνύματα από αρκετό κόσμο και αυξάνεται το ενδιαφέρον για το άθλημα, ευελπιστούμε ότι σύντομα στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει γήπεδο και επίσημη ομάδα, ενώ αντίστοιχες βλέψεις υπάρχουν για την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο της Κρήτης.», αναφέρει ο κος Μπήτιος. «Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που θέλουν να εμπλακούν, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο Πανιώνιος και ο Μακεδονικός. Αυτές οι ομάδες έχουν ενεργές ακαδημίες και σοβαρές υποδομές, γνωρίζουν δε τι σημαίνει να δουλεύεις με μικρά παιδιά. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη σχολική κοινότητα. Τον περασμένο Μάϊο έγινε το πρώτο σχολικό πρωτάθλημα, με συμμετοχές από έξι σχολεία της Δυτικής Αττικής και πρωταθλήτρια την ομάδα του 24ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου. Οι μαθητές της πρωταθλήτριας προπονούνταν κάθε Σάββατο στο HADO Academy Περιστερίου, έφτασε δε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να συμμετέχει και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες της ομάδας δεν έχουν κλείσει καν τα δέκα τους χρόνια.».
Όπως κάθε νέο άθλημα, έτσι και το Hado θα πρέπει να περάσει από τη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να αναγνωριστεί ως επίσημο sport. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για διεύρυνση της κοινότητας και της επαφής του κόσμου με το άθλημα, αλλά και με τον τεχνοαθλητισμό και την επαυξημένη πραγματικότητα γενικότερα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα δύο υπάρχοντα γήπεδα, που βρίσκονται σε Περιστέρι (Ταντάλου 10) και Δάφνη (Μπουμπουλίνας 6, κοντά στο μετρό), ή στην επίσημη ιστοσελίδα hado.gr, όπου θα βρουν τις σχετικές πληροφορίες για μαθήματα, προπονήσεις, ομάδες κ.α.
Ένας νέος τύπος αθλητισμού είναι ήδη εδώ. Αναλυτές έχουν προβλέψει πως μέσα στο 2023, το 15,5% των χρηστών του διαδικτύου στις ΗΠΑ, έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον έναν αγώνα e-sports, σε διάστημα ενός μηνός. Με βάση αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο τεχνο-αθλητισμός δείχνει ικανός μελλοντικά να ξεπεράσει σε δημοφιλία πολλά παραδοσιακά events, όπως πχ η Formula 1. Η κοινότητα του HADO μεγαλώνει συνεχώς και σε κάθε γειτονιά των μεγάλων αστικών κέντρων, ένα νέο γήπεδο δείχνει ικανό να κάνει τη διαφορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελευταίο ματς για το 2024 - Οι παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή
Σε δαιμονιώδη φόρμα η ομάδα του Σιμεόνε - Πέτυχε τη 12η συνεχόμενη νίκη της
Eπικράτησε της Λαμίας με το πενιχρό 1-0
Η φάση που ξεχώρισε στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Super League και η βαθμολογία
Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν τον πρώτο γύρο με 11 νίκες
Ποια άλλα ονόματα βρίσκονται μαζί του στη λίστα
Έμαθε την αντίπαλό του στα play-off και το «εμπόδιο» που θα πρέπει να ξεπεράσει
O προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης μίλησε την παραμονή του αυριανού αγώνα με τη Μπαρτσελόνα
Αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού για το καλύτερο τέρμα της τελευταίας αγωνιστικής του Conference League
Μετά το κάταγμα περόνης που υπέστη
Η κλήρωση για τους «16» θα διεξαχθεί στις 21 Φεβρουαρίου
Γεμίζει με χρυσές σελίδες τα βιβλία της ιστορίας του ο «Βασιλιάς»
Η συγκινητική κίνηση του άσου της Μπασκόνια μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό
Αρνητικό ρεκόρ από αυτά που δεν συνηθίζει ο Αμερικανός σταρ
Μετά τη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού
Το «μονοπάτι» για το «τριφύλλι» στο Conference League
Το πρώτο του μήνυμα μετά τον τραυματισμό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.