Λιγότερο κρέας θα έχει το μενού των αθλητών στους Ολυμπιακοί Αγώνες
Φακές, φυτικές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές τροφές
Ολυμπιακοί Αγώνες: Λιγότερο κρέας στο μενού των αθλητών - Φακές, φυτικές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές τροφές
Περισσότερες από 500 προτάσεις περιλαμβάνει το μενού που διαμορφώνεται από τους έμπειρους σεφ στο Παρίσι εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην γαλλική πρωτεύουσα. Ωστόσο, ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί, είναι η μείωση στην κατανάλωση κρέατος, μία πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο βελτίωσης της διατροφής των πολιτών.
«Είναι βέβαιο ότι όταν σκεφτόμαστε την παραδοσιακή κουζίνα, το μυαλό μας πάει περισσότερο στο μοσχαρίσιο κρέας ή σε μία πιπεράτη μπριζόλα, παρά στο ριζότο από κινόα», λέει γελώντας η Αμαντίν Σενιό, μία από τις τρεις σεφ που θα προωθήσουν την γαλλική γαστρονομία στους 15.000 αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό.
Παράλληλα, ο Αλεξάντρ Ματσιά, θα προτιμούσε ένα πιάτο με φραγκόκοτες και καραβίδες, αλλά θα χρησιμοποιήσει μόνο λίγο ψαράκι για να συνοδεύσει τα πιάτα του με λαχανικά και όσπρια, ενώ ο Ακράμ Μπεναλάλ, έχει επιλέξει λαχανικά με μούσλι από κινόα.
«Είναι φανταστικό από την άποψη του πρασίνου», υποστηρίζει ο Λοράν Παστέρ, διευθυντής έργου του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι στόχος των αρμοδίων, είναι να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στα μενού με τοπικά προϊόντα και λιγότερη ζωική πρωτεΐνη.
Φακές, φυτικές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές τροφές
Πράσινες φακές από το Ile-de-France με skyr (είδος γιαουρτιού) με κόλιανδρο και καλαμποκέλαιο, είναι η συνταγή «υπογραφή» της εταιρείας που έχει αναλάβει την διατροφή των αθλητών στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.
«Το 33% της προσφοράς είναι σε φυτικές πρωτεΐνες. Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή», εκτιμά ο Παστέρ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε αθλητής θα βρει «αυτό που θέλει» ανάμεσα στις περισσότερες από 500 συνταγές που θα σερβίρονται κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Κι΄αυτό, επειδή μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικές πρωτεΐνες και όσπρια, που είναι καλή για τον πλανήτη, δεν είναι κατάλληλη για όλους τους αθλητές, όπως επισημαίνει η ΟΛυμπιονίκης και διατροφολόγος, Ελέν Ντεφράνς, μέλος της επιτροπής αθλητών για το «Παρίσι 2024»: «Αν η φυτική διατροφή είναι μεγάλη τάση και αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές προστατεύουν τον οργανισμό, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιβάλουμε σε όλους. Μερικοί άνθρωποι θα βρουν αμινοξέα στις φυτικές πρωτεΐνες, αλλά δεν προσαρμόζονται όλοι οι οργανισμοί. Οσο για τα όσπρια, είναι αρκετά πολύπλοκα τρόφιμα στην πέψη».
Τα πιάτα των σεφ θα «εμπλουτίσουν» έτσι τη συνολική προσφορά και μάλλον θα προορίζονται για γευσιγνωσία μετά τις δοκιμές.
«Με ενδιέφερε ό,τι έχει να κάνει με τις χιλιοθερμίδες και άλλα πράγματα, αλλά δεν είμαι εδώ για αυτό. Ένας αθλητής δεν θα έρθει να φάει στο σπίτι μου την παραμονή του αγώνα του. Είμαστε εδώ για να φέρουμε την γαλλική τεχνογνωσία σ΄αυτήν την γιορτή», τόνισε ο Ματσιά, πρώην μπασκετμπολίστας υψηλού επιπέδου και σεφ με τρία αστέρια Michelin.
Η «βιτρίνα» της γαλλικής κουζίνας
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα χρησιμεύσουν ως «βιτρίνα» για να δείξουν ότι η γαλλική κουζίνα είναι σύγχρονη και θα μπορούσε να γίνει «κομβική στιγμή» για την αλλαγή των συνηθειών, πρόσθεσε ο Λοϊκ Μπιενασίς, ιστορικός στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιστορίας και Επιστημών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Ιστορικά, δεν υπάρχει σπουδαίο γεύμα γαλλικού τύπου χωρίς κρέας. Το να λέμε «ας φτιάξουμε υπέροχη γαλλική κουζίνα και εξαλείφουμε το κρέας» είναι αντιστροφή της οπτικής γωνίας», υπογραμμίζει.
Σε μια πρόσφατη έκθεση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας, η καθημερινή εφημερίδα «Libération» επικαλέσθηκε στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών για το Κλίμα, σύμφωνα με τα οποία οι Γάλλοι καταναλώνουν «περισσότερο από το διπλάσιο κρέας και ζωικά προϊόντα από τον παγκόσμιο μέσο όρο» και πρόσφερε συνταγές μπάρμπεκιου χωρίς κρέας.
Μια ιδέα που υλοποιήθηκε εφέτος το καλοκαίρι στο «Trianon Palace» στις Βερσαλλίες, με σουβλάκια χωρίς κρέας καθώς και ένα μπιφτέκι από παντζάρι και κινόα.
Η πράσινη αλλαγή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «δεν μας εκπλήσσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βοηθός σεφ του παλατιού, Αμπντουραχμάν Σισέ, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί και Ασιάτες τουρίστες, αλλά και Γάλλοι, ζητούν όλο και περισσότερο πιάτα για χορτοφάγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση αυτή, που έχει καθιερωθεί σε αρκετά γήπεδα τα τελευταία χρόνια
Στο 9-7 το ρεκόρ των ερυθρόλευκων
Η ανάρτηση του Γάλλου σέντερ του Παναθηναϊκού
Μητέρα θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο η δις Ολυμπιονίκης
Ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην τρίτη μεταγραφική κίνηση ενίσχυσης της εποχής Αριστοτέλη Μυστακίδη
Η απίθανη ατάκα για τα δημοσιεύματα περί φυγής από τους Μπακς
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Οι 8 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες - ανάμεσά τους και η ΑΕΚ - προκρίθηκαν απευθείας
Η ΑΕΚ με μια απίθανη ανατροπή κόντρα στην Κραιόβα επικράτησε με 3-2 και προκρίθηκε στους «16»
Ο Σέρβος σούπερ σταρ ανέβασε story στο Instagram αποθεώνοντας τον 14χρονο τενίστα
Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Η αστυνομία του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό
Δύο νίκες απέχει από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Euroleague ο Παναθηναϊκός
Τον τελευταίο της αγώνα στη League Phase του Conference League δίνει απόψε η Ένωση
Στον ενδιάμεσο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο στην Τούμπα
Πλέον, οι Πειραιώτες περιμένουν ποιος θα είναι ο αντίπαλός τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης
Στην 4η θέση της League Phase του Κυπέλλου, αν ο Ολυμπιακός κερδίσει τον Ηρακλή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.