- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Bad Blue Boys: Ποιοι είναι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Η δράση των σκληροπυρηνικών οπαδών της κροατικής ομάδας που πρωταγωνίστησαν στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ
Bad Blue Boys: Η ιστορία των φανατικών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που σκόρπισε τρόμο στη Νέα Φιλαδέλφεια
Η κοινή γνωμή παρακολουθεί σήμερα σοκαρισμένη τον απόηχο από τη χθεσινή δολοφονική επίθεση οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία άφησε πίσω της ένα νεκρό παιδί, μια οικογένεια διαλυμένη, τραυματίες και τη χώρα σε κατάσταση σοκ από τα χθεσινά επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό το παιχνίδι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ αναβλήθηκε ως ένδειξη πένθους και παρ' όλο που είχε χαρακτηριστεί ως αγώνας υψηλής επικινδυνότητας από την UEFA χωρίς την παρουσία φιλοξενούμενων στις κερκίδες της «Αγίας Σοφίας», κανείς δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο, με τις ευθύνες να βαραίνουν πολλούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της ομάδας από το Ζάγκρεμπ πρωταγωνιστεί αρνητικά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Από τα χρόνια της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέχρι και σήμερα η φήμη των «Bad Blue Boys» ξεπερνάει τα όρια της Κροατίας και φόβος σκεπάζει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να φιλεξενήσουν τη Ντιναμό Ζάγρεμπ για χάρη κάποιας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ποια είναι όμως η ιστορία τους και τι κατάσταση επικρατεί στην Κροατία σε σχέση με τον φασισμό και το ποδόσφαιρο;
Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Όταν οι Bad Blue Boys ξεκίνησαν έναν εμφύλιο
Αν βρεθεί κάποιος στο Ζάγκρεμπ για ταξίδι σίγουρα ανάμεσα στα σπίτια του κέντρου της πόλης, που θυμίζουν κάτι από την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα ξεχωρίσει το στάδιο Μάξιμιρ. Εκεί είναι και η αρχή της ιστορίας μας σχετικά με την ομάδα και τους οπαδούς της, που λέγεται ότι διέλυσαν την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Για να μπορέσει να αντιληφθεί κάποιος τι περίπου γίνεται με το ποδόσφαιρο στα Βαλκάνια, θα πρέπει να ανατρέξει στον Μάιο του 1990 και το μεγάλο ντέρμπι Ντιναμό Ζάγκρεμπ εναντίον Ερυθρού Αστέρα.
Η κατάσταση εβδομάδες πριν το παιχνίδι μύριζε μπαρούτι με τα πολιτικά κόμματα των δύο πλευρών να έχουν ανεβάσει την ένταση στα ύψη, σε μία χώρα που βρισκόταν στα πρόθυρα του εμφυλίου. Τα πράγματα δεν διέφεραν και πολύ στο αθλητικό κομμάτι με τις δύο πλευρές να χαρακτηρίζονται από τις εθνικιστικές τάσεις τους. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα σε μία στιγμή άρχισαν να τραγουδούν πως «Η Κροατία ανήκει στη Σερβία» και παράλληλα να κάνουν φύλλο και φτερό τα καθίσματα του γηπέδου. Αυτό εξόργισε τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγρεμπ και άρχισαν να επιτίθενται με ό,τι έβρισκαν εύκαιρο μπροστά τους.
Το πραγματικά σοκαριστικό ήταν όταν μέλη των δύο ομάδων άρχισαν να μπλέκονται και αυτοί στα επεισόδια. Όταν οι αστυνομικοί είχαν ακινητοποιήσει μερικούς φιλάθλους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο αρχηγός της Ζβόνιμιρ Μπόμπαν άρχισε να επιτίθεται με κλοτσιές προς τη μεριά τους. Η φωτογραφία του να ορμάει μαινόμενος προς το μέρος των σωμάτων ασφαλείας έγινε ένα είδους «σημαίας» από τους «μπλε» του Ζάγκρεμπ και χρησιμοποείται μέχρι και σήμερα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι φανέρωσε το μίσος ανάμεσα σε δύο λαούς, που ξεπερνούσε τα όρια των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες φαίνεται πως ήταν η τελευταία σταγόνα και έναν χρόνο μετά ξεκίνησε και ο εμφύλιος, ο οποίος άφησε πίσω του 15.000 απώλειες και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα οι φανατικοί οπαδών των ομάδων πρωτοστάστησαν στις εχθροπραξίες και δεν είναι τυχαίο πως τα «μεγάλα κεφάλια» των συνδέσμων έχουν από τότε σχέσεις ακόμα και με υψηλά πρόσωπα της κοινωνίας στις δύο χώρες.
Bad Blue Boys: Ποιοι είναι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγρεμπ
Η φήμη των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ξεπερνάει τα σύνορα της Κροατίας, καθώς είναι γνωστό πως ανήκουν στους πιο «σκληρούς» τις Ευρώπης έχοντας στον λογαριασμό τους μία σειρά από πολλά περιστατικά βίας και αναφορές για ακροδεξιές ή ακόμα και φασιστικές καταβολές. Ο σύνδεσμός τους ιδρύθηκε το 1986 και είναι ο βασικός πυρήνας των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ομάδα της χώρας.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες είναι από τα πρώτα οπαδικά κινήματα που ξεκίνησαν τον όρο κερκίδα–ορχήστρα. Ένας οργανωτής βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω στο κάγκελο και από κάτω του όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι κρέμονται από τα χείλη του, ώστε να επαναλάβουν με πάθος κάθε σύνθημα για χάρη της ποδοσφαιρικής τους ιδεολογίας. Αν δεν το πράξουν, ίσως τότε να υπάρξουν συνέπειες. Ο οργανωτής πολλές φορές δεν παρακολουθεί στιγμή από το παιχνίδι. Δουλειά του είναι να δίνει τον ρυθμό και να παρατηρεί ποιοι δεν τραγουδάνε. Αυτό μέσα στη δεκαετία του 1990 έγινε μόδα και στις κερκίδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιταλία και η Γερμανία.
Οι Bad Blue Boys είναι περιβόητοι σε όλη την ηπειρό για τους ακραίους τρόπους και συμπεριφορές τους. Μάλιστα δεν έχουν διστάσει να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ακόμα και κατά των παικτών της ίδιας τους της ομάδας. Το 2000 ήρθαν σε σύγκρουση με την ιταλική αστυνομία στους δρόμους του Μιλάνου και άφησαν πίσω τους χάος με 100 τραυματίες και 50 συλληφθέντες συνολικά. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τα έχουν βάλει και με τους παίκτες της ίδια τους της ομάδας. Οι BBB συχνά επισκέπτονται το προπονητικό κέντρο της αγαπημένης τους ομάδας για να εμψυχώσουν τους παίκτες τους αλλά όχι μόνο γι' αυτό. Σε ένα περιστατικό που έκανε αίσθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο παρελθόν 50 οπαδοί εισέβαλαν στο αθλητικό κέντρο και απαίτησαν οι παίκτες να βγάλουν τα ρούχα τους, διότι βάση των εμφανίσεών τους εκείνη την περίοδο δεν άξιζαν να φοράνε τα χρώματα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ακόμα δεν δίστασαν να τα βάλουν και με τον πρόεδρο της ίδιας τους της ομάδας όταν θέλησε να αλλάξει το όνομα της Ντιναμό σε Κροάσια Ζάγρεμπ, προξενώντας πολλές υλικές ζημιές σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια έντονων διαμαρτυριών.
Σχετικά με την άποψη των μελών των Bad Blue Boys για τα περιστατικά βίας δεν χρειάζεται να πάμε μακριά και απλά να ανατρέξουμε σε παλαιότερς δηλώσεις ενός από τα μέλη τους σε Άγγλο δημοσιογράφο. «Το να παλεύω είναι το πάθος μου. Είναι σαν να έρχομαι σε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες ταυτόχρονα» είχε δηλώσει μπροστά στις κάμερες.
Οι Bad Blue Boys και ο φασισμός στην Κροατία
Η Κροατία για πολλά χρόνια προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του φασισμού και της ακροδεξίας, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στις παλιές γενιές της χώρας οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τα εγκλήματα που διέπραξε η ρατσιστική, ναζιστική, τρομοκρατική οργάνωση της Ουστάσε την περίοδο 1929-1946 αφήνοντας πίσω της πάνω από 300.000 θύματα. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά η Κροατία προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό το σκοτάδι αλλά μάταια.
Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, θα ήταν παράλογο να περιμένει κάποιος πως αυτή η κανονικοποίηση της συγκεκριμένης ιδεολόγιας δεν θα επηρεάσει και το ποδόσφαιρο. Η Κροατία δεν είναι η εξαίρεση σε αυτό. Οι κάτοικοι της χώρας χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο δέσιμό τους με την πατρίδα και μάλιστα το τραγουδούν και στον ύμνο της χώρας τους λέγοντας «da svoj narod Hrvat ljubi» δηλαδή «Ένας Κροάτης πάντα αγαπά την πατρίδα του».
Η Κροατία σαν έθνος έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του αθλητικό κόσμου για πολλά περιστατικά, που είναι ξεκάθαρες αναφορές στο σκοτεινό παρελθόν της χώρας. Ένα από τα πιο γνωστά είναι αυτό με τον Γιόσιπ Σίμουνιτς, ο οποίος αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 η κάμερα τον έπιασε να τραγουδάει συνθήματα τα οποία είναι συνδεδέμενα με τα χρόνια της Ουστάσε. Η FIFA τιμώρησε βαριά τον Σίμουνιτς με χρηματικό πρόστιμο 24.000 ευρώ και τιμωρία δέκα αγωνιστικών.
Ο συγκεκριμένος παίκτης έπαιξε για πολλά χρόνια στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Bad Blue Boys έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές πως έχουν ναζιστικές και φασιστικές ιδέες. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που κάμερες έχουν πιάσει πολλά από τα μέλη της με νεο-φασιστικά μπάνερ και σλόγκαν. Το 2020 μια φωτογραφία προκάλεσε σοκ στη κοινή γνώμη, καθώς μέλη των Ultras πόζαραν μπροστά στον φακό κρατώντας ένα πανό που έλεγε «Θα γ****ε τις Σέρβες και τα παιδιά τους». Στην ίδια φωτό φαίνεται επίσης και το σήμα της Ουστάσε. Πριν περίπου έναν χρόνο πολλά μέλη των BBB περπατούσαν στους δρόμους του Μιλάνου πριν από ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ και κάμερες τους έπιασαν να κάνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Το ποδόσφαιρο της Κροατίας βασανίζεται εδώ και πολλά χρόνια από τέτοιες συμπεριφορές και με ιδεολογίες, που ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στο άθλημα που αγαπάμε δεν χωράει το μίσος και η βία. Το ποδόσφαιρο όπως και ο αθλητισμός θα έπρεπε να ενώνει και όχι να χωρίζει τους λαούς. Ας ελπίσουμε πως ο 29χρονος Μιχάλης είναι το τελευταίο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας.