Αθλητισμος

Ο αιφνίδιος θάνατος του 15χρονου Άρη και ο νέος αθλητικός χώρος στην Κίμωλο

Μιλήσαμε με τον πατέρα του, Νίκο Σκαρέντζο, για την πρωτοβουλία και τη βοήθεια της οργάνωσης «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά»

Γιώργος Δρίτσας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Άρης Σκαρέντζος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία των 15 ετών - Οι γονείς του και η οργάνωση «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά» χτίζουν γηπεδάκια μπάσκετ για όλα τα παιδιά στην Κίμωλο

Ο Άρης Σκαρέντζος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2007 μαζί με τη δίδυμη αδερφή του. Πάντα ήταν ένα ζωηρό, έξυπνο αγόρι και μεγάλο πειραχτήρι. Ήταν ανήσυχο πνεύμα, σαν να βιαζόταν να ζήσει και να γευτεί όσα περισσότερα μπορούσε απ’ τη ζωή.

Το βράδυ της 16ης προς 17η Ιανουαρίου 2023 η καρδιά του Άρη σταμάτησε να χτυπά. Έτσι στα ξαφνικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς κανένα πρότερο σύμπτωμα, παρά τις τακτικές καρδιολογικές εξετάσεις λόγω του ότι ήταν και αθλητής. Οι γονείς του, η αδερφή του, οι φίλοι του και όσοι τον γνώριζαν, συγκλονίστηκαν από το γεγονός. Ταυτόχρονα όμως θέλησαν όλη την αγάπη και την υποστήριξη που ένιωσαν, να την επιστρέψουν κάπου και η μνήμη του Άρη να μείνει ζωντανή.

Έψαξαν πολύ προσεκτικά και βρήκαν μια μικρή οργάνωση αφιερωμένη στη μνήμη δύο νέων φίλων, του Πάνου και της Χρυσηίδας, που χάθηκαν κι αυτοί τόσο νωρίς, όπως ο Άρης.

Η οργάνωση «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά» παλεύει με μόνη στήριξη αυτή των φίλων της και του κόσμου που τη γνωρίζει και την εμπιστεύεται. Βασική της φροντίδα είναι να κάνει λίγο καλύτερη τη ζωή νέων και παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Πρώτος στόχος ήταν να φτιαχτούν γηπεδάκια μπάσκετ για τα παιδιά που μοιράζονται με τον Άρη την ίδια αγάπη για το μπάσκετ, ξεκινώντας από την όμορφη Κίμωλο των 800 περίπου κατοίκων.

Μιλήσαμε με τον πατέρα του Άρη, Νίκο Σκαρέντζο, για την όμορφη πρωτοβουλία τους.

Πώς ανακαλύψατε την οργάνωση «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά» και ποια είναι η δράση της μέχρι σήμερα;
Όταν συνέβη ο αιφνίδιος θάνατος του γιου μας, η πρώτη μας σκέψη και ανάγκη ήταν να κάνουμε κάτι στη μνήμη του. Ξέραμε ότι πολλοί γνωστοί και φίλοι θα ήθελαν να βοηθήσουν. Δεν θέλαμε να είναι κάποια πολύ γνωστή οργάνωση αλλά κάποια μικρή και αφανής, που να δραστηριοποιείται στην προσφορά στα παιδιά και να κάνει ουσιαστική δουλειά. Ψάχνοντας και ρωτώντας άτομα που εμπιστευόμαστε, κάποιος φίλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πάνος και Χρυσηίδα - βοήθεια στα παιδιά» μας μίλησε σχετικά και έτσι προσεγγίσαμε τους υπεύθυνους.
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2006 στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, ενώ το 2010 συμπεριέλαβε και τη μνήμη της Χρυσηίδας Σπαχή. Τα παιδιά ήταν παιδικοί φίλοι και χάθηκαν και οι δύο δυστυχώς πολύ νέοι.
Εξαρχής στόχος των ανθρώπων της οργάνωσης ήταν να κάνουν ευκολότερη και πιο χαρούμενη τη ζωή νέων παιδιών που στερούνται αγαθών ή βρίσκονται σε ανάγκη ή που η τύχη ή η αρρώστια τα εμποδίζει να σταδιοδρομήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες και ταλέντα, ή σε παιδιά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές που μειονεκτούν.

Η δράση τους από το 2006 εκτείνεται από τη Δράμα μέχρι το Νεπάλ, από την Κένυα μέχρι τη Νίσυρο (και σε λίγο στην Κίμωλο και στα Τζουμέρκα). Έχουν μέχρι τώρα στο ενεργητικό τους γηπεδάκια μπάσκετ, βιβλιοθήκες, εξοπλισμό εργαστηρίων και αιθουσών, υποστηρικτικά μηχανήματα για νεογνά, νηπιαγωγεία, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, παιδικές χαρές και άλλα πολλά.

Πώς επιλέξατε την Κίμωλο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για τον αθλητικό χώρο εκεί;
Όλα ξεκίνησαν μιλώντας με την υπεύθυνη και ψυχή της οργάνωσης, τη κυρία Διόνη Βαρδάκα. Στην κουβέντα μας για την απώλεια των παιδιών μας, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Πάνος και ο Άρης είχαν μια κοινή αγάπη, το μπάσκετ.
Εντωμεταξύ κάποια φίλη της οργάνωσης, που έχει σχέσεις με την Κίμωλο, είχε δει ότι τα παιδιά εκεί προσπαθούσαν να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν σε ένα μισοκατεστραμμένο και επικίνδυνο γι’ αυτά γηπεδάκι. Ενημέρωσε, λοιπόν, τους υπεύθυνους της οργάνωσης και μπήκε στα σκαριά η ανάπλαση του χώρου. Το έργο μόλις τελείωσε. Στις 14 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια αυτού του μικρού χώρου άθλησης, αλλά τόσο σημαντικού για τα παιδιά και τους νέους του νησιού.

Ποια ήταν η ανταπόκριση ως σήμερα;
Η προσπάθεια για συγκέντρωση χρημάτων ξεκίνησε αρχικά από φίλους, γνωστούς και μέλη της οργάνωσης. Στην πορεία κι όταν διαπιστώσαμε το συνεκτικό δεσμό των δύο παιδιών –το μπάσκετ–, σκεφτήκαμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε σε περισσότερο κόσμο και να στοχεύσουμε όχι σ’ ένα γηπεδάκι αλλά σε όσα περισσότερα μπορούμε.
Έτσι ξεκινήσαμε την προβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η ανταπόκριση για μας είναι πραγματικά συγκινητική. Έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα ποσό που επιτρέπει την ολοκλήρωση του αθλητικού χώρου στην Κίμωλο και μας κάνει να ελπίζουμε ότι ίσως καταφέρουμε και κάτι παραπάνω.

 Έχετε χτίσει σχέσεις με την κοινότητα της Κιμώλου, χάρη σε αυτή τη διαδικασία;
Οι σχέσεις έχουν χτιστεί ουσιαστικά μεταξύ της Οργάνωσης και της κοινότητας του νησιού. Η κα Βαρδάκα, εκτός από τις τηλεφωνικές επαφές με τον Δήμαρχο και τον Διευθυντή του σχολείου, επισκέφτηκε το νησί τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια των εργασιών. Εκεί με τις προσωπικές επαφές, η επικοινωνία και η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που είχαν προκύψει, έγινε πιο εύκολη. Ήρθε σ’ επαφή με τα παιδιά του σχολείου, τους καθηγητές και μέλη της τοπικής κοινωνίας και συμφώνησαν όλοι μαζί ότι αυτό το γηπεδάκι που θα είναι δικό τους θα πρέπει να το αγαπούν, να το φροντίζουν και να το προσέχουν (κυρίως από τον καλοκαιρινό τουρισμό…). Με ένα ποτηράκι κρασί και κουβεντούλα, λύνονται όλα τα προβλήματα πιο εύκολα…
Τώρα που στις 14/6 μια μικρή ομάδα από φίλους της οργάνωσης και φίλους του Άρη θα επισκεφθεί το νησί για τα εγκαίνια του γηπέδου, η επικοινωνία και οι σχέσεις με τους ανθρώπους της Κιμώλου θα δυναμώσουν.

Έχετε αντιμετωπίσει εξωτερικές δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια;
Όπως γνωρίζετε, μια τέτοια δράση σ’ ένα ακριτικό νησί με όχι καθημερινή πρόσβαση (εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες) έχει αρκετές δυσκολίες και στις συνεννοήσεις με τους τοπικούς παράγοντες και με την εταιρεία που ανέλαβε τις μεταφορές και επισκευές. Τα όχι συχνά δρομολόγια και οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την ομαλή πορεία των εργασιών. Όταν ο άνεμος ήταν στα 7 μποφόρ τίποτε δεν μπορούσε να γίνει… Όλοι όμως ήταν συνέχεια υποστηρικτικοί και ευτυχώς το έργο έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Για εμάς και η πιο μικρή βοήθεια είναι σημαντική. Μπορεί να είναι μία κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρηματική βοήθεια ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός –γνωρίζουμε καλά και σεβόμαστε τις όποιες οικονομικές δυσκολίες. Θα μπορούσε κάποιος αθλητικός σύλλογος να κάνει μια προσφορά σε είδος (μπάλες, δίχτυα ή άλλο σχετικό υλικό) ή θα μπορούσε να οργανώσει φιλικό αγώνα και τα έσοδα να διατεθούν στην οργάνωση ή όποια άλλη βοήθεια μπορεί να σκεφτεί κάποιος που δεν περνά από το δικό μας το μυαλό. Η βοήθεια και η καλή πρόθεση είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα γηπεδάκια;
Για εμάς τα γηπεδάκια μπάσκετ είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε αλλά και να συνεχίζουμε να ζούμε. Έτσι νιώθουμε ότι τα δύο αυτά παιδιά έχουν μεν φύγει αλλά έχουν ταυτόχρονα αφήσει πίσω τους, πέρα από την ανεξίτηλη μνήμη στους γονείς και φίλους, και άλλα πολύτιμα σε ξένους. Έχουν αφήσει τον ήχο της μπάλας που κάποια παιδιά στην Κίμωλο –μακάρι κι αλλού– θα συνεχίζουν να χτυπάνε, τις χαρούμενες φωνές τους όταν παίζουν και διασκεδάζουν, την εκτόνωση και την παρέα που θα μοιράζονται· ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να μάθουν να ζουν, να παίζουν και να εργάζονται ως ομάδα κι όχι ατομικά.

Μιλώντας με την κυρία Βαρδάκα μου έλεγε ότι οι άνθρωποι της οργάνωσης κάθε φορά που εγκαινιάζουν ένα έργο, αισθάνονται, πέρα από την ικανοποίηση για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, ότι τα παιδιά που έχασαν είναι με κάποιο τρόπο κοντά τους και χαμογελούν από ψηλά…
Επίσης αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε κλείνοντας είναι ότι η προσπάθειά μας στηρίχτηκε κυρίως στην αλληλοβοήθεια και στην αλληλεγγύη. Μας βοήθησαν πολλοί αφιλοκερδώς να στήσουμε την καμπάνια και νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε. Ευχαριστούμε λοιπόν για τη βοήθεια τον Αντώνη, τον Άγγελο, τον Γιάννη, τον Μάριο, την Αθανασία τον Στρατή και τον Μιχάλη της ArtifactFilms.gr για τη δημιουργία του βίντεο από την Κέρκυρα. Τον Marinos από το DJI Greek Mavic Club που παραχώρησε τα πλάνα drone της Κιμώλου. Τον Dimitris από το YelloWizard.gr για τις γνώσεις του και την πολύτιμη βοήθεια στα ψηφιακά εργαλεία. Τη φίλη Ράνια για τις μεταφράσεις.
Επιπλέον θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κιμώλου Κ. Βεντούρη, τον Διευθυντή του Σχολείου Δ. Κακούρη και κυρίως τον Κ. Αλεξανδρή της εταιρείας ΤΑΡΤΑΝ Ελλάς για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε όλα να τελειώσουν στην ώρα τους.

Μπορείτε να βοηθήσετε αυτή την προσπάθεια κάνοντας τη δωρεά σας στην οργάνωση «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά» στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

  • ALPHA BANK IBAN: GR69 0140 1890 1890 0200 2002 484
  • EUROBANK IBAN: GR35 0260 2210 0003 6010 1219 202

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6936824030 (Νίκος Σκαρέντζος)
aris4kids.gr
facebook.com/aris4kids
youtube.com/@aris4kids
instagram.com/aris4kids