Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2022: Οι κορυφαίες αθλητικές στιγμές της χρονιάς

Από το Eurobasket της Ισπανίας, στην απόσυρση του Φέντερερ και τη «Χρυσή Μπάλα» του Καρίμ Μπενζεμά

Γιώργος Ψύχας
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

To 2022 ήταν γεμάτο με ιστορικές αποχωρήσεις αθλητών, συνεντεύξεις που έκαναν... πάταγο, αλλά και ομάδες που παρά την αμφισβήτηση μπόρεσαν να φτάσουν εκεί που δεν τις περίμενε κανείς.

Άλλη μία χρονιά μας αποχαιρετά. Το 2022 αφήνει τη θέση του στο 2023. Όμως η χρονιά που σε λίγες μέρες θα μπει για τα καλά στα κιτάπια της ιστορία μας λέει αντίο, έχοντας προσφέρει φοβερές στιγμές. Είτε αυτές είναι αποχωρήσεις μεγάλων αθλητών που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Είτε είναι ομάδες που παρότι δέχθηκαν έντονη αμφισβήτηση, έδειξαν από τι «μέταλλο» είναι φτιαγμένες και έφτασαν στην κορυφή. Είτε άλλα πρόσωπα που τράβηξαν έντονα το ενδιαφέρον με τους τίτλους, τις επιτυχίες, τις κινήσεις και τα λεγόμενά τους. Το μόνο σίγουρο πως το 2022 δεν μας απογοήτευσε και αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη για να θυμόμαστε.

Η μυθική εμφάνιση του Κάρι στο All Star Game (21 Φεβρουαρίου)

Μια από τις πρώτες μεγάλες μπασκετικές στιγμές της σεζόν ήταν το All Star Game του Κλίβελαντ. Εκεί η Team LeBron νίκησε την Team Durant με σκορ 163-160. Το θέαμα ήταν μπόλικο, όπως άλλωστε θα περιμέναμε. Βέβαια κανείς δεν περίμενε αυτά που θα έβλεπε από τον Στεφ Κάρι.

Ο σταρ των Γουόριορς έσπασε τα... κοντέρ με 50 πόντους, σκοράροντας όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 16 τρίποντα. Ο «σεφ» έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι τρελαίνοντας όσους έκατσαν να παρακολουθήσουν. Έκανε φυσικά ρεκόρ τριπόντων διαλύοντας το προηγούμενο που ήταν 9 και άνηκε στον Πολ Τζορτζ. Φυσικά ήταν ο MVP του αγώνα, χωρίς να χωρά αμφισβήτηση.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς στον... θρόνο του (11 Μαρτίου)

Συνεχίζουμε με ΝΒΑ και έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος. Οι Σπερς μπορεί να μην τα πήγαιναν καλά και απλά να κυνηγούσαν μια θέση στο play-in, όμως ο έμπειρος τεχνικός τους έδινε ένα έξτρα κίνητρο. Όσο περνούσε ο καιρός έφτανε κοντά στο να γίνει πρώτος σε νίκες στην κανονική περίοδο του μαγικού κόσμου.

Το ρεκόρ δεν άργησε να γίνει και στις 11 Μαρτίου, στην αναμέτρηση κόντρα στους Γιούτα Τζαζ, το κατάφεραν. Ο «Ποπ» ως συνήθως ανέφερε πως δεν ήθελε να το... γλεντήσει, όμως οι παίκτες του έστησαν ένα μικρό πάρτι στα αποδυτήρια. Άλλωστε δεν θα μπορούσαν να αφήσουν έτσι τη νίκη νούμερο 1.336 με την οποία ξεπέρασε τον Ντον Νέλσον.

Όταν ο Κριστιάνο ξεπέρασε τον Μπίτσαν (13 Μαρτίου)

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην τεράστια καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν όταν ξεπέρασε τον Γιόζεφ Μπίτσαν και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του ποδοσφαίρου. Ένα ρεκόρ που από μόνο του είναι τρελό.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε την Τότεναμ και ο Πορτογάλος σούπερ σταρ βρήκε τρεις φορές δίχτυα. Έφτασε τα 807 γκολ στην καριέρα του και απέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο μεγάλος σκόρερ είναι, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

Ένας εφιάλτης με... happy end (26 Μαρτίου)

Το Ιούνιο του 2021 όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία για το EURO. Ο Κρίστιαν Έρικσεν είχε καταρρεύσει και οι γιατροί προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Σε μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού.

Εννέα μήνες αργότερα, στις 26 Μαρτίου, ο Δανός φόρεσε ξανά τα χρώματα της χώρας του στην αναμέτρηση με την Ολλανδία. Μάλιστα φρόντισε να επικυρώσει πως είναι ξανά εδώ πετυχαίνοντας ένα γκολ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα στην ήττα με 4-2.

Ο αποχαιρετισμός στον Coach K (2 Απριλίου)

Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τον μπάσκετ στην Αμερική αποφάσισε να αποχωρήσει από τους αγαπημένους του πάγκους. Ο λόγος φυσικά για τον Μάικ Σιζέφσκι που έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα.

Τον Απρίλιο του '22 έδωσε τον τελευταίο του αγώνα με το αγαπημένο του Duke. 47 σεζόν ως πρώτος προπονητής, 1.202 νίκες, 5 Εθνικούς τίτλους και... 75 παίκτες ΝΒΑ, ένα μόνο δείγμα των όσων πέτυχε τόσα χρόνια που «φώτιζε» με τη σοφία του το μπάσκετ.

Ένα σπάνιο back to back (21 Μαΐου)

Μόνο τρεις ομάδες είχαν καταφέρει να κατακτήσουν δύο συνεχόμενους τίτλους σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Euroleague. Γιουγκοπλάστικα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ολυμπιακός, έκαναν... χώρο στο κλειστό τους κλάμπ και υποδέχθηκαν στην τρομερή Αναντολού Έφες.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πήγε στο Final Four του Βελιγραδίου νίκησε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό με ένα μεγάλο τρίποντο του Βασίλιε Μίσιτς και στον τελικό νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα ακόμα παιχνίδι «θρίλερ». Επιβεβαιώνοντας έτσι την κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια.

Ποτέ μην ξεγράφεις τη «βασίλισσα» (28 Μαΐου)

Η Ρεάλ Μαδρίτης άκουσε πολλά την περασμένη σεζόν. Ότι οι παίκτες της γέρασαν, ότι δεν είχαν άλλο κίνητρο μέσα τους, ότι δεν μπορούν, και άλλα πολλά. Όμως ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει να ξεγράφεις τη «βασίλισσα» από τον... δικό της θεσμό. Τo Champions League.

Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έκανε τρεις τεράστιες ανατροπές απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι. Έφτασε στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Λίβερπουλ, της οποίας επιβλήθηκε με 1-0 χάρη στο τέρμα του Βινίσιους. Και πρόσθεσε το 14ο τρόπαιο στη... βιτρίνα της.

Ο βασιλιάς του χώματος (5 Iουνίου)

Τα τελευταία χρόνια ήμασταν απίστευτα τυχεροί που είδαμε τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς να τα δίνουν όλα ο ένας κόντρα στον άλλον. Όντας φυσικά στα prime τους. Ο Ισπανός όμως έγινε ο πρώτος που κατάφερε να διαλύσει τα ρεκόρ στα Grand Slam.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταφέρει να φτάσει τα 21 στην καριέρα του με το Australian Open, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στο αγαπημένο του Roland Garros δεν θα μπορούσε να... χάσει και έτσι έφτασε τα 22 Grand Slam αποδεικνύοντας πως είναι ο βασιλιάς του χώματος και κορυφαίος σε τίτλους.

Η ώρα του Κάρι και των Γουόριορς (16 Ιουνίου)

Μπορεί ο Στέφεν Κάρι να είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, όμως δεν είχε ακόμα στη συλλογή του τον τίτλο του πολυτιμότερου των τελικών. Αυτό έμελλε να αλλάξει το 2022. Και ο «Σεφ» δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Έπειτα από δύο άσχημες σεζόν το '20 και το '21 ήταν ώρα των «πολεμιστών» να επιστρέψουν. Ο Κάρι έκανε... παππάδες στα πλέι-οφς και οι Μπόστον Σέλτικς δεν θα μπορούσαν να τον σταματήσουν για κανέναν λόγο. Η ομάδα του Στιβ Κερ επικράτησε με 4-2 νίκες και έφτασε τα τέσσερα πρωταθλήματα στη μεγάλη δυναστεία που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια.

Το «αντίο» της Σερένα (2 Σεπτεμβρίου)

Ίσως η κορυφαία γυναίκα τενίστρια που τόλμησε να πατήσει το πόδι της στα κορτς, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2022. Φυσικά και μιλάμε για την σπουδαία Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα έριξε τους τίτλους τέλους με τους δικούς της όρους παλεύοντας μέχρι το τέλος.

Οι τραυματισμοί των τελευταίων ετών της είχαν επιτρέψει να παίξει μόνο τέσσερα ματς μέσα στη σεζόν. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Μπήκε στο US Open και πέρασε... αέρα από τον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο έδειξε ψήγματα του τεράστιου ταλέντου στη νίκη με 2-1 σετ επί της Ανέτ Κονταβέιτ. Το ταξίδι της ολοκληρώθηκε στον τρίτο γύρο απέναντι στην Αΐλα Τομλιάνοβιτς με 2-1. Θυμίζοντάς πόσο τεράστια αθλήτρια υπήρξε.

Ποτέ μην ξεγράφεις (νο.2) την Ισπανία (18 Σεπτεμβρίου)

Όταν ξεκινούσε το Eurobasket σχεδόν κανείς δεν υπολόγιζε την Ισπανία. Οι πολλοί τραυματισμοί και η απουσία εμπειρίας πλην δύο-τριών παικτών έμοιαζαν απαγορευτικά για κάτι καλό. Αμ δε... Το σύνολο του Σέρτζιο Σκαριόλο τρέλανε τους πάντες, τα σάρωσε όλα και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου.

Κανένας δεν μπόρεσε να σταματήσει την... αρμάδα του Ιταλού τεχνικού, που έδειξε πως ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε εκτός τη «φούρια ρόχα», γιατί ξέρει πολύ καλά πως να κερδίζει τέτοια τουρνουά. Ακόμα και όταν δεν είναι στα καλύτερά της.

Η τελευταία παράσταση του «King Roger» (23 Σεπτεμβρίου)

Μπορεί πλέον οι Ναδάλ και Τζόκοβιτς να έχουν διαλύσει κάθε νούμερο σε ό,τι έχει να κάνει με τους τίτλους. Όμως ο Ρότζερ Φέντερερ έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Δεν αποκαλείται άδικα «King Roger» ή «Θεός του τένις». Έχει γράψει τη δική του ιστορία και παράλληλα έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων του. Αυτό τα λέει όλα.

Δεν θα μπορούσε να μας αφήσει έτσι. Χρειαζόταν μια τελευταία παράσταση. Έτσι ενώθηκε με τον επί χρόνια αντίπαλό του στα κορτ και καλό του φίλο, Ράφα Ναδάλ στο Laver Cup. Οι δυο τους έφτασαν στον τελικό, αλλά ηττήθηκαν. Όμως δεν είχε σημασία. Στο «αντίο» του Ελβετού λύγισαν και τα... τσιμέντα, με ένα ολόκληρο στάδιο να σείεται, αντίπαλους τενίστες να κλαίνε. Όλα φυσικά για τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ.

Η δικαίωση για τον πιστό στρατιώτη της «βασίλισσας» (17 Οκτωβρίου)

Την περασμένη δεκαετία είδαμε τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σαρώνουν τα ατομικά βραβεία. Όχι άδικα προφανώς, αλλά δεν υπήρχε χώρος για άλλους. Κάτι τέτοιο έμελλε να αλλάξει στις 17 Οκτωβρίου. Όταν η Χρυσή Μπάλα, έφτασε στα χέρια του Καρίμ Μπενζεμά.

Ήταν κοινό μυστικό για το ποιος θα είναι ο νικητής. Όμως η επιβεβαίωση ήρθε για να δικαιώσει όσα πέρασε στην καριέρα του ο Γάλλος στράικερ. Πιστός στρατιώτης της Ρεάλ, έμεινε στην σκιά του Ρονάλντο και κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Όμως η προηγούμενη σεζόν ήταν μυθική για εκείνον σε ατομικό επίπεδο. Έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους και ο Καρίμ την Χρυσή Μπάλα.

One... Cristiano Show (14 Νοεμβρίου)

Μπορεί να μην είναι άκρως... αθλητική στιγμή, όμως επηρέασε αγωνιστικά τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος δεν περνούσε καλά στη Γιουνάιτεντ. Είχε ζητήσει από το καλοκαίρι να φύγει αλλά έμεινε. Τσακώθηκε με τον Έρικ Τεν Χαγκ και αποφάσισε να βγει στην τηλεόραση να τα... πει για να «ξαλαφρώσει».

Και που καλύτερα από τον... ιδιαίτερο Πιρς Μόργκαν (οποίος δεν ξέρει καλό θα ήταν να ψάξει τι εστί Πιρς Μόργκαν). Ο Ρονάλντο, απάντησε στον Ρούνεϊ για όσα είπε για εκείνον. Επιτέθηκε στον οργανισμό της Γιουνάιτεντ και τα... έχωσε στον Τεν Χαγκ. Είπε ότι τον ζηλεύουν επειδή είναι όμορφος και... αποχώρησε. Τι άλλο να έκανε πια...;

Η τελευταία... βόλτα του Φέτελ (20 Nοεμβρίου)

Κλείνοντας τον... χορό των αποχωρήσεων, ειδική μνεία πρέπει να έχει και ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ένας εξαιρετικός οδηγός που κατάφερε στην καριέρα του να κατακτήσει τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα (2010-13). Πέρασε 15 χρόνια στις πίστες ήταν από τους πιο συμπαθής ανθρώπους που βρέθηκαν στη Formula 1, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων του.

Πανηγύρισε 53 νίκες, βρέθηκε 122 φορές στο βάθρο και συγκέντρωσε συνολικά 3.098 βαθμούς. Η τελευταία του... βόλτα έγινε στο Άμπου Ντάμπι στις 20 Νοεμβρίου με την Άστον Μάρτιν, κλείνοντας έτσι μια πολύ μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα.

Κυρίες και κύριοι ο, πρωταθλητής κόσμου, Λιονέλ Μέσι... (18 Δεκεμβρίου)

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη θα μπορούσε να πει κανείς. Η μοίρα του το χρωστούσε και δεν θα μπορούσε να τον αφήσει έτσι. Ο Λιονέλ Μέσι τα σάρωσε όλα με την Εθνική Αργεντινής και πέτυχε τον μεγαλύτερο στόχο της καριέρας του. Να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτή η... σκία που τύλιγε τον Αργεντίνο μάγο πλέον δεν υπάρχει. Σε έναν μυθικό τελικό με τη Γαλλία, ο «πούλγκα» έβαλε δύο γκολ, έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και το πήρε... σπίτι. Οι στιγμές που ακολούθησαν έκαναν όλον τον κόσμο να παρακολουθεί τον Μέσι να ζει την σπουδαιότερη στιγμή της ποδοσφαιρικής ζωής του. Κάνοντας τον Ντιέγκο να χαμογελά από εκεί ψηλά...