Αθλητισμος

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Με τα μάτια ενός αρχάριου μαραθωνοδρόμου

Οι μικρές λεπτομέρειες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Βαγγέλης Τζάνης
ΤΕΥΧΟΣ 848
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο γυμναστής Βαγγέλης Τζάνης δίνει τις απαιραίτητες οδηγίες στους αρχάριους δρομείς του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Αν είστε αρχάριος μαραθωνοδρόμος, η έλλειψη εμπειρίας σίγουρα δημιουργεί αρκετή ανησυχία για το αποτέλεσμα. Έχετε ξεπεράσει το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος αυτού του αγώνα που λέγεται προετοιμασία, τώρα ήρθε η ώρα όλα αυτά τα χιλιόμετρα που τρέξατε το προηγούμενο διάστημα να σας κάνουν να τερματίσετε. Έχει μεγάλη σημασία αυτές τις ώρες να σκέφτεστε πώς θα φθάσετε στον τερματισμό.

Οι μικρές λεπτομέρειες της ημέρας του αγώνα θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα.

  • Δώστε στον εαυτό σας χρόνο πριν την εκκίνηση του αγώνα, προσπαθήστε να μη φθάσετε τελευταία στιγμή, λάβετε υπόψιν σας το κλείσιμο των δρόμων. Κάντε έγκαιρα τις απαραίτητες διαδικασίες δίνοντας την τσάντα με τα πράγματά σας στον σταθμό συλλογής ενδυμάτων για μετά τον αγώνα.
  • Χρησιμοποιήστε εγκαίρως τις τουαλέτες, σίγουρα θα βρείτε ουρά, καθώς πολλοί σαν και εσάς έχουν την ίδια ανάγκη.
  • Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ένα ζέσταμα μικρής διάρκειας θα σας προετοιμάσει καλύτερα για τον αγώνα. Προσοχή μην υπερβάλλετε, έχετε μπροστά σας 42 χιλιόμετρα στα οποία θα πρέπει να έχετε ενέργεια, μην τη σπαταλάτε άσκοπα.
  • Αν έχει ψιλόβροχο ή θέλετε να διατηρήσετε ζεστό το σώμα σας χρησιμοποιήστε κάτι πάνω σας όπως ένα φτηνό αδιάβροχο ή μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, καθώς αργότερα θα τα πετάξετε γιατί θα ζεσταθείτε.
  • Μπείτε έγκυρα στο block σας.
  • Παραμείνετε ήρεμοι ακούγοντας μουσική ή συζητώντας με άλλους δρομείς.
  • Παραμείνετε ψύχραιμοι κατά την εκκίνηση, λόγω συνωστισμού, προσπαθήστε να διατηρήσετε τον ρυθμό σας.
  • Ο ενθουσιασμός των πρώτων χιλιομέτρων θέλει προσοχή, μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος ρυθμό.

Και μην ξεχάσετε! Όταν είστε αρχάριοι δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, πώς να τρέξετε, έχετε μια δυσκολία να κατανοήσετε το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε. Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό, θα περάσει αρκετός χρόνος σε προπονήσεις και αγώνες για να καταλάβετε ποιο πραγματικά είναι το επίπεδό σας. Καλή επιτυχία!