- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ειρήνη Τσαρπαλή, πώς είναι να είσαι ταυτόχρονα μαθηματικός και σέρφερ της εθνικής ομάδας;
«Σκοπός μου είναι να δείξω στις Ελληνίδες που ασχολούνται με το σερφ ότι αξίζει …να μην εγκλωβίζονται σε όρια που τους βάζουν οι άλλοι»
Ειρήνη Τσαρπαλή, η 34χρονη σέρφερ της εθνικής ομάδας και μαθηματικός μιλάει στην ΑΤΗΕΝS VOICE για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και τη ζωή της.
«Aνακάλυψα το σερφ πριν έξι χρόνια το καλοκαίρι του 2016 ενώ βρισκόμουν στην Τήνο για διακοπές. Εκεί στην παραλία της Κολυμπήθρας στην οποία υπάρχει σχολή έκανα το πρώτο μου μάθημα και ανακάλυψα ότι είναι ένα απαιτητικό άθλημα που μπορείς ωστόσο, να κάνεις στην Ελλάδα. Έκτοτε “κόλλησα”, όταν είμαι πάνω στην σανίδα αισθάνομαι ότι αδειάζει η σκέψη μου, σαν να κάνω διαλογισμό, όταν είμαι πάνω στο κύμα αισθάνομαι την απόλυτη ελευθερία» μου λέει η 34χρονη Ειρήνη Τσαρπαλή που εκπροσώπησε στο Λος Άντζελες στους παγκόσμιους αγώνες σερφ τη χώρα μας στις 17- 24 Σεπτεμβρίου. Πριν εννιά χρόνια ίδρυσε το δικό της φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης συνεχίζοντας την επιχείρηση των γονιών της την οποία έχει αναλάβει πλήρως, διδάσκει μαθηματικά και γυμνάζεται καθημερινά συνδυάζοντας βάρη, κολύμβηση και skateboard για να είναι διαρκώς σε καλή φυσική κατάσταση όποτε προκύπτουν οι κατάλληλες συνθήκες στη χώρα αλλά και στα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό για το σερφ.
Από μικρή ασχολούταν με τον αθλητισμό, έκανε ενόργανη μέχρι που τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει, μετά στίβο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έπειτα αναρρίχηση, ύστερα snowboard και τέλος το σερφ. Λατρεύει να πηγαίνει κυρίως στις παραλίες της Μεσσηνίας με αγαπημένη της τον Λαγκούβαρδο ενώ η αθλήτρια που θαυμάζει περισσότερο είναι η Stephanie Gilmore. 8 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια με τελευταία της κατάκτηση το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 34 της χρόνια, φανταστικό στιλ και ταυτόχρονα δυναμικές κινήσεις.
«Δεν είχα κάποιον στο στενό μου περιβάλλον που να ασχολείται με αυτό το άθλημα και να θέλει να με βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα οπότε πέρασε ένας χρόνος που η σκέψη μου γύριζε γύρω από αυτό χωρίς να ξέρω τι πρέπει να κάνω για να το εξασκήσω και ένας ακόμη μαζί με την κολλητή μου φίλη τη Ναστάζια να προσπαθούμε να το βρούμε με πολλή ατομική προσπάθεια. Λάθος σανίδες, κακή ανάγνωση της πρόβλεψης του καιρού και πολλών άσκοπων χιλιομέτρων οδήγησης ήταν μερικά από αυτά αλλά μέσα σε όλα περνούσα τέλεια. Το 2018 αποφάσισα να πάω στο Μπαλί, μια εμπειρία τόσο έντονη που με οδήγησε στο να θέλω να συνδυάζω έκτοτε τα ταξίδια μου στο εξωτερικό με τη δυνατότητα να κάνω σερφ. Η επαφή μου με τον ωκεανό με δίδαξε πάρα πολλά, κυρίως το να μην “πνίγομαι”. Κάθε φορά που γυρνούσα στην Ελλάδα είχα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη εμπειρία. Τον χειμώνα του 2021 η τηλεργασία με βοήθησε στο να μπορώ να αφιερώσω παραπάνω χρόνο στο σερφ δουλεύοντας ένα μεγάλο μέρος του από το σπίτι μου στην Πελοπόννησο».
Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν οι πρώτοι που το σερφ εντάχθηκε στα Ολυμπιακά Αθλήματα. Για τους προκριματικους αυτών το 2018 έγινε η σύσταση της ελληνικής ομάδας, η οποία είχε μόνο άντρες, από αυτούς στην ομάδα παραμένουν δύο ελληνοαμερικάνοι σερφερ με διακρίσεις από την παιδική τους ηλικία, ο Πέρρυ Σιγανός και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου. Το καλοκαίρι η ομάδα μεγάλωσε, καθώς στους εφηβικούς αγώνες πήρε μέρος ο Ματέο Χριστοδούλου, ένας 14χρονος ελληνοπερουβιανός ανερχόμενο ταλέντο, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο τρίτος άντρας της ομάδας. Στους τελευταίους αγώνες η ομάδα “ έκλεισε” αφού αποφάσισε να συμπεριλάβει για πρώτη φορά και γυναίκες όπως την Ειρήνη Τσαρπαλή και την Αλεξάνδρα Κολλά, η οποία επίσης μένει μόνιμα στην Αμερική και ασχολείται πολύ με το σερφ σε υψηλό επίπεδο. «Στους παγκόσμιους αγώνες του Λος Άντζελες στην τελετή έναρξης επιλέχθηκα εγώ να κρατάω τη σημαία της χώρας μας για να γιορτάσουμε το ότι η ομάδα έχει πλέον γυναίκες και επίσης ως η μόνη από όλους που μένω στην Ελλάδα. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή, ήμουν πολύ συγκινημένη καθόλη τη διάρκεια της τελετής αλλά και στην πορεία των χωρών με τις σημαίες που οδηγούσε στον χώρο της τελετής. Ήμουν περιτριγυρισμένη από τους καλύτερους σέρφερς όλων των χωρών, αφού αυτοί είναι παραδοσιακά οι σημαιοφόροι, όπου και αν γυρνούσα έβλεπα αθλητές που έχω δει μόνο σε βίντεο και θαυμάζω, με τους οποίους μιλούσα πλέον και κάναμε αστεία σαν παλιοί γνωστοί. Θεωρώ τον εαυτό μου υπερβολικά τυχερή που το έζησα και είναι μια εμπειρία που θα κρατάω πάντα στη μνήμη μου ως από τις πιο έντονες που έχω βιώσει. Η κατάκτηση της ομάδας ήταν σημαντική, ανεβήκαμε στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 48 στη θέση 40.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομοσπονδία, ειδικά τον πρόεδρο Μπάμπη Σαββάκη, για την ευκαιρία που μου έδωσε, τους χορηγούς μου για τη στήριξη (ιδιαίτερα την εταιρία cohete του Γιάννη Τσούτη που φτιάχνει σανίδες για σερφ στην Ελλάδα και χωρίς τη βοήθεια της τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό) , τον φυσικοθεραπευτή μου Βασίλη Καγκιούση και τον προπονητή της κολύμβησης μου Βασίλη Παπαϊωάννου. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως γενικότερα δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία. Κατανοητό βέβαια από τη μια μεριά γιατί δεν είναι ένα διαδεδομένο ακόμα σπορ στη χώρα μας, η στήριξη όμως πάντα είναι αναγκαία και απαραίτητη για την ανάπτυξη του. Όσο μπορώ σωματικά, οικονομικά και χωρίς να γίνεται βάρος στην εργασία μου θα το στηρίζω και θα το προσπαθώ».
Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024
Στην επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, οι αγώνες του σερφ θα διεξαχθούν στο Teahupoo, στο νησί Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας. «Αν το γκουγκλάρεις θα διαπιστώσεις αμέσως το μεγαλείο και την ιδιαιτερότητα του κύματος σε αυτό το σποτ μιας και θεωρείται το πιο απαιτητικό τεχνικά και ταυτόχρονα επικίνδυνο κύμα στον κόσμο. Προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο που αντιστοιχεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετέχουν μόνο 10 άντρες και 10 γυναίκες από όλο τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα είμαι σε αυτό τον αγώνα, θα ξαναβρεθώ όμως στην δεύτερη φάση των προκριματικών και θα προσπαθήσω για άλλη μια φορά να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να εξασφαλίσω πόντους για την ελληνική ομάδα με σκοπό να έχουμε μια συνολικά καλή συμμετοχή για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Προετοιμάζομαι ήδη για αυτό, σε κάθε αγώνα που συμμετείχα η σκέψη μου ήταν ότι μπαίνω για να τον νικήσω και ακόμα και χωρίς μετάλλιο αισθάνομαι κερδισμένη».
Γυναίκες, σερφ και επικίνδυνα σπορ
«Συμφωνώ με τη διάσημη ατάκα “ο καλύτερος σέρφερ είναι αυτός που περνάει καλύτερα μέσα στο νερό”. Το να είσαι γυναίκα σε ένα εξτριμ σπορ από μόνο του έχει κάποιες δυσκολίες. Υπάρχει μια νοοτροπία ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο σε αυτά τα αθλήματα και βλέπω πολλές κοπέλες να εγκλωβίζονται σε αυτό το τρόπο σκέψης, να τον ενστερνίζονται και τελικά να μην προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια τους. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια τρομακτικά απότομη εξέλιξη στα επιτεύγματα των γυναικών σε αυτά τα αθλήματα παγκοσμίως και γυναίκες πρότυπα που τολμούν να σπάσουν αυτή τη νοοτροπία και να δοκιμάσουν πράγματα σε διαγωνισμούς που πριν μια δεκαετία θεωρούνταν αδύνατο να γίνουν. Σκοπός μου είναι να δείξω στις Eλληνίδες που ασχολούνται με το σερφ ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτό ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σπορ ότι αξίζει να δοκιμάζουν και να μην εγκλωβίζονται σε όρια που τους ορίζουν οι άλλοι.
Αισθάνομαι πραγματικά πολύ χαρούμενη για όσα έχω πετύχει, που άνοιξα έναν δρόμο στον οποίο εύχομαι να βαδίσουν και άλλες γυναίκες, που απέδειξα ότι είναι εφικτό από μια γυναίκα από τη χώρα μας να διαγωνίζεται σε ένα τέτοιο αγώνα επάξια, που έχω εξελιχθεί τόσο γρήγορα σε ένα τόσο απαιτητικό σπορ και που δεν φοβήθηκα να τολμήσω. Πήρα μεγάλη ικανοποίηση από την στήριξη που μου έδειξε η κοινότητα του σερφ, τα μηνύματα στήριξης που δέχτηκα και τη θερμή υποδοχή που με περίμενε στο νερό μετά την επιστροφή μου από την Αμερική. Είναι πολύ όμορφο που μια τόσο κλειστή κοινότητα δεν είναι ανταγωνιστική, χαίρομαι που ανήκω σε αυτή.
Και καταλήγει: «Ξεκίνησα δυναμικά προπόνηση για την επόμενη φάση των προκριματικών αγώνων που γίνεται στο El Salvador και θα διεξαχθεί 30/5-7/6. Ελπίζω να έχω μια ακόμα καλύτερη παρουσία εκεί! Περιμένω το χειμώνα που είναι η περίοδος που έχει κύματα στην Ελλάδα και για τα ταξίδια που σκοπεύω να κάνω στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες. Ο Bill Hicks σε μια από τις τελευταίες φορές που βρέθηκε στη σκηνή έκλεισε με την ατάκα, μην ξεχνάτε ότι η ζωή είναι απλά σαν μια βόλτα σε ένα τρενάκι στο λούνα παρκ, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του να βλέπουμε την πραγματικότητα μας από μια άλλη σκοπιά. Αυτό λοιπόν είναι το μότο μου, “It’s just a ride”, πάμε δυνατά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Εθνική μας ομάδα πάει στο Ελσίνκι για να κλείσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στο Nations League
Tο μήνυμά του μετά την ήττα από τον Τζέικ Πολ στη μάχη της χρονιάς
Δείτε το… φάουλ που δεν υπήρξε ποτέ
Προσπέρασε την Ένωση στη βαθμολογία
Οπαδός οδηγήθηκε στο νοσοκομείο
To εξωφρενικό ποσό που θα λάβει ο νικητής και τα εκατομμύρια τηλεθεατών που είδαν τον αγώνα
Mας χάρισε για ακόμη μια φορά ένα σπουδαίο γκολ
Στο 7-3 οι πρωταθλητές Ευρώπης μετά τη νίκη στην Ιταλία
Μεγάλο κρότο έκανε η είδηση της πρωτόδικης απόφασης του υποβιβασμού της Λιόν λόγω χρεών
Αλκοόλ, καπνογόνα και ντου στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, μετά τα όσα αναφέρει ο υπεύθυνος αγώνα
Καταγγελίες για δακρυγόνα και «δύσκολες εμπειρίες» έξω από το ΟΑΚΑ
Δεν ταξίδεψε με την υπόλοιπη ομάδα στο Ελσίνκι λόγω ενοχλήσεων
Στην Ιταλία οι «πράσινοι» για να κλείσουν ιδανικά την «διαβολοβδομάδα»
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
H μοναδική λέξη που έβαλε στη λεζάντα
Η καταγγελία της αγγλικής ομοσπονδίας
Πώς θα βγει πρώτη η «γαλανόλευκη» μετά την ήττα από την Αγγλία
Περίπατος για Μπάγερν, νίκες για Μονακό και Εφές
Ιταλία και Γαλλία στο ρελαντί στην 8άδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.