Αθλητισμος

Οι Ελβετοί απαγόρευσαν στους ποδοσφαιριστές αλβανικής καταγωγής της εθνικής τους να πανηγυρίζουν με «τον αετό»

Ποιους αφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντιάλ 2022: Οι Ελβετοί απαγόρευσαν στους παίκτες τους να πανηγυρίζουν με τον αλβανικό αετό
Ελβετός ποδοσφαιριστής © Getty Images/Ideal Image

Μουντιάλ 2022: Οι Ελβετοί απαγόρευσαν στους παίκτες τους να πανηγυρίζουν με τον αλβανικό αετό.

Οι παίκτες της Ελβετίας με αλβανικές ρίζες δεν θα μπορούν να πανηγυρίσουν, σχηματίζοντας τον αετό στο Μουντιάλ 2022. Οι Γκρανίτ Τσάκα και Τζερντάν Σακίρι είχαν πανηγυρίζει με τον αλβανικό αετό στο Μουντιάλ της Ρωσίας, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

Ενόψει και του αγώνα με τη Σερβία στο Μουντιάλ 2022, οι Ελβετοί αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους παίκτες τους με αλβανικές ρίζες να πανηγυρίζουν σχηματίζοντας τον αετό.

«Δεν θέλουμε να στείλουμε κανένα πολιτικό ή θρησκευτικό μήνυμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λόγια, χειρονομίες και καμία γενική συμπεριφορά που προκαλεί. Όταν ζητωκραυγάζουμε, είναι για να δείξουμε τη χαρά μας, αυτό είναι σημαντικό. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε προκλητικοί», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει του μεταξύ τους αγώνα.

Να σημειωθεί ότι οι Τζάκα και Σακίρι τιμωρήθηκαν από την UEFA με 10.000 ευρώ ο καθένας επειδή πανηγύρισαν με αετό στη νίκη επί της Σερβίας, παραβιάζοντας τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.

Η ιστορία του αλβανικού αετού

Πρόκειται για έναν θρύλο της περιοχής. Ένας νέος άντρας περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με δηλητήριο του.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: «Γιατί πήρες το παιδί μου;» τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. «Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός. «Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε «γη γη του αετού».

Ο αετός είναι δικέφαλος γιατί συμβολίζει τον βορρά και τον νότο. Πριν γίνει σύμβολο της αλβανικής σημαίας ήταν οικόσημο των γνωστότερων οικογενειών που κατοικούσαν στην περιοχή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν πως κάπως έτσι επέζησε το σύμβολο του αετού μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 και έγινε τότε επισήμως η σημαία του κράτους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.