Αθλητισμος

Σερένα Γουίλιαμς: Το Last Dance μίας πραγματικής GOAT

Η αθλήτρια που άλλαξε το γυναικείο τένις

Γιάννης Μπελεσιώτης
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σερένα Γούιλιαμς: Σε ηλικία 41 ετών βάζει τέλος σε μία τεράστια καριέρα. Η ζωή της, τα ρεκόρ και οι δυσκολίες που συνάντησε στη διαδρομή.

Δεν γίνεται να συμμετέχεις σε μία συζήτηση που αφορά στο τένις και στην κουβέντα για τους κουφαίους και εκείνους που άλλαξαν κάπως το σπορ με τους τρόπους και την προσωπικότητά τους να μην ακουστεί το όνομα της Σερένα Γουίλιαμς. Δεν έχουν περάσει μόλις μερικές ώρες από το επίσημο τέλος της σπουδαίας αμερικανίδας τενίστριας στο «σπίτι» της, ανάμεσα σε χειροκροτήματα, γνωστές φάτσες και φίλους σε ηλικία 41 ετών. Η αδιαμφησβήτη GOAT ηττήθηκε στον τρίτο γύρο του US Open από την Άιλα Τομλιάνοβιτς κλείνοντας έτσι μία τεράστια καριέρα.

Από τις 9 Αυγούστου ήταν γνωστή η απόσυρσή της μετά τη διοργάνωση του US Open, καθώς η ίδια το έκανε γνωστό μέσω μίας συνέντευξης στο Vogue και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόσμος από την άλλη και οι εκατομμύρια θαυμαστές της ήταν προετοιμασμένοι γι' αυτό καθώς οι αγωνιστικές της εμφανίσεις, ιδιαίτερα την τρέχουσα σεζόν, δεν ήταν πολλές. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να τα δώσει όλα στην τελευταία της παράσταση, όπως άλλωστε έμαθε να κάνει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Μάλιστα στον δεύτερο γύρο πέταξε έξω το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, Αν Κόνταβειτ. Ακόμα και στα 41 της χρόνια κράτησε το αυθεντικό στιλ της. Έμεινε πάνω στη γραμμή και επιχείρησε τα δυνατά χτυπήματά της μαζί με το επίσης εξαιρετικό της σερβίς. Οι θεατές μπόρεσαν να δουν για μία τελευταία φορά την ευφυΐα που χαρακτήριζε τον τρόπο παιχνιδιού της και για λίγο πίστεψαν ότι με τα χέρια και την ρακέτα της άλλαξε για λίγο τη ροή του χρόνου. Τον χρόνο όμως δεν τον κέρδισε κανείς αποδεδειγμένα.

Straight Outta Compton

Το Κόμπτον είναι μία από τις γειτονικές συνοικίες της πόλης του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια και έχει τη σημασία του, ειδικά για τα μέλη της μαύρης κοινότητας. Πολλοί θρύλοι της χιπ – χοπ, όπως οι N.W.A και ο Tupac Shakur, την έχουν αναφέρει στα τραγούδια τους μετατρέποντάς την σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους προορισμούς του πλανήτη. Εκεί είναι που θα ξεκινήσει και ο μύθος της Σερένα Γουίλιαμς. Μπορεί να γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1981 στο Μίσιγκαν, όμως με το τένις ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας της, Richard Williams, διέκρινε ένα παράξενο ταλέντο σε εκείνη και την αδερφή της, Βίνους Γουίλιαμς, και έτσι απόφασισε πως αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για εκείνες και όλη την οικογένεια να ξεφύγουν από τους επίκινδυνους δρόμους των γκέτο. Ανέλαβε εξ ολοκλήρου μαζί με τη μητέρα τους την προπόνηση και εκμάθηση με όσα μέσα διέθεταν. Σε ηλικία 9 ετών και αφού ο Richard Williams απεύθυνθηκε σε πολλούς προπονητές σε όλη τη χώρα, έπεισε τον γνωστό κόουτς Ρίκ Μάκι να αναλάβει και τις 2 Γουίλιαμς στην ακαδημία του στη Φλόριντα.

Τόσο η Σερένα όσο και η Βίνους γίνανε μέσα σε ελάχιστο χρόνο δύο αθλήτριες φόβητρο στις μικρές κατηγορίες και τουρνουά της Αμερικής, διότι κέρδιζαν το ένα μετά το άλλο και καμία αντίπαλος στην ηλικία τους δεν μπορούσε να τις σταματήσει. Ο πατέρας τους, γνωστός για τις ιδιορύθμες πρακτικές  του που μπορείτε να δείτε και στην ταινία King Richard, αποφάσισε να τις αποσύρει από όλα τα τζούνιορς τουρνουά μέχρι να τελειώσουν με το σχολείο. «Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο και εμείς σίγουρα είχαμε τον δικό μας. Το καλό είναι ότι δούλεψε υπέρ μας» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Σερένα Γουίλιαμς σχετικά για το αν αυτή η περίεργη απόφαση έκανε κακό στην εξέλιξή της σαν παίκτρια.

Οι δύο αδερφές σε όλη τη διάρκεια της καριέρα τους έχουν περάσει από πολλά στάδια. Αρχικά ξεκίνησαν ως προπονητικό ταίρι και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η μία την άλλη. Οι μάχες τους ήταν πάντα συναρπαστικές και συγκανταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες της ιστορίας του αθλήματος. Η Βίνους συμπλήρωνε τη Σερένα και η Σερένα συμπλήρωνε τη Βίνους. Με δάκρυα στα μάτια της η Σερένα στον λόγο της μετά το τελευταίο παιχνίδι δεν ξέχασε την αδερφή της και ευχαρίστησε προσωπικά λέγοντας ότι «Χωρίς τη Βίνους δεν θα υπήρχε Σερένα».

Η αρχή ενός μύθου

Από τα παιδικά χρόνια μέχρι και αρκετό καιρό αργότερα, όλοι είχαν στο μυαλό τους τη Βίνους Γουίλιαμς ως αρκετά καλύτερη παίκτρια από Σερένα. Μάλιστα όλοι πόνταραν πως η μεγάλη της αδελφή θα κέρδιζε πρώτη έναν τίτλό Grand Slam, όμως εκείνη διέψευσε άπαντες πολύ νωρίς. Το επίσημο ντεμπουτό της έγινε σε ηλικία 16 ετών το 1995 στο Κεμπέκ απέναντι στην Άλι Μίλερ χάνοντας 2-0 σετ. Για 4 χρόνια δυσκολεύτηκε πολύ λόγω και του νεαρού της ηλικίας της, όμως δούλεψε με τον εαυτό της και το mentallity που πάντα την ξεχώριζε. 

Το 1999 στο US Open η Σερένα Γουίλιαμς φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Αν και μόλις 21 ετών, έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά και μετά από δύο ιστορικά παιχνίδια με τις Μόνικα Σέλες και Λίντσεϊ Ντάβενπορτ έφτασε στον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε τη Μαρτίνα Χίγκινς, η οποία είχε αποκλείσει την αδερφή της στον ημιτελικό και νίκησε με 2-0 σετ. Αυτός ο τίτλος ήταν η αρχή ώστε να εξελίξει την προσωπικότητα και το παιχνίδι της και έτσι μέχρι το 2001 άνηκε με σιγουριά στις δέκα καλύτερες τενίστριες του κόσμου.

Αριθμοί που ζαλίζουν

Στο πέρασμα των χρόνων έχει κερδίσει πολλούς τιμητικούς και επαινετικούς χαρακτηρισμούς. Ο πιο γνωστός και αυτός που λέγεται στη χώρα της πιο συχνά, είναι πως η Αμερικανίδα ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν του τένις. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει το πόσο μεγάλη ήταν στην πραγματικότητα αλλά, αν θα έπρεπε να την παρομοιάσουμε με κάποιον τεράστιο αθλητή, αυτός θα ήταν ο Λιόνέλ Μέσι. Μπορεί οι δύο τους να μην έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους ή να τα έχουν πει κάπου τυχαία στα πλαίσια κάποιας δημόσιας εμφάνισης, όμως αυτό που ενώνει τους δύο αθλητές ήταν η διάρκεια.

Η Σερένα Γουίλιαμς ήταν κορυφαία για τουλάχιστον μία εικοσαετία και καμία αντίπαλός της δεν μπορούσε να της πάρει τα σκήπτρα. Στην καριέρα της έχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ 858 νικών και 156 ηττών έχοντας κατακτήσει συνολικά 73 τίτλους στο μονό. Διαθέτει στο παλμαρέ της 39 κατακτήσεις Grand Slam με 23 στο μονό, 14 στο διπλό και 2 στο μικτό, ενώ παράλληλα έχει και 4 χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια. Έχει υπάρξει Νο1 στον κόσμο για συνολικά 319 εβδομάδες και από αυτές οι 186 ήταν διαδοχικές. Τέλος, κατέχει ακόμα τα ρεκόρ γηραιότερης κατόχου Grand Slam σε ηλικία 35 ετών και 4 μηνών μαζί με το ταχύτερο σερβίς στην WTA (205,9 χλμ / ώρα).

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το μέγεθός της σαν τενίστρια, αν και το γεγονός ότι ο εμβληματικός για τη μαύρη κοινότητα  πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, επέλεξε να αφιερώσει μερικές γραμμές για την απόσυρσή της, λέει πολλά για το βεληνεκές της.

Η νίκη - δήλωση υπέρ της μητρότητας στον αθλητισμό

Από όλα αυτά τα ρεκόρ και τις επιτυχίες, υπάρχει μία στιγμή που δεν συγκρίνεται με καμία ακόμα και από την ίδια σύμφωνα και με τα λεγόμενά της πρόσφατα στο περιοδικό Vogue. Το 2017 η Σερένα Γουίλιαμς παίρνει θέση για να αγωνιστεί για το Australian Open. Εκεί εντιμετώπισε πολλές καλές αθλήτριες όπως οι Μπελίντα Μπέσιτς, Λούσι Σαφάροβα, Τζοάνα Κόντα και στον τέλικο βρήκε απέναντί της την αγαπημένη της Βίνους. Η αδερφή της δεν ήταν σε θέση να σταματήσει τη ξέφρενη πορεία της και έτσι κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο επιστρέφοντας στο Νο1 εκείνη την περίοδο.

Η αποκάλυψη που σόκαρε όμως τον αθλητικό κόσμο ήρθε μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου. Η Σερένα Γουίλιαμς έκανε γνωστό στο κοινό πως ήταν 20 εβδομάδες έγκυος και ότι αυτό θα την έκανε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν 2017. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως στο Open της Αυστραλίας ήταν δύο μηνών έγκυος, κάνοντας τον τίτλο της κάτι το εξωπραγματικό.

Η κίνησή της αυτή ευαισθητοποίησε μεγάλο πλήθος του κοινού για το θέμα της μητρότητας στον αθλητισμό. «Αν ήμουν άνδρας, δεν θα χρειαζόταν να κάνω αυτή την κουβέντα γιατί μόνο μια γυναίκα χρειάζεται να θυσιάσει την καριέρα της. Προσπάθησα στη δική μου εκγυμοσύνη να συνδυάσω τόσο τον αθλητισμό όσο και την ασφαλή γέννα μου. Απόλαυσα και ευχαριστήθηκα κάθε λεπτό της διαδρομής» είναι μερικά από τα πράγματα που ανέφερε και η ίδια στο περιοδικό.

Το legacy που αφήνει πίσω της

Για πολλούς φίλους και ειδικούς πάνω στο άθλημα του τένις η Σερένα Γούιλιαμς είναι κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών. Τα χρόνια της πλούσιας καριέρας της συνέπεσαν με την πιο ανταγωνιστική περίοδο του παγκόσμιου τένις, στο οποίο κυριάρχησε δίχως αμφισβήτηση και με διαφορά από τη δεύτερη. Με τον τρόπο παιχνιδιού της έφερε περισσότερο κόσμο σε επαφή με το άθλημα και δη με το γυναικείο τένις, το οποίο δεν έτυχε μέχρι τότε ευρείας αποδοχής. Επίσης λατρεύτηκε και για τις περίεργες στιλιστικές επιλογές της κατά τη διάρκεια των αγώνων και έτσι έκανε πάντα τα δικά της ξεχωριστά statement με όπλο την αγάπη της για τη μόδα.

Παράλληλα η Γουίλιαμς δεν είναι μία γυναίκα που απλά έπαιζε τένις και ήταν πραγματικά πολύ καλή σε αυτό. Η επιβλητική παρουσία και ο χαρακτήρας της υπήρξαν έμπνευση για πολλές κοινωνικές ομάδες. Πάντα ήταν ανοιχτή να μοιραστεί ιστορίες απο την προσωπική της ζωή ώστε να βοηθήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ανά καιρούς έκανε γνωστές τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη στη γέννα της δείχνοντας πως είναι στο πλευρό των μανάδων με παρόμοια ζητήματα. Την ίδια ώρα αποκάλυψε πως είχε ανασφάλεια ότι δεν είναι καλή μητέρα, καθώς το να είναι κάποιος καλός αθλητής δεν τον κάνει απαραίτητα και τον τέλειο άνθρωπο. Της ήταν δύσκολο να μανατζάρει μία τόσο μεγάλη καριέρα και τη μητρότητα, κάτι που ανέφερε στον λογαριασμό της στο Instagram. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ήταν ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, διώχνοντας παράλληλα την ψευδαίσθηση πως οι αθλητές έχουν πάντα την τέλεια ζωή.

Με την αδερφή της, Βίνους, έδωσαν το έναυσμα σε περισσότερα παιδιά Αφροαμερικανών να ασχοληθούν με το τένις, όπως έκαναν και οι ίδιες στο Κόμπτον πριν περίπου 35 χρόνια. Μάλιστα έχουν τη δική τους ακαδημία στο Λος Άντζελες για μικρά παιδιά.

Η Σερένα Γουίλιαμς μετά από 27 ολόκληρα χρόνια αποφάσισε να βάλει τέλος σε μία μεγάλη και ιστορική καριέρα. Κατέκτησε τα πάντα στο πέρασμά της και είχε μια αξιοζήλευτη διάρκεια. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι έκανε κόσμο να αγαπήσει το τένις πραγματικά, απότελεσε έμπνευση για πολλά παιδιά αφροαμερικάνων που ήθελαν να ασχοληθούν με το σπορ και στάθηκε στο πλευρό των γυναικών με προβλήματα μητρότητας. Μία πραγματική GOAT εντός και εκτός των court.