Αθλητισμος

Φρέντι Ρινκόν: Η ζωή του «Κολοσσού» από την Κολομβία

Σύσσωμος ο ποδοσφαρικός πλανήτης εκφράζει τα συλληπητήριά του

Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φρέντι Ρινκόν: Ο θρύλος του ποδοσφαίρου της Κολομβίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών. Η ζωή, καριέρα και το γκολ που τον έκανε μύθο.

Πολύ πριν τον Ρανταμέλ Φαλκάο, τον Χάμες Ροντρίγκεζ, τον Χουάν Γκουαδράδο και όλους εκείνους τους ποδοσφαιριστές της Κολομβίαςπου μάθαμε μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, υπήρξε μία άλλη γενιά ποδοσφαιστών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που κέρδιζε όλο και περισσότερους φίλους σε κάθε σημαντικό ποδοσφαιρκό τουρνουά. Απαρτιζόταν από παίκτες, που έπαιζαν το άθλημα με τον δικό τους τρόπο, έβλεπαν ρομαντικά το ποδόσφαιρο και τραβούσαν συχνά τα βλέμματα εξαιτίας των λουκ τους όπως οι Ρενέ Χιγκίτα και Κάρλος Βαλντεράμα. Αρχηγός και καλύτερος παίκτης εκείνης της χρυσής γενιάς ήταν όμως ο Φρέντι Ρινκόν, που έφτασε μέχρι τη Νάπολι και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρώην ταλαντούχος παίκτης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 55 ετών και βύθισε σε θλίψη όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Για όσους έχουν μεγαλώσει μέσα στη δεκαετία του ΄90 ο Φρέντι Ρινκόν είναι μία πολύ γνώριμη φιγούρα των γηπέδων της εποχής παγκοσμίως. Γεννήθηκε στην περιοχή Μπαναβεντούρα της Κολομβίας στις 14 Αυγούστου 1966. Ο Ρινκόν φάνηκε πως έχει το ταλέντο να σταθεί όχι μόνο στο πρωτάθλημα της χώρας του αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ξεχώριζε από την αντοχή του στα τρεξίματα, που τα συνδύαζε με τεχνική και καλά τελειώματα μέσα στην περιοχή. Έπαιζε σε όλες τις θέσεις του κέντρου, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια ερχόταν όλο και πιο μπροστά.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Σάντα Φε όντας μόλις 20 χρονών. Παρά το νεαρό της ηλικίας καθιερώθηκε βασικός για τρεις συνεχόμενες σεζόν με 144 εμφανίσεις και 31 γκολ. Η περίοδος αυτή ήταν το εισιτήριο για μία μεταγραφή σε καλύτερη ομάδα της χώρας και έτσι περισσότερα μάτια μπόρεσαν να δουν τις επιδόσεις του. Η Αμέρικα Ντε Κάλι τον κάνει δικό της και για μία τριετία γράφει 176 συμμετοχές και 56 γκολ, ενώ παράλληλα κατακτάει και δυο πρωταθλήματα Κολομβίας. Εκείνο το διάστημα του δίνει διαβατήριο για το ταξίδι στην Ευρώπη, με την Πάρμα να είναι ο πρώτος σταθμός εκτός της χώρας του. Η παραμονή του στη «Γηραιά ήπειρο» δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο περίμεναν πολλοί. Αυτό δεν τον απέτρεψε να βρεθεί δανεικός στη Νάπολι τη σεζόν 1994 - 1995 και οι 28 εμφανίσεις μαζί με 7 τέρματα τον έφεραν στη Ρεάλ Μαδρίτης για μία διετία. Οι «Μερένχες» τότε είχαν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές όπως οι Ραούλ, Φερνάντο Ιέρο, Μίκαελ Λάουντρουπ, ΜίτσελΓκούτι και Ρομπέρτο Κάρλος

Μετά την Ευρώπη ακολούθησε η Κορίνθιανς στην οποία μέχρι και σήμερα θεωρείται θρύλος. Οι οπαδοί της ομάδας από το Σάο Πάουλο τον λάτρεψαν και ο λόγος γι΄αυτό ήταν ότι τίμησε τη φανέλα του συλλόγου με μία γεμάτη τριετία. Μάλιστα μαζί τους κατέκτησε το πρώταθλημα δύο συνεχόμενες φορές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2000. Προς το τέλος της μεγάλης του καριέρας έπαιξε σε Σάντος, Κρουζέιρο και πάλι Κορίνθιανς. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2004 και προσπάθησε να γίνει προπονητής. 

Ο Φρέντι Ρινκόν δεν έγινε όμως γνώστος τόσο για τα κατορθώματά του με τους συλλόγους που αγωνίστηκε αλλά για τις επιδόσεις του με την εθνική Κολομβίας μέσα στα 90΄s. Ήταν αρχηγός μίας ταλαντούχας φουρνιάς ποδοσφαιριστών, που οδήγησαν μία ταλαιπωρήμενη από το έγκλημα χώρα σε τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ. Η χρονική περίοδος 1990 - 2001 ήταν σίγουρα μία χρυσή εποχή για την συγκεκριμένη ομάδα, η οποία ακόμα γιάτρευε τις πληγές της από τα τεκταινόμενα, που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό της με υπαίτιο τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Οι Κολομβιανοί αγαπάνε το ποδόσφαιρο και διαρκώς ψάχνουν λαϊκούς ήρωες μέσα από το σπορ, διότι τους στεναχωρεί, ότι είναι συνδεδεμένοι σαν έθνος με το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Μέσα από το ποδόσφαιρο προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την αρνητική άποψη και το πως τους έχει στο μυαλό τους ο υπόλοιπος πλανήτης.

 

Μέσα από τις 84 συμμετοχές του και τα 17 γκολ με τους «Τρικολόρ» της Κολομβίας έγινε ήρωας. Αδιαμφησβήτητα έχει πετύχει το πιο σημαντικό τέρμα για χάρη της εθνικής στις 19 Ιουνίου 1990. Στη τελευταία αγωνιστική των ομίλων η Κολομβία ψάχνει απεγνωσμένα έναν πόντο για να προκριθεί στην επόμενη φάση και να μην λάβει τέλος το ταξίδι της στα γήπεδα της Ιταλίας. Αντίπαλος είναι τα «Πάντσερ» της Δυτικής Γερμανίας των Αντρέας Μπρέμε, Γιούργεν Κλίνσμαν και Λόταρ Ματέους, που στο τέλος κατέκτησαν και το τρόπαιο. Η Δ. Γερμανία προηγείται με 1-0 χάρη στον Πιερ Λιτμπάρσκι στο 88ο λεπτό και φαίνεται να βάζει τέλος στα όνειρα των Κολομβιανών για πρόκριση. Ο Φρέντι Ρινκόν όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και παρ΄όλο που ήταν μόλις 24 ετών, φάνηκε από την πρώτη στιγμή πως θα ηγηθεί εκείνης της ομάδας. Στο 94ο λεπτό και έπειτα από μία πάσα «αλά Πεπ Γκουαρδιόλα» του Βαλντεράμα, που έσπασε τη γερμανική άμυνα στα δύο, πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Ίλνερ και σκόραρε. Η Κολομβία ισοφαρίζει, οι παίκτες γίνονται ένα κουβάρι στο κόρνερ και ένα έθνος, που διαχρονικά δεν μπορεί να ξεφύγει από τους διαχωρισμούς, ενώνεται. Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα αναφέρουν τον Ρινκόν ως ο «Κολοσσός της Μπαναβεντούρα». Η μπάλα της αναμετρήσης μάλιστα φυλάσσεται ακόμα στο μουσείο του Μιλάγκρο στην Κολομβία. 

Οι πρώην συμπαίκτες του σοκαρίστηκαν από την είδηση του ατυχήματος και αισθάνονται συντετριμμένοι μετά την ανακοίνωση του θανάτου για τον 55χρονο Ρινκόν. Μία ομάδα παικτών πολύ δεμένη, η οποία είχε ήδη αποχαιρετήσει το 1994 τον Αντρές Εσκομπάρ, διότι «έκανε το λάθος» να σκοράρει στη δική του εστία και να δολοφονηθεί από αγνώστους πέντε μέρες μετά το συμβάν. «Μας πονάει αυτό που συνέβη. Πριν κάποιο καιρό έπρεπε να πούμε αντίο στον Αντρές και τώρα συμβαίνει το ίδιο με έναν άλλο συμπαίκτη μας. Με τον Φρέντι ήμασταν συγκάτοικοι και έχουμε γελάσει πολύ. Δεν μπορώ να χωνέψω τι συνέβη μόλις» ανέφερε ο πρώην συμπαίκτης του στην εθνική Λέον Άλβαρεζ. Μετά το ατύχημα ο γιος του Σεμπάστιαν, ο οποίος είναι και αυτός ποδοσφαιριστής, ανέβασε στα social media μια φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο.

Πολλοί παίκτες και ομάδες εξέφρασαν τη λύπη και τα συλληπήτηρία τους στην οικογένεια του Φρέντι Ρινκόν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος θεωρείται εξίσου ένας μύθος του ποδοσφαίρου της χώρας. Επίσης φαίνεται να μην τον ξεχνάνε ούτε οι Έλληνες φίλαθλοι που έζησαν την εποχή του. «Η Ομοσπονδία της Κολομβίας λυπάται βαθιά για τον χαμό του Φρέντι Εουσέμπιο Ρινκόν Βαλένσια και στέλνει ένα μήνυμα υποστήριξης στην οικογένεια, τους φίλους και τους συγγένεις του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Πρόκειται για μία μεγάλη απώλεια για το ποδόσφαιρο της χώρας και θα τον θυμόμαστε με εκτίμηση, σεβασμό και θαυμασμό. Ευχόμαστε οι δικοί του άνθρωποι να είναι δυνατοί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ο Θεός να τους δώσει δύναμη να αντιμετωπίσουν αυτή την απώλεια» ήταν το μήνυμα της Κολομβιανής Ομοσπονδίας για τον Ρινκόν, ενώ και η FIFA εξέφρασε τα συλληπητήριά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Φρέντι Ρινκόν είναι μία σημαντική απώλεια για τον ποδοσφαιρικό κόσμο, καθώς ηγήθηκε μιας ομάδας, που αγαπήθηκε πολύ από όσους βλέπουν το άθλημα ρομαντικά. Κατάφερε να ενώσει τους ανθρώπους μίας χώρας σε απαιτητικές συνθήκες και σίγουρα έφτιαξε την δική του ιστορία γύρω από τον αθλητισμό της Κολομβίας. Ο θρύλος του θα διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων και θα συντηρηθεί από τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών.