- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κρίστιαν Έρικσεν: Το μεγαλύτερο comeback στον παγκόσμιο αθλητισμό
Το 10άρι της εθνικής Δανίας πάτησε και πάλι χορτάρι
Κρίστιαν Έρικσεν: Ο Δανός επέστρεψε στα γήπεδα μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη στο Euro 2020. Όλη η διαδρομή του από τον Ιούνιο του 2021 ως το comeback.
Έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από το Euro 2020. Η διοργάνωση έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι και έμεινε για πάντα χαραγμένη σε αυτούς που το παρακολούθησαν. Οι λόγοι που συνέβη αυτό, δεν ήταν όλοι τους καλοί. Μπορεί η Ιταλία να έκανε την απόλυτη έκπληξη νικώντας την οικοδέσποινα Αγγλία στον τελικό, όμως το μυαλό όλων ήταν αλλού. Στις 12 Ιουνίου του 2021 η Δανία ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στο τουρνούα εντός έδρας με τη Φινλανδία. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Κρίστιαν Έρικσεν σωριάζεται στο έδαφος, έχοντας υποστεί μία καρδιακή ανακοπή. Το γεγονός σοκάρει τον πλανήτη και η υγεία του παίκτη βρέθησε σε μεγάλο κίνδυνο.
Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 8 μήνες από εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου. Πολλές εικόνες είναι ακόμα νωπές στον νου όσων βρέθηκαν στο γήπεδο ή παρακολούθησαν από τους δέκτες της τηλεόρασης τους την αναμέτρηση. Η στιγμή που ο Δανός πέφτει στο έδαφος αναίσθητος, ο κύκλος των συμπαικτών του για να τον προστατεύσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, το κλάμα της συζύγου του και η προσπάθεια του αρχηγού Σάιμον Κίαερ να την καθησυχάσει σημάδεψαν εκείνα τα δευτερόλεπτα. Ο Έρικσεν έφυγε για πέντε λεπτά από κοντά μας εκείνη την ώρα, όμως αρχικά οι συμπαίκτες του και έπειτα οι δύο ήρωες διασώστες τον επανέφεραν στη ζωή. Αμέσως μπήκε στο ασθενόφορο και άφου οι πόρτες έκλεισαν, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν στο αν θα τα καταφέρει να βγει ζωντανός από αυτή την κατάσταση.
Οι επόμενες ώρες ήταν εκείνες της αγωνίας όπως ήταν φυσικό. Οι γιατροί ήθελαν να γνωρίζουν ακριβώς τι ζημιά μπορεί να έχει γίνει στην καρδιά του ποδοσφαιριστή και έτσι ο έλεγχος στο νοσοκομείο ήταν εξονυχιστικός. Το νοσοκομειο Rigshospitalet της Κοπενχάγης έγινε το επίκεντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου εκείνο το διάστημα και όλοι περίμεναν με προσμονή κάποιο νέο. Οι πρώτες ελπιδοφόρες πληροφορίες έρχονται από τον γιατρό της εθνικής Δανίας. «Ο Κρίστιαν φαίνεται καλά. Η καρδιά του δεν έχει κάποια ζημιά μέχρι τώρα. Έπαθε καρδιακή ανακοπή και κοντέψαμε να τον χάσουμε αλλά τον επαναφέραμε σχεδόν αμέσως με PCR. Το ματς δεν έπρεπε να συνεχιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μόρτεν Μπόεσεν. Λίγο αργότερα έρχεται και η πρώτη φωτογραφία από τον ίδιο μέσα από το νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή ο προπονητής του, Κάσπερ Χιούλμαντ, παραδέχθηκε στις κάμερες πως μίλησε μαζί του και ήταν χαμογελαστός. Ο Έρικσεν έχει καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια τον θάνατο και να βγει νικητής, όμως κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για επιστροφή στα γήπεδα. Αυτός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.
Ο Δανός γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1992 στο Μίντελφαρτ της Δανίας. Η συγκεκριμένη μέρα ίσως να είναι ένας από τους λόγους που ερωτεύτηκε πραγματικά τη στρογγυλή θεά, καθώς από την ηλικία των τριών, που ξεκίνησε να κλωτσάει μια μπάλα, δεν είχε μείνει μακριά της μέχρι και εκείνο το ματς με τη Φινλανδία. Είναι μοναχοπαίδι και η μοναξιά τον έριξε στην αγκαλιά του ποδοσφαίρου. Πρώτος σταθμός ήταν η ομάδα της γειτονιάς του και μετά από 13 χρονιά μεταπήδησε στα τσικό της Οντένσε. Μέχρι τα 15 είχε γίνει ένα από τα πιο καυτά ονόματα στη χώρα του και ένα από εκείνα που θα απασχολούσαν τα μεγάλα κλαμπς στο μέλλον. Η καθημερινή προπόνηση δεν ήταν αρκετή για εκείνον και έκανε και πολλές ώρες ατομική προετοιμασία στο σπίτι. Όταν ήταν η ώρα να χαλαρώσει, επέλεγε και πάλι το ποδόσφαιρο. Του άρεσε να παρακολουθεί βίντεο με τον Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος ήταν το παιδικό του ίνδαλμα. Η σκλήρη του δουλειά και η επιμονή του ανταμείφθηκαν, με τον Άγιαξ να τον υπογράφει το 2008. Ο Αίαντας αποτελεί το εισίτηριό του, ώστε να μπει το όνομά του για τα καλά στα ραντάρ των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν μία γεμάτη επταετία στην Τότεναμ και μία σεζόν στην Ίντερ.
Πριν το Euro ο Έρικσεν είχε πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του το Σκουντέτο στην Ιταλία. Η Ίντερ είχε μείνει για 11 χρόνια μακριά από τους τίτλους, έτσι η κατάκτηση του πρωταθλήματος γιορτάστηκε δεόντως από το μισό Μιλάνο και τους φιλάθλους των Νερατζούρι. Ο 30χρονος έμπαινε στα καλά του και ώριμα ποδοσφαιρικά χρόνια. Βρισκόταν ομολογουμένως στην καλύτερη του κατάσταση όντας και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας. Η περιπέτεια υγείας του έβαζε φρένο στα όνειρα του, καθώς κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί πως κάποιος μπορεί να επανέλθει στη δράση μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Δεν είναι μόνο οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης που πρέπει να ξοδέψεις αλλά και ο φόβος που σε κυριεύει. Οι γιατροί ήταν πάντα στο πλάι του Κρίστιαν Έρικσεν και μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας, του έδωσαν ελπίδα. Οι ειδικοί στην Κοπεγχάγη τοποθέτησαν στην καρδιά του μια μικρή συσκευή, που θα μπορούσε να τον παρακολουθεί συνεχώς και να καταγράφει οποιαδήποτε αρρυθμία. Το λεγόμενο ICD σε περίπτωση μιας ακόμη καρδιακής ανακοπής, προκαλεί ένα μικρό σοκ στην περιοχή και επαναφέρει τον σφυγμό. Καθ΄όλη τη διαρκεία της διαδικασίας διάβαζε για την ιστορία ενός μαραθωνοδρόμου, ο οποίος έτρεξε 12 αγώνες με αυτή τη συσκευή στην καρδιά του. Ο Έρικσεν είχε πιστέψει στην επιστροφή του και αφού το είχε πιστέψει εκείνος, τίποτα άλλο δεν είχε σημασία.
Ένας από τους αθλητές που έχει ενσωματωμένο ΙCD είναι ο Ντάνι Μπλιντ του Άγιαξ. Ο Έρικσεν επικοινώνησε μαζί του και τον ρώτησε για το αν είναι δυνατόν να επιστρέψει στα παλιά του επίπεδα, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του. «Τα όρια σου τα βάζεις αποκλειστικά εσύ» αποκρίθηκε αμέσως ο Ολλανδός. Για πολλά χρονιά θεωρούταν πως ήταν αδύνατο να κάνει κάποιος ένα σπορ έχοντας στην καρδιά του τη συσκευή. Σε αυτές τις θεωρίες έβαλε τέλος μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Yale και η οποία διατυπώνει πως οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις προπονήσεις υψηλών απαιτήσεων.
Η τελευταία πράξη της επιστροφής του Κρίστιαν Έρικσεν γράφτηκε στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία και πιο συγκεκριμένα στο Κιάζο. Ο Έρικσεν ξύπνησε ένα πρωί, φόρτωσε το αμάξι του και πήγε να προπονηθεί στις εγκαταστάσεις της περιοχής. Η τοπική ομάδα έχει καλές σχέσεις με την Ίντερ και ο Δανός μέσος βρήκε εκεί τον χώρο, τον χρόνο και την ησυχία να προπονηθεί. Αυτός και μερικοί γυμναστές έβαλαν μπρος το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Έρικσεν πήγαινε από το πρωί μόνος του στο γήπεδο και περνούσε πολλές ώρες εκεί. Δούλευε πάνω στη φυσική του κατάσταση, στις άντοχες και σιγά - σιγά ακούμπησε τη μπάλα. Παράλληλα πρόσεχε πολύ τη διατροφή του και άκουγε τους προπονητές σε κάθε απλή καθημερινή κίνηση. Τα Χριστούγεννα έκανε εξετάσεις για να δει σε τι κατάσταση είναι η καρδιά του και πως έχει ανταποκριθεί στην εντατική προπόνηση. Τα αποτέλεσματα ήταν πολύ καλά και η επιστροφή ήταν πιο κοντά από ποτέ. Στο μεσόδιαστημα έπρεπε να αφήσει την Ίντερ, καθώς στην Ιταλία ο νόμος απαγορεύει σε ενήλικες να ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό έχοντας ICD στην καρδιά τους.
Ο Έρικσεν θέλησε να γυρίσει στην Ολλανδία και να προπονηθεί στον Άγιαξ. Η ομάδα του Άμστερνταμ τον στήριξε και τον άφησε να προπονείται τακτικά με την β΄ομάδα. Ο Δανός χαφ κατάφερε να βρει ρυθμό και εκεί έρχεται η Μπρέντφορντ. Ο συμπατριώτης του και προπονητής των «Μελισσών», Τόμας Φρανκ, ξέρει πολύ καλά τον Έρικσεν από τα χρόνια του στην Κ.17 της Ολλανδίας και τον θέλει διακαώς στην ομάδα. Στο κλαμπ του Δυτικού Λονδίνου αγωνίζονται ήδη 6 Δανοί και η επιλογή ήταν λίγο πιο εύκολη για εκείνον. Ο σύλλογος ανακοίνωσε τον παίκτη στις 31 Ιανουαρίου και πραγματοποίησε την επιστροφή του στη δράση απέναντι στη Νιούκαστλ πριν μία εβδομάδα. Στα πλάνα και τις εικόνες μέσα από το γήπεδο ήταν χαμογελαστός και έδειχνε σαν μην έχει συμβεί τίποτα. Τα δύσκολα έτσι κι κι αλλιώς είχαν παρέλθει. Ήταν η ώρα να απολαύσει τη στιγμή. Μπορεί η ομάδα του να ηττήθηκε, όμως όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι για εκείνον. Το 10αρι της εθνικής Δανίας είχε μόλις καταφέρει να ολοκληρώσει κάτι πολύ μεγάλο.
Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατάφερε να κερδίσει τον θάνατο δύο φορές. Η πρώτη ήταν εκείνο το απόγευμα του Ιούνη με τη Φινλανδία, όταν επανήλθε μετά την καρδιακή ανακοπή. Η δεύτερη ήταν όταν κατάφερε να πατήσει και πάλι το χορτάρι. Ο Δανός κατάφερε να πετύχει κάτι, που πριν από 8 περίπου μήνες φαινόταν ακατόρθωτο. Ο ίδιος εμπιστεύεται τους γιατρούς και την καρδιά του, την ώρα που ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι ενθουσιασμένος με την επιστροφή του. Η ιστορία του από την καρδιακή ανακοπή μέχρι την επιστροφή αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους όσους ταλαιπωρούνται από παρόμοια προβλήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ως πρώτη στον 6ο όμιλο ρίχνεται στη «μάχη» του «παραθύρου» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Ξεπέρασε τον Σκότι Πίπεν στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του NBA
«Παιδιά πόσο αγαπώ τη Μύκονο το ξέρετε»
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή συμβολαίου έκλεισαν οι δύο πλευρές
Με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Η ανάρτηση της πειραιώτικης ΚΑΕ στο Instagram
Ποιες είναι οι υποψήφιες αντίπαλοι της εθνικής Ελλάδας
Το βίντεο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου
Η ανάρτηση του Ελβετού θρύλου με αφορμή την απόσυρση του Ισπανού τενίστα
Ήταν τρίτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας πίσω από Τζόρνταν και Πίπεν
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει το εν λόγω κατόρθωμα
Νίκη για τους Μιλγουόκι Μπακς με 101-100
Ο youtuber και πλέον πυγμάχος νίκησε τον 31 χρόνια μεγαλύτερο του πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή
Την Κυριακή η «επίσημη αγαπημένη» είναι πιθανό να έχει επιπλέον παίκτες στη διάθεσή της
Χρονιά ορόσημο για τον Έλληνα μέσο του Ολυμπιακού
Πώς αποκάλυψαν τα ευχάριστα νέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.