Αθλητισμος

Τέλος εποχής: Ο Αμπράμοβιτς πουλά την Τσέλσι

Μετά από 19 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμπράμοβιτς: "Αποφάσισα να πουλήσω την Τσέλσι,
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς © ΕPA Pool

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τσέλσι καθώς λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Ρώσου ολιγάρχη ότι μεταβιβάζει την διοίκηση της ομάδας σε ίδρυμα, έγινε γνωστό ότι το λονδρέζικο κλαμπ τίθεται προς πώληση μετά από 19 χρόνια του Αμπράμοβιτς στο τιμόνι. 

Στη δήλωση του αναφέρει:

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, πάντα αποφάσιζα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Στην παρούσα κατάσταση, έχω πάρει την απόφαση να πουλήσω την Τσέλσι, καθώς πιστεύω ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τον Σύλλογο, τον κόσμο, τους εργαζομένους, αλλά και τους χορηγούς και συνεργάτες.

Η πώληση δεν θα γίνει με βιαστικές διαδικασίες, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν θα ζητήσω την επιστροφή των δανείων μου προς τον Σύλλογο. Δεν ήταν ποτέ θέμα μπίζνες ή χρημάτων για μένα, αλλά θέμα αγνού πάθους για το παιχνίδι και την Τσέλσι.

Επιπλέον, έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να ιδρύσουν έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, στον οποίο θα δωρίσω όλα τα κέρδη από την πώληση. Ο οργανισμός θα είναι υπέρ όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διάθεση σημαντικών πόρων για την επείγουσα και άμεση ανάγκη των θυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της μακροχρόνιας αποκατάστασής τους.

Σας παρακαλώ να πιστέψετε ότι αυτή ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση και με πονάει να αποχωριστώ την Τσέλσι με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι είναι για το καλύτερο συμφέρον του συλλόγου. Ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ το Στάμφορντ Μπριτζ μία τελευταία φορά, για να σας πω όλους αντίο αυτοπροσώπως.

Ήταν προνόμιο ζωής το να είμαι κομμάτι της Τσέλσι και είμαι υπερήφανος για όλες τις κοινές επιτυχίες μας. Η Τσέλσι και οι οπαδοί της θα είναι πάντα στην καρδιά μου».

 

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας Ελβετός επιχειρηματίας, ο Χάνσγιερκ Βις κατέθεσε πρόταση για την αγορά της Τσέλσι, όπως και άλλες 3 υποψήφιοι αγοραστές.  Σύμφωνα όμως με το αγγλικό Sky Sports, ο Ρώσος απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, Stamford Bridge, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, στον απόηχο και των δηλητηριάσεων των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς υπολογίζεται ότι η περιουσία του ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στο peak της «άγγιξε» τα 24 δις! Σύμφωνα με το Bloomberg έχει μετοχές σε αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες πετρελαίου και αλουμινίου. Επίσης, είναι μεγαλομέτοχος της ρωσικής εταιρείας ατσαλιού Evraz, η οποία έχει «καθαρά» ετήσια κέρδη που πλησιάζουν τα 9 δις δολάρια.

Τσέλσι-Αμπράμοβιτς: Την αγόρασε χρεωκοπημένη και την απογείωσε

Ο Αμπράμοβιτς για να αγοράσει την Τσέλσι το καλοκαίρι του 2003 έδωσε 140 εκατομμύρια λίρες (με τη σημερινή ισοτιμία είναι 164 εκατ. ευρώ) και ταυτόχρονα κάλυψε χρέη που έφταναν τα 94 εκατομμύρια ευρώ, αν και επίσημα ποτέ κάποιος από τους ανθρώπους του δεν ανέφερε το ακριβές ποσό. Ένας από τους δικηγόρους του είχε αρκεστεί στο να πει το εξής: «Όταν αναλάβαμε την ομάδα υπήρχαν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ο Μπέιτς είχε αγοράσει τον σύλλογο το 1982, με 1 εκατομμύριο λίρες και με 1,5 εκατομμύριο λίρες χρέη, αλλά φεύγοντας λίγο έλειψε να αφήσει «καμένη γη» πίσω του, καθώς εκτός από τα υπέρογκα χρέη που μαζεύτηκαν με τα χρόνια, την 10ετία του `80 οι «μπλε» κινδύνευσαν να χάσουν και το γήπεδο τους, το «Stamford Bridge». 

Εκείνη την εποχή ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην Αγγλία και όπως δήλωσε ο τότε τεχνικός διευθυντής της Τσέλσι, Τρέβορ Μπιρτς, τον είχε ψάξει στο Google (!). Παρόλα αυτά ανέφερε ότι η συμφωνία για την αγορά της ομάδας κλείστηκε μέσα σε 10 λεπτά.
«Ο Αμπράμοβιτς δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά όταν συναντηθήκαμε. Υπήρχε μεταφραστής. Εγώ δεν ήμουν απόλυτα πεπεισμένος ότι ήταν αληθινό όλο αυτό. Τον έψαξα στο Google, αλλά δεν βρήκα κάτι. Κανείς δεν ήξερε τίποτα για αυτόν. Σκέφτηκα μέχρι ότι μπορεί να ήταν πλάκα από το Candid Camera. Τελικά, η συμφωνία έγινε μέσα σε 10 λεπτά και δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπιρτς.

Πριν από λίγες ημέρες, η Τσέλσι στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ήταν ο 21ος τίτλος στα 19 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της ο Αμπράμοβιτς και το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε. Αξίζει απλά να αναφέρουμε ότι στα πρώτα 98 χρόνια ζωής του, ο σύλλογος του Λονδίνου είχε κατακτήσει 11 τίτλους. Ο Αμπράμοβιτς μετέτρεψε τους «μπλε» σε έναν από τους πιο εμπορικούς συλλόγους του κόσμου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.