Αθλητισμος

Βαλίεβα: Σε εξέλιξη η ακρόαση της 15χρονης πατινέζ στο CAS

Αύριο θα γίνει γνωστή η απόφαση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακρόαση της Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλας Βαλίεβα, η οποία βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) θα αποφασίσει εάν η νεαρή αθλήτρια θα συνεχίσει να συμμετέχει στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο γενικός γραμματέας του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, Μάθιου Ριμπ δήλωσε ότι η απόφαση θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους το απόγευμα της Δευτέρας.

Η είδηση ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα διαγνώστηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ έσκασε σαν βόμβα.  Μετά από σχετικό έλεγχο στις 25 Δεκεμβρίου 2021, διαπιστώθηκε ότι η νεαρή πρωταθλήτρια έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας τριμεταζιδίνη.

Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/02) η ITA, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους ντόπινγκ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ πέτυχε τετραπλό άλμα στο πατινάζ και έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Καμίλα Βαλίεβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η αρμονία στην κίνηση, η ακρίβεια στην εκτέλεση, ο ρυθμός και η πλαστικότητα καθώς ξεδιπλώνε με δυναμισμό και ένταση το πρόγραμμά της, άφησε άφωνους τους πάντες στο Πεκίνο, κάνοντάς τους να μιλούν για το «next best thing» της Ρωσίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Η ουσία τριμεταζιδίνη και πού χρησιμοποιείται - Ταξινομήθηκε ως διεγερτικό
 

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Η συγκεκριμένη ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Ειδικότερα:

Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό.
Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.
Η τριμεταζιδίνη περιέχεται σε φάρμακο που ενδείκνυται για θεραπεία όταν παρουσιάζεται κρίση στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκή τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα. Δημοσίευμα στο onmed αναφέρει:

«Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ