Αθλητισμος

Τα οφέλη της γιόγκα για τους άνδρες

Κάθε άνδρας είναι καλό να δοκιμάσει την πρακτική του συστήματος γιόγκα για λίγους μήνες τουλάχιστον

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 808
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα οφέλη της γιόγκα για τους άνδρες

Γιόγκα για άντρες: O δάσκαλος γιόγκα Μιχάλης Παπαδογιαννάκης εξηγεί τα οφέλη της εκγύμνασης μέσα από το σύστημα γιόγκα για τους άντρες.

Για πολύ κόσμο η λέξη γιόγκα σημαίνει είδος άσκησης με διατάσεις που κάνουν οι γυναίκες. Η συχνά χαμηλών ρυθμών πρακτική που εφαρμόζεται δεν ελκύει την ανδρική φύση, που θέλει δραστηριότητα με εκρηκτική ενέργεια, δύναμη και ανταγωνισμό.

Η παράδοση στην Ινδία αναφέρει ότι το σύστημα γιόγκα δημιουργήθηκε από άνδρες και εξασκούνταν αποκλειστικά από αυτούς μέχρι το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Τη σημερινή εποχή οι περισσότεροι άνδρες αποφεύγουν να κάνουν γιόγκα ή δοκιμάζουν για 2-3 φορές και αποχωρούν λόγω απουσίας άμεσων αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, η ανάρτηση φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα με στάσεις που μοιάζουν αδύνατες να αναπαραχθούν από τους αμύητους αποθαρρύνει τον μέσο άνδρα, που θεωρεί ότι κάποιος χρειάζεται υπερβολική ευελιξία ή/και δύναμη για να κάνει γιόγκα. Δεν είναι έτσι. Η εκγύμναση μέσα από το σύστημα γιόγκα έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε άντρα, χωρίς να προϋποθέτει τίποτα παραπάνω από διάθεση για λίγη προσπάθεια. Οι άνδρες που θα αφιερώσουν σε αυτήν λίγο από τον χρόνο τους έχουν πολλά να κερδίσουν.

Ευλυγισία και κινητικότητα
Η πρακτική γιόγκα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό στάσεων με διατάσεις για τους περισσότερους μύες του σώματος, ακόμα και για τη γλώσσα (στάση λιονταριού)! Οι άνδρες, που στην πλειοψηφία τους έχουν σκληρούς μύες, μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα. Επιπλέον, σε αρκετά είδη γιόγκα οι στάσεις εφαρμόζονται σε ακολουθία μέσα σε μια ροή με ελεγχόμενη αναπνοή που με τον καιρό βελτιώνει σημαντικά τη γενικότερη κινητικότητα του σώματος.

Ενδυνάμωση και καλή φυσική κατάσταση
Μέσα στη ροή της πρακτικής κάθε στάση γιόγκα εφαρμόζεται στατικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος αυτός ποικίλλει ανάλογα με το είδος γιόγκα, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει αποτέλεσμα την ισομετρική εκγύμναση, την ενδυνάμωση και την αύξηση της αντοχής του μυικού συστήματος με τρόπο εφάμιλλο ή και καλύτερο των άλλων δυναμικών συστημάτων άσκησης.

Ισορροπία και πρόληψη τραυματισμών
Αρκετές στάσεις γιόγκα έχουν στόχο τους την εκγύμναση της ισορροπίας. Με τη συχνή επανάληψή τους το σώμα μαθαίνει να στηρίζεται επαρκώς, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους μύες χωρίς να τραυματίζεται και να επαναφέρει την ισορροπία στο σύνολό του, όταν βρεθεί εκτός αυτής, επιτυγχάνοντας έτσι την πρόληψη ατυχημάτων. Τέτοιου είδους ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον ανδρικό σωματότυπο που από τη φύση του έχει μεγαλύτερο oστικό και μυικό όγκο από τον γυναικείο, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα ισορροπίας του.

Αύξηση της επίγνωσης και της λειτουργίας του σώματος
Για να τοποθετηθεί το σώμα σε μια στάση γιόγκα χρειάζεται η συνεργασία πολλών μυών. Γι’ αυτό πέρα από τη δυναμική προσπάθεια απαιτείται και συγκέντρωση του μυαλού σε αυτό που συμβαίνει συνολικά στο σώμα όση ώρα βρίσκεται στην στάση. Έτσι ο ασκούμενος συνηθίζει να είναι παρών και νοητικά, όχι μόνο σωματικά, κάθε στιγμή στη διάρκεια της πρακτικής του, αποκτώντας καλύτερη και συνολικότερη επίγνωση για το σώμα του. Αυτό είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ανδρικό εγκέφαλο που συνηθίζει να εστιάζει και να δίνει όλη του την προσοχή μόνο σε ένα συμβάν ανά χρονική στιγμή.

Διεύρυνση της εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση του στρες
Άρρηκτα δεμένη με την πρακτική γιόγκα είναι η αναπνοή και ο σωστός έλεγχός της. Κάθε στάση εκτελείται με ρυθμικές εισπνοές και εκπνοές, που στοχεύουν νοητικά τη μυϊκή ομάδα που εργάζεται. Επιτυγχάνεται έτσι καλή αιμάτωση και οξυγόνωση σε ολόκληρο το σώμα και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, με την πρακτική του διαλογισμού, που εφαρμόζεται ως μέρος του συστήματος γιόγκα, το μυαλό ασκείται στην ηρεμία και τη συγκέντρωση. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της οξύνοιας και τη μείωση του στρες. Οι άνδρες από τη φύση τους τείνουν να μη δίνουν προσοχή στη φωνή που έχουν μέσα τους και δρουν κυρίως με βάση τα εξωτερικά ερεθίσματα. Με τον διαλογισμό και τον σωστό έλεγχο της αναπνοής επικεντρώνεται η προσοχή τους στον εσωτερικό τους κόσμο και έρχονται σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους.

Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής
Το αναπαραγωγικό σύστημα ωφελείται και αυτό ιδιαίτερα από την πρακτική με το σύστημα γιόγκα. Η καλή κυκλοφορία του αίματος, η εκγύμναση των μυών στην περιοχή της λεκάνης με στάσεις οπίσθιων κάμψεων κυρίως, η ευελιξία που αποκτά το σώμα στο σύνολό του και η αύξηση της έκκρισης ανδρογόνων ορμονών λόγω της άσκησης βελτιώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των στύσεων, καθώς και περιορίζουν το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Ενίσχυση των καθημερινών λειτουργιών του σώματος
Επιπλέον οφέλη είναι η βελτίωση την ποιότητας του ύπνου μέσω του ελέγχου της αναπνοής, η διευκόλυνση την πέψης μέσω των ασκήσεων με στρέψεις του κορμού που προκαλούν μαλάξεις στα εσωτερικά όργανα και αυξάνουν την κινητικότητα εντός τους, και η αύξηση της καλή διάθεσης μέσω των ενδορφινών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και διατηρούνται στο σώμα για αρκετή ώρα μετά.

Συμπληρώνει άλλες προπονήσεις
Για όλους τους παραπάνω λόγους, άνδρες ασκούμενοι σε μια ευρεία γκάμα αθλημάτων, όπως οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία και ο στίβος, εντάσσουν την πρακτική γιόγκα στο προπονητικό τους πλάνο.

Το σύστημα γιόγκα είναι ένα πολύ παλιό σύνθετο σύστημα άσκησης, όχι μόνο του μυϊκού συστήματος αλλά όλων των λειτουργιών του σώματος και του μυαλού. Συνεχώς εξελίσσεται και δομείται από τους ασκούμενους και καθοδηγητές της πρακτικής σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, με σκοπό μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της ανθρώπινης φύσης. Κάθε άνδρας, είτε αθλείται χρόνια, είτε θέλει να ξεκινήσει μια άσκηση που θα τον δυναμώσει σωματικά αλλά και ψυχικά, γεμίζοντάς τον ενέργεια και ευεξία, είναι καλό να δοκιμάσει την πρακτική του συστήματος γιόγκα για λίγους μήνες τουλάχιστον. Έχει πολλά να κερδίσει!


mpapadogiannakis@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.