Πες μου πόσων ετών είσαι, να σου πω τι γυμναστική χρειάζεσαι
Γυμναστείτε γιατί… χανόμαστε
O personal trainer Γιάννης Μπούρας εξηγεί τι είδους γυμναστικής πρέπει να επιλέξουμε αναλόγως την ηλικία μας και πόσο ευεργετικά είναι συγκεκριμένα είδη άθλησης
Τι 20, τι 40, τι 60... Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται ένας άνδρας, οφείλει να καθιστά τον αθλητισμό μέρος της καθημερινότητάς του. O personal trainer Γιάννης Μπούρας μας εξηγεί τι είδους γυμναστικής πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία σας και πόσο ευεργετικά είναι συγκεκριμένα είδη άθλησης.
Μέχρι τα 40: Καμία δικαιολογία δεν γίνεται δεκτή
«Ο άνδρας μέχρι τα 40 κατά πλειονότητα γυμνάζεται όσο περισσότερο μπορεί, κάνει ένα μπρέικ όταν δημιουργεί οικογένεια και μετά επανέρχεται στους ρυθμούς του», μας εξηγεί ο Γιάννης. Όσο για τις συνήθεις επιλογές, είναι να πηγαίνει πριν ή μετά τη δουλειά γυμναστήριο, να παίζει μπάλα και μπάσκετ με φίλους, ενώ τώρα τελευταία έχουν πάρει φωτιά και τα γήπεδα του τένις (να ’ναι καλά το δίδυμο Τσιτσιπάς-Σάκκαρη).
«Κάπου σε αυτές τις δραστηριότητες αποκτά και τα πρώτα προβλήματα, κυρίως στη μέση και τα γόνατα. Λόγω ηλικίας, βέβαια, μπορεί και είναι ορμητικός και ενίοτε απρόσεκτος», συμπληρώνει. Οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να αγνοούν τις ενοχλήσεις και τους μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, εμείς σας συμβουλεύουμε να δίνετε την πρέπουσα σημασία στα σημάδια και να επισκέπτεστε τον ορθοπεδικό ή τον φυσιοθεραπευτή σας γιατί δεν θα είστε πάντα ατίθασα νιάτα!
40-50: Θέλω μα δεν μπορώ
Είναι η κομβική ηλικία όπου οι περισσότεροι άνδρες (όπως και οι γυναίκες) τρέχουν με τις υποχρεώσεις, με την καριέρα, με τα παιδιά, αλλά ξεχνούν να τρέξουν και σε κανέναν διάδρομο γυμναστικής. «Είναι ταυτόχρονα η ευκαιρία για τον καθένα να ξεκινήσει», μας απαντά ο personal trainer. «Είναι ακριβώς η εποχή που πρέπει να βρει κάτι για να αποσυμφορίζεται, και καλύτερος τρόπος από τη γυμναστική δεν υπάρχει». Ο Γιάννης Μπούρας, και το έχει δει πολλές φορές να συμβαίνει μέσα στα χρόνια, μας διαβεβαιώνει ότι «αν ξεκινήσει κάποιος σε αυτή την ηλικία, δεν θα σταματήσει ποτέ. Εξάλλου είναι και μια ηλικία που η αυτοπεποίθησή του το χρειάζεται, στην πιο δημιουργική του εποχή και φάση». Προσυπογράφουμε.
50-60: Θες - δε θες... πρέπει
Το πρώτο καμπανάκι χτυπάει: πονάνε τα γόνατα και η μέση, «πιάνεται» πιο συχνά ο αυχένας. Έχετε βάλει και 2-3 κιλάκια και αναρωτιέστε πώς, αφού δεν έχετε αλλάξει τη διατροφή σας. «Η κοινωνική ζωή του άνδρα είναι αυτό που αλλάζει σε αυτή τη δεκαετία. Αρχίζουν πλέον και “γράφουν” στον οργανισμό και το σώμα οι όποιες καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα και το ποτό», αναφέρει ο γυμναστής. «Εδώ, πλέον, έχουμε τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών που παροτρύνουν τους συζύγους τους να γυμναστούν και σε μεγάλο βαθμό αυτό πιάνει». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξαναμπαίνουν δυναμικά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και βάζουν τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ζευγάρι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποφασίζει να το κάνει μαζί, καθώς συμπίπτει και με την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες – φωτεινά παραδείγματα υγιούς αλλαγής αλλά και κοινό σημείο ενδιαφέροντος για τους δύο συντρόφους.
60 και βάλε: Επιβάλλεται!
«Αν ένας άνδρας δεν έχει ξεκινήσει μια ήπια μορφή άσκησης στα 60, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτεί πολύ», αναφέρει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Εδώ ο γυμναστής παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να τον εμπνεύσει και να είναι “από πάνω” για να τον βοηθήσει και να τον προστατεύσει από λάθος εκτέλεση των ασκήσεων». Όσο για εκείνους που δεν σταμάτησαν ποτέ να γυμνάζονται, μπράβο τους! Έχουν διατηρήσει ισορροπία και έχουν φροντίσει τον εαυτό τους, που τους το ανταποδίδει με καλές «τιμές» στις εξετάσεις και με μια γοητευτική εμφάνιση.
Στην πράξη τι γίνεται;
«Θεωρώ ότι γυμνασμένος είναι αυτός που σε μια σεζόν αφιερώνει 3 ώρες την εβδομάδα για το σώμα του. Ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει αερόβιο (καρδιά-μεταβολισμός-ευεξία), ενδυνάμωση με οποιονδήποτε σωστό τρόπο, με βάρη ή αντιστάσεις, και υποχρεωτικά διατάσεις πριν και μετά την κάθε προπόνηση», απαντά ο γυμναστής.
«Τα τελευταία χρόνια πολλοί άντρες βγαίνουν και τρέχουν αλλά δυστυχώς το κάνουν όπου βρουν, το τίμημα είναι μεγάλο για τις αρθρώσεις. Οι περίπατοι πρέπει να έχουν μια ένταση, αλλιώς απλώς παίρνουμε τον αέρα μας. Δεν είναι κακό κι αυτό… αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί η βασική γυμναστική».
Επίσης ο ειδικός συμβουλεύει: «Μη μετράτε τα βήματα με την εφαρμογή που έχετε στο τηλέφωνό σας, εκτός κι αν συνδέεται με καρδιακούς παλμούς». Αλλά και με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης χρειάζεται προσοχή: «Η εκτέλεση των ασκήσεων είναι το παν: μόνο 1 στους 20 εκτελεί σωστά ένα ημικάθισμα, από τις πιο θεμελιώδεις κινήσεις».
Άρα τι κάνουμε;
Βήμα πρώτο: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις...
Επιλέξτε έναν χώρο που να πηγαίνετε ευχάριστα για να υπάρχει μια συνέχεια κι έναν γυμναστή που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να σας παρακινεί.
«Με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα μάθει το σώμα σας και θα σας οδηγεί στα όριά σας με ασφάλεια. Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε για τυχόν τραυματισμούς ή άλλα θέματα υγείας, όπως π.χ. η υπέρταση. Τα λέω αυτά με πάσα ειλικρίνεια, γιατί στις μέρες μας οι personal trainers είναι περισσότεροι από τους γυμναζόμενους. Ευτυχώς, μεγάλο κομμάτι είναι επαγγελματίες και γνώστες του αντικειμένου». Αναζητήστε τους!
Βήμα δεύτερο και σημαντικότερο: Διατροφή
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Ο τρόπος είναι γνωστός σε όλους και τους αφορά όλους. Είτε είστε φοιτητής είτε μεγαλοστέλεχος σε πολυεθνική ή συνταξιούχος, η διατροφή είναι μία και ακούει στο «μικρά και συχνά γεύματα». Οι άνδρες ευνοούνται σε αυτό το κομμάτι γιατί έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. «Προσοχή στο βραδινό, να είναι μικρότερο του μεσημεριανού, κι αν γίνεται, νωρίς, ώστε για να έχετε χρόνο να χωνέψετε. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τις άσκοπες θερμίδες από τα ποτά. Εντάξτε σε κάθε γεύμα τα λαχανικά και αφήστε τα λιπαρά για μια φορά στο τόσο».
Καταλήγουμε λοιπόν ότι η άσκηση με ρεαλιστικούς στόχους κοντά σε επαγγελματίες γυμναστές και η διατροφή με μέτρο και αποτοξινώσεις μετά από κραιπάλες θα σας εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής διαχρονικά. Βρείτε ένα άθλημα που σας αρέσει και δείτε τη γυμναστική με άλλο μάτι. Όπως μας λέει ο Γιάννης Μπούρας, «ποτέ δεν είναι αργά, ξεκινήστε σήμερα!».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση των «Ερυθρόλευκων»
«Απόλαυσα κάθε στιγμή μου στο άθλημα»
Πρόλαβε να σώσει τον σκύλο του, την ινσουλίνη που χρειάζεται για την θεραπεία του κι έναν πίνακα του παππού του
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα σε άνδρες και γυναίκες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η αφοσίωση σε μια ομάδα: ο τελευταίος των αγνών οπαδών του ποδοσφαίρου
Τι δήλωσε ο Έλληνας τενίστας
Τι αναφέρουν διεθνή Μέσα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τον Αμερικανό Άλεξ Μίχελσεν
Τι δήλωσε για την οδυνηρή ήττα των Μπακς από τους Νικς
Ο αγωνιστικός χώρος είχε μετατραπεί σε πισίνα
Έντονη βροχόπτωση έπληξε την Μελβούρνη - Πότε θα αγωνιστεί η Ελληνίδα πρωταθλήτρια
Δύσκολη αποστολή στις Σέρρες - Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής
Ο ποδοσφαιριστής ήρθε στην Ελλάδα το 2022 για λογαριασμό του Άρη
Αστυνομικοί διέκοψαν την προπόνηση - Ανακρίθηκε για έξι ώρες
Μυθικές οι απολαβές του 34χρονου Βραζιλιάνου σταρ στη Σαουδική Αραβία
Θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.